Πάνω από 1.000.000 λογαριασμοί Google έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό που εγκαταστάθηκε σε smartphones και tablets χωρίς με λογισμικό Android.

Ο ιός, τύπου «δούρειος ίππος» και με χαρακτηριστικό όνομα Gooligan (!) "κρύβεται" σε εφαρμογές με εντελώς αθώα ονόματα, όπως StopWatch, Perfect Cleaner ή WiFi Enhancer, τις οποίες ανύποπτοι χρήστες κατέβασαν στις συσκευές τους.

Το κακόβουλο λογισμικό αξιοποιεί τα "κενά" ασφαλείας στις διάφορες εκδόσεις του Android, αρχίζοντας να εγκαθιστά άλλες εφαρμογές ή να "πλημμυρίζει" τη συσκευή και τις εγκατεστημένες εφαρμογές με διαφημίσεις.

Ακόμη ενδέχεται να χρησιμοποιείται το όνομα ή ο κωδικός του ανύποπτου χρήστη για διάφορες δραστηριότητες.

Το συγκεκριμένο λογισμικό εντοπίστηκε σε 86 εφαρμογές και υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου 13.000 συσκευές την ημέρα.

Αυτό που οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι οι εφαρμογές-παγίδες δεν έχουν εντοπιστεί στο Google Play Store, αλλά σε «καταστήματα» εφαρμογών τρίτων.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους προγραμματιστές είναι ότι το κακόβουλο λογισμικό «χτυπά» συσκευές που τρέχουν με σχετικά πρόσφατες εκδόσεις του Android, δηλαδή είτε με Jellybean ή KitKat (Android 4) είτε Lollipop (Android 5), πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτό είναι ευάλωτες περισσότερες από έξι στις δέκα συσκευές με λειτουργικό Android.

H Google από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι έχει καθαρίσει εδώ και καιρό το Play Store από «περίεργες» εφαρμογές και έχει ασφαλίσει τους μολυσμένους λογαριασμούς, και καλεί τους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές μόνο από το επίσημο κατάστημα της εταιρείας. 

πηγή: www.alfavita.gr

Προβλήθηκε 1097 φορές
Ο καιρός την Πέμπτη 2 Μαϊου 2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες. - Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Μάτι: Έξι μόνο ένοχοι για την τραγωδία

Την απόφασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανακοίνωσε πτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας (29.04.24), έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία.