Στις 14 Ιουνίου 2016, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), από τον επίκουρο καθηγητή κ. Λουπασάκη, (διαθέσιμη στην ιστοθέση του Δήμου Αγίου Δημητρίου - δείτε την εδώ), το οποίο αφορά στην αξιολόγηση της πρότασης οριοθέτησης-διευθέτησης του ρέματος της Πικροδάφνης, της Περιφέρειας Αττικής.

Η συγκεκριμένη πρόταση της Περιφέρειας Αττικής, που περιγράφεται στην αντίστοιχη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιτπώσεων (ΜΠΕ) ΜΠΕ (12-12-2014) και για λόγους απολύτως τεκμηριωμένους, που έχουμε επανειλημμένως δημοσιεύσει στον τύπο και στα ΜΜΕ, καθώς και υποβάλλει εγγράφως στις αρμόδιες υπηρεσίες, μας βρίσκει ως Κίνηση Πολιτών αλλά και σαν μέλος του “Δίκτυου Πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης”, εντελώς αντίθετους, διότι σύμφωνα με τη Μελέτη αυτή θα επέλθει πρακτικά:

συνολικός εγκιβωτισμός του ρέματος (αποψίλωση πρανών από το υφιστάμενο πράσινο, για να τοποθετηθούν πέτρες τυλιγμένες με συρματόπλεγμα, δηλαδή σαρζανέτια, βλέπε φωτογραφίες πιο κάτω),στένεμα της κοίτης του και μετατροπή του σε ανοικτό οχετό.

Δεδομένου οτι η εργασία του ΕΜΠ υποστηρίζει την άποψή μας και τεκμηριώνει τις θέσεις μας για διαχείριση του ρέματος συνολικά με φυσικούς τρόπους και μέσα, το “Δίκτυο πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης” εξέδωσε Δελτίο Τύπου, για ενημέρωση των συμπολιτών μας  (δείτε εδώ)  και επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς (δείτε εδώ)

Ζητάμε:

Την ακύρωση της ΜΠΕ και επανεξέταση της πρότασης οριοθέτησης–διευθέτησης του Ρ. Πικροδάφνης της Περιφέρειας Αττικής, με κεντρικούς άξονες την επαναφορά της κοίτης στην φυσική της μορφή με απομάκρυν-ση όλων των ανθρωπογενών αποθέσεων και τη διατήρηση του φυσικού πλούτου του ρέματος.

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στις εξής άμεσες ενέργειες για την προστασία και διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης:

Τη συνολική και όχι την τμηματική οριοθέτηση στην αρχική-φυσική του μορφή.

Τον εντοπισμό των πηγών ρύπανσης των νερών του, κυρίως με όμβρια και βοθρολύματα και την άμεση εξάλειψή τους

Την απομάκρυνση τυχόν μπάζων και κατασκευών (οικίσκων, δρόμων, γηπέδων, ιδιωτικών/δημόσιων γεφυρών, αύλιων χώρων κτλ), από τα πρανή και την κοίτη, ότι δηλαδή στερεί ζωτικό χώρο από τη λειτουργία του ρέματος.

Τη στοχευμένη υποβοήθηση της βλάστησης με αυτόχθονα είδη, για τη σταθεροποίηση των φυσικών πρανών, που θα αποκαλυφθούν μετά την απομάκρυνση των μπάζων.

Έγκριση των απολύτως αναγκαίων τεχνικών έργων, όπως αντικαταστάσεις παλαιών πεζογεφυρών, αγωγών και συστημάτων ομβρίων, αποκατάσταση αστοχιών στα φυσικά πρανή, καθώς και έργων αντιρρύπανσης, για να διασφαλιστεί έτσι, η ασφαλής πολυδιάστατη λειτουργία του.

Την ακύρωση κατασκευής των συλλεκτηρίων – πλημμυρικών αγωγών ομβρίων υδάτων Σ2 και Σ3 στην Ηλιούπολη, που εκτρέπουν νερά από το ρέμα Τραχώνων (φυσικός αποδέκτης) στο Ρέμα Πικροδάφνης, επιβαρύνοντάς το με πρόσθετη παροχή.

Υπενθυμίσουμε ότι:

Το ρέμα της Πικροδάφνης αποτελεί στοιχείο φυσικού πλούτου και τοπίο υψηλής αισθητικής αξίας, όχι μόνο των Δήμων που διασχίζει, αλλά και όλου του νότιου τομέα της Αττικής.

Είναι το τελευταίο φυσικό καταφύγιο για την άγρια ζωή, για την αυτόχθονη και μεταναστευτική ορνιθοπανίδα, για σπάνια είδη χλωρίδας, αλλά και με πλούσια αζωνική βλάστηση, με εντυπωσιακή δύναμη αναγέν-νησης.

Επιπλέον είναι πολύτιμος φυσικός αεραγωγός των περιοχών που διασχίζει, απομακρύνει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και διαμορφώνει ήπιο μικροκλίμα.

Έχει χαρακτηριστεί, με την απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ υπ’ αριθμόν 9173/1642 στις 3.3.1993 (ΦΕΚ 281 Δ’/1993), ως «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος». Επιπλέον με βάση το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (Ν. 4227, ΦΕΚ 156 Α’/2014) κατατάσσεται στα «κύρια υδατορέματα Α’ προτε-ραιότητας» (περ. η’, παρ. 4, άρθρο 20) του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ όσον αφορά την προστασία των υγροσκοπικών χαρακτηριστικών των υγροτόπων και της λεκάνης απορροής τους κατατάσσεται στους υγροτόπους «Β’ προτεραιότητας» (παράρτημα ΙΧ, άρθρο 20, παρ. 2.γββ).

Φωτογραφίες ρεμάτων που έχουν “Διευθετηθεί” με σαρζανέτια!

 

Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης (Κι.Π.Η)
www.kipi.gr

Προβλήθηκε 2365 φορές

Γλυφάδα: Είχε κακοποιήσει την 21χρονη και στο παρελθόν και είχε εμπλακεί σε τροχαίο με εγκατάλειψη μόλις την προηγούμενη ημέρα ο 29χρονος αυτόχειρας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 29χρονος από τη Γλυφάδα, που έδωσε τέλος στη ζωή του, αφότου αστυνομικοί τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ήταν σεσημασμένος για υποθέσεις κλοπών, ναρκωτικών αλλά και εμπλοκής σε τροχαίο με εγκατάλειψη.