Στις αρχές του 2017 τοποθετείται πλέον με σχετική ασφάλεια η δημοπράτηση της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Το έργο, που θα αλλάξει τη ζωή σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας όπως το Γαλάτσι, η Κυψέλη, η Καισαριανή και του Ζωγράφου θα κατασκευαστεί ως «κλασικό» δημόσιο έργο, με το 25% του προϋπολογισμού του –που αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ– να καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους και το υπόλοιπο από το Δημόσιο, μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι αιτίες για την πολύμηνη καθυστέρηση ήταν δύο. Από τη μια πλευρά, έπρεπε να ωριμάσει μελετητικά το τμήμα Ευαγγελισμού-Γουδί, το οποίο «προστέθηκε» στον σχεδιασμό στα τέλη του 2014. Οι μελέτες πραγματοποιούνται από την ίδια την Αττικό Μετρό, καθώς υπάρχει πολύτιμη εμπειρία στο προσωπικό της. Από την άλλη πλευρά, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών επέμενε για μήνες η κατασκευή του έργου να γίνει σε σύμπραξη με ιδιώτη. Στόχος της ήταν να μη χρειαστεί να δοθούν τα 400 εκατ. ευρώ της συμμετοχής του Δημοσίου από το ΕΣΠΑ, προκειμένου ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης να τα διοχετεύσει σε άλλα έργα και έτσι να ενισχύσει την «παραγωγική» του εικόνα. Ομως η πρόταση του υπουργού δεν έτυχε της στήριξης ούτε του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (που έχει τον πρώτο λόγο στο ΕΣΠΑ), ούτε της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (χωρίς τη γενναία συμμετοχή της οποίας η εκτέλεση του έργου είναι αδύνατη). Ετσι τελικά ο κ. Σπίρτζης αναγκάστηκε αθόρυβα να υποχωρήσει.

Κόστος 1,5 δισ.

Πώς διαμορφώνεται, λοιπόν, η εικόνα; Η Γραμμή 4, στην εκδοχή που παρουσιάστηκε το 2014 και τελικά «προκρίθηκε» (14 σταθμοί, 12,5 χιλιόμετρα) θα κοστίσει 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 25% θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο από την ΕΤΕπ με μακροχρόνιο δανεισμό και ευνοϊκούς όρους (χαρακτηριστικό είναι ότι δίδεται 6ετής περίοδος χάριτος, δηλαδή η αποπληρωμή ξεκινά από τον 7ο χρόνο με πολύ χαμηλό επιτόκιο, κάτω του 2%).

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ έχει κατ’ αρχάς συμφωνήσει και πλέον αναμένονται η ολοκλήρωση της μελέτης κόστους-οφέλους του έργου και τα χρηματοοικονομικά, προκειμένου ο φάκελος του έργου να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ και να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου.

Οπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο είναι ο διαγωνισμός να «βγει στον αέρα» στις αρχές του 2017, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Μέχρι να γίνει η προεπιλογή ανάμεσα στις εταιρείες που θα συμμετάσχουν, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου από την Αττικό Μετρό. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017, ώστε τα έργα να ξεκινήσουν το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι η α΄ φάση της νέας γραμμής του Μετρό ξεκινά από την περιοχή του Γαλατσίου (Αλσος Βεΐκου) και διαμέσου της Κυψέλης, του Γκύζη, των Εξαρχείων και του Κολωνακίου φθάνει στο ιστορικό κέντρο, και «ανεβαίνει» από Καισαριανή για Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδί. Η Γραμμή θα συναντά το υφιστάμενο δίκτυο σε δύο σημεία (σταθμοί Πανεπιστήμιο και Ευαγγελισμός), αλλά χωρίς φυσικά να απαιτηθεί η διακοπή λειτουργίας των άλλων γραμμών.

Εκτιμάται ότι το έργο χρειάζεται 7-8 χρόνια για να ολοκληρωθεί, διάστημα που η μέχρι τούδε εμπειρία αποδεικνύει ότι είναι... σχετικό, λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων και δυσάρεστων εκπλήξεων στο υπέδαφος.

H Καθημερινη 

Προβλήθηκε 4928 φορές
Έφυγε από τη ζωή  ο Πρέσβης επί τιμή, Θέμος Στοφορόπουλος.

Ήταν πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, όταν το 1988, εκδηλώνοντας την διαφωνία του με την τότε στροφή του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στα ελληνοτουρκικά και την συμφωνία του Νταβός, υπέβαλε την παραίτησή του.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Νέες εντάξεις έργων σε Δήμους των Νοτίων Προαστίων

Με εντολή του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου εγκρίθηκαν νέες εντάξεις έργων σε δήμους της Νοτίων Προαστίων για την «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των Δήμων» και την «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες».

Ο καιρός την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές καθώς και τις μεσημβρινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Σήμερα υπογράφεται η ΚΥΑ για τις 36.500 θέσεις του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέσα στον Ιούνιο τα εν λόγω προγράμματα θα αξιολογηθούν από τον ΟΑΕΔ και στο τέλος του ίδιου μήνα, όσοι επιλεγούν θα βρεθούν στις θέσεις τους.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας

Ένα ακόμη «ραντεβού» κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και της εφαρμογής της ρύθμισης για τη μετάδοση των μαθημάτων έχουν δώσει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) για σήμερα το απόγευμα στις 19:00, στα Προπύλαια.