Ένα χαρισματικό παιδί στον αγώνα κατά του Bullying - Θύμα bullying και η ίδια, μετέτρεψε την πληγή της σε δημιουργία με στόχο να βοηθήσει παιδιά και γονείς.

Η φωνή της έφηβης κόρης της Πυργιώτισσας Ελένης Γιαννακούλη έφτασε στην Ν. Υόρκη.

Έπεσε θύμα εκφοβισμού πριν 3 χρόνια και η δυσάρεστη αυτή εμπειρία, μετά το πρώτο σοκ, στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει τη δική της καμπάνια ενημέρωσης παιδιών και γονέων για το bullying μέσω ολιγόλεπτων βίντεο (δείτε εδώ), που αναρτά στην προσωπική της σελίδα στο facebook αλλά και στην ιστοσελίδα της «www. Bullyingalert.eu.» στο διαδίκτυο.

Ο λόγος, για την 13χρονη σήμερα Μελίνα Γιαννακούλη, ένα χαρισματικό παιδί, κόρη της δραστήριας Ελένης Γιαννακούλη από τον Πύργο - που πολλοί την γνωρίσαμε προ 15ετίας όταν είχε εκλεγεί πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πύργου- που έχει βάλει ως σκοπό ζωής, να βοηθήσει τους νέους να μιλήσουν για τον εκφοβισμό αλλά και να βοηθήσουν θύτες και θύματα.

Ο τρόπος μάλιστα που προσεγγίζει το θέμα τους εκφοβισμού και τα βίντεο που η ίδια δημιουργεί «έφτασαν» μέχρι τη μακρινή Αμερική, όταν η μικρή Μελίνα θέλησε με ένα γράμμα της να ζητήσει τη συνεργασία του Δημάρχου της Νέας Υόρκης Bill de Blasio για την αντιμετώπιση του φαινομένου που λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και στις δυο χώρες.

Η απάντηση του Δημάρχου που δήλωνε εντυπωσιασμένος από τα πρότζεκτ της μικρής Μελίνας, συνοδευόταν και από μια πρόσκληση για την Αμερική, στην οποία και ταξίδεψε πέρυσι με τη μητέρα της.

Άριστη γνώστης της αγγλικής γλώσσας, η Μελίνα, κλήθηκε να μιλήσει σε σχολεία, να συναντήσει μαθητές και γονείς και να δώσει συμβουλές από ψυχής για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού…

Ένα χρόνο μετά, η Μελίνα Γιαννακούλη, προτάθηκε από τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης, να γίνει Πρέσβειρα του πρότζεκτ «Free World From bullying» το οποίο και ανέλαβε να στήσει και να επιβλέψει μέχρι την ολοκλήρωση του, τον Οκτώβριο του 2017!

Στο ενδιάμεσο, θα χρειαστεί να ταξιδέψει μερικές φορές στην Αμερική για να δώσει τις αναγκαίες κατευθύνσεις για την υλοποίηση των ιδεών της αλλά και για να συμμετάσχει και να μιλήσει σε σχετικές εκδηλώσεις που θα προγραμματιστούν στη Νέα Υόρκη…

Η δική της ιστορία

Πριν τρία χρόνια, η Μελίνα έπεσε η ίδια θύμα bullying ενώ βρισκόταν σε καλοκαιρινές διακοπές στη Χαλκιδική.

Η ίδια αφηγείται: «Ήμουν σε ένα καινούργιο μέρος και προσπαθούσα να κάνω παρέα με μια ομάδα κοριτσιών, αλλά δε με ήθελαν. Ξαφνικά μια μέρα, με προσκάλεσαν στην παρέα τους να παίξουμε. Έτσι νόμιζα. Με έβαλαν σε μια σανίδα θαλάσσης, με έδεσαν και με τούμπαραν μες το νερό. Φοβήθηκα πάρα πολύ. Αν η μαμά μου δεν με έπαιρνε χαμπάρι, μάλλον δε θα ζούσα σήμερα. Το άλλο που με τρόμαξε, είναι ότι οι γονείς αυτών των κοριτσιών, όταν έμαθαν τι έγινε, δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Δεν τους είπαν το παραμικρό. Και έτσι κατάλαβα, ότι δεν χρειάζονται μόνο τα παιδιά ενημέρωση για το bullying αλλά και οι γονείς. Για αυτό κάνω αυτά τα βίντεο, για να ενημερώσω όσους πιο πολλούς μπορώ. Όσο μπορώ, θα προσπαθώ».

Η μαμά της, η Ελένη Γιαννακούλη, μιλώντας στην Πρωινή, θυμάται το σοκ που υπέστη, όταν διαπίστωσε ότι το παιδί της πνίγεται…

«Έτρεξα προς τη θάλασσα να τη βοηθήσω. Την είχαν δέσει με το σχοινί της σανίδας και δε μπορούσε να βγει στην επιφάνεια. Τα υπόλοιπα κορίτσια, χόρευαν τριγύρω της… Την βγάλαμε έξω από το νερό και μετά το ισχυρό σοκ, μίλησα στις μητέρες των κοριτσιών, εκείνες όμως θεώρησαν ότι τα παιδιά, απλά … έπαιζαν. Φύγαμε αμέσως. Το παιδί μου όμως ήταν για πολύ καιρό φοβισμένο, τρέχαμε στους παιδοψυχολόγους για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει ώσπου μια μέρα, μόλις άκουσε στην τηλεόραση την υπόθεση με το Βαγγέλη Γιακουμάκη, γυρνώντας από το σχολείο μου είπε, ότι δεν το αντέχει όλο αυτό που συμβαίνει και πως θέλει να κάνει κάτι για να βοηθήσει έστω και ένα παιδί που εκφοβίζεται.

Έτσι ξεκίνησε να φτιάχνει βιντεάκια και να τα αναρτά στο facebook και το you tube και πριν ένα χρόνο έφτιαξε και την ιστοσελίδα bullying Alert.

Όλο το concept είναι δικό της και αυτό την έχει βοηθήσει πολύ. Είναι κάτι σαν ψυχοθεραπεία για την ίδια και όπως φάνηκε βοηθά πολλά παιδιά. Μοναδικός της σκοπός είναι να καταλάβουν τα παιδιά, οι γονείς και η πολιτεία για τον εκφοβισμό και να ασχοληθούν με τα παιδιά.

Προσωπικά, μέσα από την εμπειρία της Μελίνας, διαπιστώνω, ότι εκείνο που πρέπει αρχικά να κάνει ένας γονιός είναι μόλις παίρνει το παιδί του από το σχολείο ή ένα φιλικό σπίτι, να το κοιτά στα μάτια και τότε θα καταλάβει αν κάτι δεν πάει καλά…».

Η Μελίνα στην Αμερική

Η περήφανη μητέρα, μιλά και για το μέλλον της κόρης της, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι στη μακρινή Αμερική καθώς έχουν ήδη δεχτεί προτάσεις για να μετοικήσουν στη Νέα Υόρκη.

Η χαρισματική Μελίνα, με την μητέρα της Ελένη Γιαννακούλη.

«Η Μελίνα, έστειλε ένα γράμμα πέρυσι στον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης θέλοντας να μάθει πως αντιμετωπίζουν εκεί το bullying ζητώντας του ταυτόχρονα συνεργασία. Ο Δήμαρχος ενθουσιάστηκε και μας κάλεσε στη Νέα Υόρκη. Την ευχαρίστησε για το γράμμα της και μας έφερε σε επαφή με έναν Οργανισμό του δήμου του ζητώντας από την Μελίνα να τους βοηθήσει μιας και εκεί, όπως μας είπε δεν είναι οργανωμένοι στην αντιμετώπιση του φαινομένου παρότι έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας. Μάλιστα μας ζήτησε να μείνουμε στην Αμερική λέγοντας μας ότι θα αναλάμβαναν την εκπαίδευση της με σκοπό να μπει μπροστά στον αγώνα του οργανισμού κατά του εκφοβισμού.

Η Μελίνα δεν ήθελα να μείνει. Ανυπομονούσε να γυρίσει στο σπίτι και τους φίλους της. Μόλις όμως ολοκληρώσει το σχολείο, θα πάμε γιατί όλο αυτό αφορά καθαρά το μέλλον της και δεν μπορούμε να της ανακόψουμε την πορεία… Έτσι, σήμερα της πρότειναν να γίνει Πρέσβειρα κατά του εκφοβισμού για έναν κόσμο ελευθερωμένο από το bullying (free world from bullying) αναλαμβάνοντας το πρότζεκτ που θα τρέξει στη Νέα Υόρκη τη νέα χρονιά…».

Η 13χρονη Μελίνα Γιαννακούλη με τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης.

«Μη ντρέπεστε, μιλήστε!»

Τα βίντεο που αναρτά η μικρή Μελίνα και στα οποία μιλά η ίδια, έχουν ένα και μοναδικό στόχο. Να ενημερώσουν και να συμβουλέψουν τους νέους για τον εκφοβισμό και πώς να τον αντιμετωπίσουν. Επιλέξαμε και απομαγνητοφωνήσουμε δυο από αυτά, αν και σας προτείνουμε να επισκεφτείτε εσείς και τα παιδιά σας, τη σελίδα της…

- «Έχετε βρεθεί θύμα bullying; Θα σας πω μερικές ιδέες, πώς να το χειριστείτε. Μη ντρέπεστε αν κάποιος σας θεώρει θύμα. Μιλήστε σε κάποιον μεγάλο. Κοιτάξτε αυτόν που σας κάνει bullying και ζητήστε του να σταματήσει. Δείξτε του ότι δε θα τα καταφέρει. Μη ξεχνάτε ότι αυτός που σας κάνει bullying θέλει την προσοχή σας. Δείξτε αδιαφορία. Όταν κάποιος κάνει bullying σημαίνει ότι έχει προβλήματα με τον εαυτό του και πρέπει να τα λύσει».

- Ένα μήνυμα για σένα. Ξέρετε κάτι, έχω καταλάβει ότι κατά τη διάρκεια των βίντεο μιλώ για θύματα και πώς να βοηθηθούν. Και οι θύτες χρειάζονται βοήθεια. Δε ξέρεις τι συμβαίνει τη ζωή τους. Αντί να τους κριτικάρεις προσπάθησε να τους βοηθήσεις. Αν αισθάνεσαι άσχημα μίλα στους άλλους για το πρόβλημα σου, μη ντρέπεσαι. Όλοι μας έχουμε προβλήματα και είναι φυσιολογικό για τον κάθε έναν μας να έχει πρόβλημα είτε με τον εαυτό του είτε με τους φίλους του ή την οικογένεια του. Άσε τους ανθρώπους να έρθουν σε σένα, δεν είσαι διαφορετικός, είσαι μοναδικός».

- «Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των παιδιών που έχουν υποστεί bullying είναι οι γονείς. Το θέμα είναι, ότι οι γονείς δεν καταλαβαίνουν τα παιδιά τους, έτσι όπως μπορούν άλλα παιδιά να καταλάβουν. Διότι οι γονείς έχουν ξεχάσει ότι και αυτοί κάποτε ήταν μικρά παιδιά. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που τα παιδιά που έχουν υποστεί bullying δε μιλάνε στους μεγάλους και κυρίως στους γονείς τους.

Στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ομογένειας, στη Νέα Υόρκη, τον Hellas Fm στον οποίο κλήθηκε να μιλήσει για τον εκφοβισμό.

Τις περισσότερες φορές ντρέπονται, το έχω περάσει και γω αυτό… Μανούλα; Πρέπει οι γονείς να κατέβουν στην ηλικία μας και κυρίως να μας μιλούν σα φίλοι, όχι σαν παντογνώστες. Το σημαντικότερο είναι να κατεβείτε εσείς στην ηλικία μας. Σας παρακαλούμε. Καταλαβαίνουμε ότι εσείς οι μεγάλοι έχετε χιλιάδες προβλήματα αλλά πρέπει να σας πούμε ότι εμείς έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Εσάς τους μεγάλους. Ευχαριστώ που με ακούσατε».

Κική Κολοβέρου
([email protected]

http://www.ilialive.gr/

Προβλήθηκε 1230 φορές
Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.