Σε αμφισβήτηση έχει μπει η διαδικασία και η αποτελεσματικότητα των ψεκασμών για τα κουνούπια που κυρίως διενεργείται από τις Περιφέρειες καθώς οι περισσότεροι δήμαρχοι εισπράττουν από τους δημότες τους ότι φέτος το καλοκαίρι υπήρξε τεράστια αύξηση των κουνουπιών.

Η υπόθεση διογκώθηκε ακόμη περισσότερο και με τις πρόσφατες ανακοινώσεις περί ελονοσίας και με τα δημοσιεύματα που δημιούργησαν μια έντονη κοινωνική πίεση.

Παράλληλα λόγω του ότι φέτος, ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ήπιος και ταυτόχρονα σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις κατά το μήνα Μάρτιο, οι πληθυσμοί των κουνουπιών είναι πολύ αυξημένοι (πράγμα που δεν θα έπρεπε να παρατηρείται αν είχαν γίνει έγκαιροι ψεκασμοί) και επίσης τα κουνούπια λόγω της ζέστης έχουν έντονη δραστηριότητα.

Για το θέμα δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη έρευνα και οδηγία που να μπορεί να εξοπλίσει τις τεχνικές υπηρεσίες που είτε αντιγράφουν παλιότερους διαγωνισμούς, είτε ακολουθούν παλιότερες οδηγίες.

Ο κ. Πατούλης πρόεδρος της ΚΕΔΕ σήκωσε το ζήτημα, ενώ μίλησε ακόμη και για ενδεχόμενη ταξιδιωτική οδηγία που ξεσήκωσε αντιδράσεις από τις τουριστικές περιοχές.

Σε επιστολή του προς τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών ο κ. Πατούλη θέτει τα εξής ερωτήμτα:

- Έγιναν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας;

- Αν έγιναν, πότε ακριβώς έγιναν σε κάθε Περιφέρεια; Γιατί το ΚΕΕΛΠΝΟ υποδεικνύει ότι η κατάλληλη περίοδος , είναι η περίοδος Μαρτίου-Απριλίου και όχι αργότερα. Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση για το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ψεκασμών.

- Όταν ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ.Ρόζενμπεργκ με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Κόκκινο» αναφέρει ότι «υπήρξαν δυσκολίες στην ορθή εκτέλεση αυτών των ψεκασμών», τι εννοεί; Πόσο ήσυχοι μπορούμε να κοιμόμαστε;

Επίσης στην συνεδρίαση ειπώθηκε ότι η ΚΕΔΕ θα πρέπει να μαζέψει στοιχεία για το πόσα λεφτά δόθηκαν για τους ψεκασμούς από τις Περιφέρειες και που πήγαν αυτά, καθώς μπήκε έντονα το ερώτημα της ποιότητας και της επάρκειας των εργολάβων.

Το ΚΕΛΠΝΟ έβγαλε επίσης ανακοίνωση καθησυχάζοντας τον κόσμο και υποστηρίζοντας ότι τα φετινά κρούσματα δεν είναι αυξημένα σε σχέση με τα στοιχεία παλιότερων ετών.

Ομως όπως φαίνεται δεν είναι μόνο ποσοτικό το πρόβλημα, αλλά και ποιοτικό. Στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ αρκετοί ήταν οι δήμαρχοι που φιλοξενούν κέντρα προσφύγων και οι οποίοι επισήμαναν ότι πολλά από αυτά κατά παράβαση των νόμων, βρίσκονται κοντά σε υδροβιότοπους που μάλιστα είναι προστατευμένοι και απαγορεύονται οι ψεκασμοί, ενώ βρίσκονται κοντά σε αστικές περιοχές.

Σημειώνεται ότι πολλοί πρόσφυγες προέρχονται από χώρες που παρουσιάζουν έντονη συχνότητα μεταδιδόμενων παρασιτικών νόσων,

Η κύρια μέθοδος καταπολέμησης όπως επισημαίνει με πολλά έγγραφα του το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης, όσο αυτά ζουν μέσα στο νερό, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Βλέπουμε όπως ότι οι διαδικασίες και οι αναθέσεις καθυστερούν σε τέτοιο βαθμό που όπως καταγράφουν τα Δελτία Τύπου Δήμων και Περιφερειών οι φάσεις των ψεκασμών θα ολοκληρωθούν ακόμη και τον Οκτώβριο.

Αλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται είναι οι μικρές εργολαβίες από εταιρείες που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και την τεχνογνωσία.

Οι προκηρύξεις που βλέπουμε στο διαδίκτυο αφορούν πολύ μικρά ποσά (βρήκαμε ακόμη και 170 ευρώ) γίνονται με απ’ ευθείας αναθέσεις και αγνοούν πολλές απαραίτητες προδιαγραφές που θα εξασφάλιζαν την ποιότητα όπως οι παγίδες για την ανίχνευση του είδους των ψεκασμών που χρειάζονται.

Στο Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνεται ότι έχει ενσωματώσει τα Κέντρα Προσφύγων στο δίκτυο παρακολούθησης ελέγχου εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, και έτσι θα γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις σε σταθερή εβδομαδιαία βάση.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα φάρμακα που είναι περιβαλλοντικά αποδεκτά και εγκεκριμένα από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τα οποία προκηρύσσονται στους διαγωνισμούς, αφορούν μόνο την μέθοδο της προνυμφοκτονίας, ενώ εκτελούνται το καλοκαίρι κατόπιν εορτής. όπως το προνυμφοκτόνο σκεύασμα Oprah 15SC (δραστική ουσία Diflubenzuron).

Ενώ το ακμαιοκτόνο σκεύασμα (με δραστική ουσία a-cypermethrin), που πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά στο εσωτερικό των καπακιών των βόθρων, όταν διαπιστώνεται η ύπαρξη πληθυσμών ακμαίων κουνουπιών δεν προβλέπεται στις προκυρήξεις. 

πηγή: myota.gr

Προβλήθηκε 1221 φορές
Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.