Διαβάζοντας την είδηση με τις εκδηλώσεις της δημοτικής κίνησης για το επερχόμενο Σαββατοκύριακο, παράξενα ήχησαν στα αυτιά οι «μαντολινάτες» αλλά ειδικά αυτή η εκδρομή στο «απολιθωμένο» δάσος, σαδιστικά ερέθισε την σκέψη και την φαντασία.

Καλά, κανείς δεν θυμήθηκε, ότι συμπίπτουν με την επέτειο της απώλειας του ιδρυτή της κίνησης Κώστα Κονδύλη;

Είναι προφανές ότι, δεν ευθύνονται γι’ αυτό οι δραστήριοι και καθ’ όλα άξιοι υπεύθυνοι της επιτροπής πολιτισμού, που με τις συχνές, ευρηματικές και αξιέπαινες δράσεις τους, ακούσια «εκθέτουν» την δημοτική κίνηση, αφού αυτόματα συγκρίνονται με την «χωλή» παρέμβαση της στα μεγάλα κοινωνικά, δημοτικά και πολιτικά προβλήματα, που βασανίζουν τους δημότες-πολίτες.

«Οι» επικεφαλής της κίνησης, απλά(;) το ξέχασαν, μέσα στην υπερφορτωμένη καθημερινή δραστηριότητα τους ή βυθισμένοι στην «γλυκιά μέθη» και τον «ρεαλισμό» της κεντρικής διοίκησης, δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα καθαρά μηνύματα, που εκπέμπει η ανάμνηση της εποχής Κονδύλη;

Ήταν απλός και σαφής, χωρίς «ήξεις-αφήξεις», φωνακλάς κι απόλυτος, αλλά και “άκουγε” και “μάθαινε”! Με λογική και σύνεση, με ευγένεια και επιμονή, έχτισε και με αντιπάλους κλίμα συνεργασίας , που ακόμα κρατάει.

Με συνέπεια λόγων και πράξεων.

Σωστός λεβέντης! Και στο τσάμικο και στην ζωή.

Ονειρεύτηκε και σχεδίασε μια δημοτική κίνηση, που θα προσέγγιζε τα θέματα, με τρόπο διαφορετικό, σε μια ιδιαίτερη πολιτική περίοδο για να … «γυρίσει σελίδα».

Κάλεσε φίλους, συντρόφους, αλλά και αντιπάλους, που ανησυχούσαν «για τα βαθιά κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και πολιτικά προβλήματα, που αντιμετώπιζε ο τόπος, πιστεύοντας ακράδαντα ότι ένα μέρος της επίλυσης των προβλημάτων περνάει μέσα από τις τοπικές κοινωνίες» .

Έτσι συγκροτήθηκε ο συνδυασμός «Ηλίου Πόλις Ανθρώπινη Πόλη».
Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία, αλλά ακόμα στα δύσκολα αναρωτιόμαστε «ο Κώστας τι θα έκανε» !

Σε πείσμα της λήθης, των ατυχών συμπτώσεων, των προσωπικών ανεπαρκειών και των «αναπλαισιώσεων», που «απαιτεί» ο σημερινός πολιτικός «ρεαλισμός», θα διατηρήσουμε στην καρδιά και στην ψυχή μας και τον Άνθρωπο και τα Λόγια του και τις Πράξεις του.

20 Οκτώβρη 2016

Θάνος Κατσώνης

 

Προβλήθηκε 699 φορές

O KΗΝΣΩΡ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ (του Νίκου Ι. Καραβέλου)

Είναι δυνατόν να κρίνεις ένα βιβλίο χωρίς να το διαβάσεις; Να κατακρίνεις ένα βιβλίο, έχοντας διαβάσει μόνο το οπισθόφυλλό του; Καθένας θα απαντούσε πως είναι αδύνατον. Να, όμως, που ο φωτεινός παντογνώστης κ. Παντελής Μπουκάλας τα κατάφερε.

H ''Δανάη του Πολυτεχνείου'' (του Περικλή Καπετανόπουλου)

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με βαθιά θλίψη αποχαιρετά την συναγωνίστρια Δανάη Μωραΐτου, που «έφυγε» από τη ζωή σήμερα, 11 Νοέμβρη 2019, σε ηλικία 96 ετών. Η Δανάη Μωραΐτου ή αλλιώς η ''Δανάη του Πολυτεχνείου'', όπως έμεινε γνωστή στα χρόνια της Κατοχής, γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1923 στην Αθήνα.

25 Νοεμβρίου 1942 - Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου και η σημασία της.  (του Περικλή Καπετανόπουλου)

Είναι γεγονός, ότι τις δεκαετίες που πέρασαν, έχουν γραφεί πολλά για την στρατιωτική σημασία της επιχείρησης του Γοργοπόταμου. Με την απόσταση των 77 χρόνων που μας χωρίζουν από την κοινή επιχείρηση των ανταρτών του ΕΛΑΣ με τον Αρη Βελουχιώτη, του ΕΔΕΣ με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και των Βρετανών με τον συνταγματάρχη Ε.Μάγιερς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένα είναι βέβαιο

''Οι Μύγες'' (του Νίκου Ι. Καραβέλου)

Μύγες οι κοινές ή αλλιώς οικιακές (Muscae domesticae) είναι τα ενοχλητικά δίπτερα έντομα, με τα οποία είμαστε καταδικασμένοι να συμβιώνουμε. Αναπαράγονται με ευκολία λόγω της ικανότητάς τους να τοποθετούν τα αυγά τους πάνω σε υλικά που αποσυντίθενται και λόγω της ταχύτητας αναπαραγωγής τους.