Aποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν υψηλών προδιαγραφών σύστημα Υγείας – Πρόνοιας διεκδίκησαν τη Δευτέρα το απόγευμα, 28 σωματεία και φορείς των ανατολικών συνοικιών.

Κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποίησαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Νοσοκομείο Παίδων διαμήνυσαν ότι η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα.

Οι συγκεντρωμένοι, μαζί τους και ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, διαδήλωσαν στην πύλη του Λαϊκού Νοσοκομείου, απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της πάλης και του προγράμματος δράσης που αποφασίστηκε πριν περίπου δύο μήνες κατά τη διάρκεια σύσκεψης των φορέων και των σωματείων και περιλάμβανε συσκέψεις, εξορμήσεις στις γειτονιές, παραστάσεις διαμαρτυρίας στα ΠΕΔΥ και στο υπουργείο Υγείας.

Χαιρετισμό στο Λαϊκό απηύθυνε η Ντίνα Γεωργάκη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, η οποία αναφερόμενη στον κρατικό προϋπολογισμό σημείωσε ότι θα εδραιώσει και θα χειροτερέψει τις ήδη άθλιες συνθήκες που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ενδεικτικά ότι «τους τελευταίους τρεις μήνες και της περσινής και της φετινής χρονιάς που τα κονδύλια για το νοσοκομείο έχουν τελειώσει, δεν μπορούμε να προμηθευτούμε ούτε το πιο απλό αναλώσιμο και τρέχουμε πάνω κάτω για υπογραφές για έγκριση παραγγελιών, ενώ αν υπάρχει αναρρωτική άδεια συναδέλφου σε κάποιο τμήμα γίνεται άνω κάτω όλο το νοσοκομείο για να καλυφθεί το κενό».

Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία προς το Νοσοκομείο Παίδων με το σύνθημα «Δώστε λεφτά για Πρόνοια – Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» να κυριαρχεί.

Έξω από το Παίδων μίλησε ο Γιάννης Αναγνώστου, μέλος του Συντονιστικού για την Υγεία και πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Βύρωνα – Καισαριανής – Ζωγράφου, που αναφέρθηκε εκτενώς στη δράση των μαζικών φορέων το τελευταίο διάστημα.

Αποτύπωσε τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι στο Παίδων είναι κλειστή η μονάδα λοιμώξεων.

Στο Λαϊκό δεν γίνονται πλέον μεταμοσχεύσεις ήπατος και ο εξελιγμένος εξοπλισμός που υπάρχει δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Μ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση στις μονάδες Υγείας δεν συμβιβαζόμαστε. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και να εξασφαλίζει μόνιμη σταθερή εργασία για τους υγειονομικούς. Κανένας να μη συμβιβαστεί με την απαράδεκτη κατάσταση στους χώρους δουλειάς όπου κατά μέσο όρο κάθε δύο ώρες συμβαίνουν τρία εργατικά ατυχήματα.

Απαιτούμε μέτρα όχι μόνο για την πρόληψη ατυχημάτων, αλλά και για την πρόληψη επαγγελματικών ασθενειών, την πρόληψη πρόωρης φθοράς της υγείας και την πρόωρη γήρανση του οργανισμού που προκαλούνται από τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς.

Γιατί, μιλώντας για την Υγεία, δεν εννοούμε μόνο την έλλειψη αρρώστιας, αλλά την κατάσταση της πλήρους σωματικής, πνευματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ανθρώπου, στη συνολική κατάσταση ισορροπίας του με τη φύση και την κοινωνία που του επιτρέπει όχι μόνο να εργάζεται αλλά και να συμμετέχει δημιουργικά στην οικογενειακή του ζωή, στην κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα», υπογράμμισε ο Γ. Αναγνώστου τονίζοντας ότι η προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων είναι κρατική και εργοδοτική ευθύνη.

Η συγκέντρωση έκλεισε με την παρέμβαση της Όλγας Σιάντου, μέλους του ΔΣ Εργαζομένων στο Παίδων «Αγία Σοφία» και από το ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας.

Σημείωσε ότι οι αναδιαρθρώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της Υγείας – Πρόνοιας έδειξαν ποιος καθορίζει τα βήματα της κάθε κυβέρνησης, ποιας τάξης τα συμφέροντα προώθησαν τόσο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσο και σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια εντάθηκε η προσαρμογή των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στους κανόνες της αγοράς, η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ αυξήθηκε η ανταποδοτικότητά τους.

Δηλαδή μείωση των κρατικών δαπανών για υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας και παράλληλα αύξηση των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των ίδιων των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων απευθείας από την τσέπη τους. 

πηγή:https://lsilioupolis.wordpress.com

 

Προβλήθηκε 1077 φορές