Ένα χάπι «προστασίας» από τον ιό HIV λίγο πριν την σεξουαλική πράξη και για λίγες ημέρες αργότερα, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της μόλυνσης με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, σύμφωνα με ερευνητές στην Γαλλία και τον Καναδά.

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το 2012, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το χάπι, γνωστό ως Truvada, για την λεγόμενη «προφύλαξη προ-έκθεσης» κατά του HIV, του ιού που προκαλεί το AIDS.

Μη μολυσμένα άτομα που λαμβάνουν Truvada κάθε μέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της μόλυνσης από HIV κατά τη διάρκεια του σεξ κατά περισσότερο από 90%, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Στην μελέτη ANRS IPERGAY, ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες επιλέχθηκαν τυχαία μέσα από ομάδα συμμετεχόντων να λάβουν το Truvada «όσο χρειάζεται» (αντί για κάθε μέρα). Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έπαιρναν ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες της ομάδας που λάμβανε το Truvada παρουσίασαν 86% μείωση σε νέες μολύνσεις από τον ιό HIV, σε σύγκριση με τα άτομα έπαιρναν το εικονικό φάρμακο. Αυτή η φάση της μελέτης ολοκληρώθηκε το 2014 και έκτοτε οι ερευνητές έδωσαν το Truvada σε όλους τους συμμετέχοντες.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι συμμετέχοντες άνδρες πήραν δύο χάπια 2-24 ώρες πριν από το σεξ. Στην συνέχεια πήραν ένα χάπι 24 ώρες αργότερα και άλλο ένα 48 ώρες αργότερα. Αν είχαν συνεχή σεξουαλική δραστηριότητα, έπαιρναν ένα χάπι κάθε μέρα και ένα χάπι για τις επόμενες δύο ημέρες μετά την τελευταία τους σεξουαλική συνεύρεση. Μετά από κατά μέσο όρο περίπου 18 μηνών ο κίνδυνος του HIV μεταξύ των συνολικά 362 συμμετεχόντων μειώθηκε κατά 97%, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα με το εικονικό φάρμακο στην πρώτη φάση της μελέτης.

Ο δρ Jean-Michel Molina του νοσοκομείου Saint-Louis στο Παρίσι, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, είπε στο Reuters Health, ότι είναι έκπληκτος από το πόσο αποτελεσματική αποδείχτηκε αυτή η στρατηγική ενάντια στην μετάδοση του AIDS. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνόδου για το AIDS που έγινε στο Durban της Νότιας Αφρικής. Ωστόσο, τα ευρήματα ισχύουν μόνο για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Ο δρ Molina είπε ότι οι μελέτες και σε άλλα κοινωνικά σύνολα είναι σε εξέλιξη.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι η χρήση προφυλακτικού μειώθηκε στην τελευταία φάση της μελέτης. Η μείωση ήταν κυρίως μεταξύ των ανδρών που είχαν προηγουμένως δεσμευτεί να χρησιμοποιούν και προφυλακτικά, εκτός από το χάπι. Αυτό ήταν μια αρνητική παράμετρος στο όλο πείραμα, αφού οι συμμετέχοντες ένιωθαν ότι «δεν χρειάζονταν» το προφυλακτικό, εφόσον έπαιρναν το χάπι. Χωρίς προφυλακτικά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι σε άλλες λοιμώξεις, αν και αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό θεραπεύσιμες. Έτσι, τα ποσοστά άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στην μελέτη παρέμειναν σχετικά σταθερά.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα νέα αποτελέσματα δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα συμβεί στην πραγματική ζωή, όπου οι άνθρωποι θα παίρνουν τα χάπια με δική τους ευθύνη και όχι στο προκαθορισμένο πλαίσιο μιας επιστημονικής έρευνας.

http://in.reuters.com 

Προβλήθηκε 745 φορές

Αναποτελεσματική η θερμομέτρηση σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα

Η θερμομέτρηση και οι άλλες μέθοδοι ελέγχου του κοινού σε αεροδρόμια, σχολεία και γενικά σε δημόσιους χώρους, όπως η καταγραφή των συμπτωμάτων και του ταξιδιωτικού ιστορικού, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Κορονοϊός: Ομόφωνο «ΝΑΙ» στη χρήση μάσκας στο σχολείο από την Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία

Σε ένα επιστημονικό κείμενο με τίτλο “Ομοφωνία” η Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία απαντά σε όλες τις αμφισβητήσεις και απορίες σχετικά με την αναγκαιότητα, αλλά και την ορθή χρησιμοποίηση της μάσκας στο σχολείο.

Πώς να συντηρήσετε το βόθρο σας για τη χειμερινή περίοδο

Οι απορροφητικοί βόθροι έχουν την ιδιότητα να αδειάζουν σε μεγάλο βαθμό από μόνοι τους, εφόσον υπάρχει λελογισμένη χρήση κατά τη διάρκεια του έτους και εφόσον πραγματοποιούμε τακτικά εργασίες συντήρησης, αποφράξεις κλπ.

Αδυναμία διενέργειας τεστ κορονοϊού στο μεγαλύτερο κέντρο ελέγχου της χώρας (UPD)

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το βασικό κέντρο που ελέγχει σήμερα εργαστηριακά όλα τα δείγματα για τον κορονοϊό των δημοσίων νοσοκομείων που αποστέλλονται από τη χώρα, ζητά να διακοπεί η αποστολή δειγμάτων για χιλιάδες τεστ από δεκάδες Νοσοκομεία όλης της χώρας...