Ο Γκιουλέν πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα

 

Τον Φετουλάχ Γκιουλέν δείχνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία, την ώρα που ο ίδιος είναι άγνωστο που ακριβώς βρίσκεται.

Σύμφωνα με το rt.com, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι καλά στην υγεία του και τον έχουν φυγαδεύσει οι φρουροί του στο Μόντρουμ και από εκεί θα σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα, αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων. Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πραξικόπημα, αλλά για απόπειρα κάποιων ομάδων που με ανεύθυνο τρόπο και χρησιμοποιώντας τον οπλισμό που τους έχει δώσει το κράτος, επιχειρούν σε διάφορες περιοχές να ακινητοποιήσουν το λαό», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Και συνέχισε, λέγοντας πως: «οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να επαναφέρουν την τάξη. Οι υπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση θα πληρώσουν με τον μεγαλύτερο τίμημα». Σε δηλώσεις του στο NTV τόνισε πως «η κυβέρνηση αυτή εξελέγη από τον υπεύθυνο λαό».

Ο Στρατός έχει ήδη βγάλει ανακοίνωση πως έχει αναλάβει τον έλεγχο στη χώρα. Ο δημοσιογράφοςτης Sabah Μεχμέτ Σολμάζ μετέδωσε στο twitter ότι το πραξικόπημα εκδηλώθηκε λίγες ώρες αφότου στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης βρέθηκε φάκελος για έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ όπου διαμένει.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο «twitter» αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ξεκάθαρη θέση κατά του πραξικοπήματος, πήρε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με μήνυμά του, που αναρτήθηκε στον πρωθυπουργικό λογαριασμό στο Twitter.

 

Με δυο διαδοχικά tweets ο πρωθυπουργός έγραψε χαρακτηριστικά "Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας".

.Prime Minister GR ✔ @PrimeministerGR
Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία (1/2)
3:06 π.μ. - 16 Ιουλ 2016
30 30 Retweet 23 23 "μου αρέσει"

Prime Minister GR ✔ @PrimeministerGR
παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας. (2/2)
3:06 π.μ. - 16 Ιουλ 2016
26 26 Retweet 23 23 "μου αρέσει"

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι είναι ενήμερος για την κατάσταση και τις αναφορές για πραξικόπημα στην Τουρκία, εξηγώντας ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα για «σταθερότητα, συνέχιση και ειρήνη» στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον ομόλογό του Αμερικανό, στη Μόσχα, για το ζήτημα της Συρίας, ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα και να επικρατήσει ψυχραιμία.

Η γαλλική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, έδωσε οδηγίες στους Γάλλους πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, να παραμείνουν στα ξενοδοχεία που διαμένουν και να επιδείξουν ψυχραιμία. 

Προβλήθηκε 1385 φορές
Ο καιρός την Πέμπτη 2 Μαϊου 2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες. - Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Μάτι: Έξι μόνο ένοχοι για την τραγωδία

Την απόφασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανακοίνωσε πτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας (29.04.24), έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία.