Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ για να συμπίπτει με την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού κάθε Σεπτέμβριο. Από το 2001 γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία, την 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.

Η Ημέρα Ειρήνης των Η.Ε. τηρείται πλέον ευρέως σε όλο τον κόσμο, με τους πολίτες να αναλαμβάνουν μια τεράστια ποικιλία τοπικών δράσεων για την ειρήνη περιλαμβανομένων διαθρησκειακών προσευχών, διαλογισμών και λεπτών σιγής.

Στην Έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οργανώνεται μια ετήσια τελετή στη διάρκεια της οποίας ο Γενικός Γραμματέας κρούει τελετουργικά την Καμπάνα της Ειρήνης και προσκαλεί τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στις 12 το μεσημέρι.

Η ημέρα εορτάζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως μια ημέρα μη βίας και κατάπαυσης του πυρός, προσκαλώντας όλα τα έθνη και τους ανθρώπους να τιμήσουν την παύση των εχθροπραξιών στη διάρκεια της Ημέρας, και με διάφορους άλλους τρόπους να τιμήσουν την Ημέρα μέσω της εκπαίδευσης και της συνειδητοποίησης σε θέματα σχετικά με την ειρήνη.

«Ειρήνη είναι η μυρουδιά του φαγητού το βράδυ,

τότε που το σταμάτημα του αυτοκινήτου στο δρόμο

δεν είναι φόβος,

τότε που το χτύπημα στην πόρτα

σημαίνει φίλος,

και το άνοιγμα του παραθύρου κάθε ώρα

σημαίνει ουρανός,

γιορτάζοντας τα μάτια μας

με τις μακρινές καμπάνες των χρωμάτων του,

είναι ειρήνη.»

Γ. Ρίτσος 

Προβλήθηκε 2038 φορές
Ο καιρός την Τρίτη 21.05.2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. - Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.