Ο όρος hoax αν και έγινε γνωστός λόγω των παραπλανητικών δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο, ανάγει την καταγωγή του ήδη από τον 18ο αιώνα μ.Χ. και συγκεκριμένα εμφανίστηκε το 1796 και σήμαινε το γελοίο, την εξαπάτηση μέσω κατασκευασμένων ειδήσεων.

Ο Άγγλος φιλόλογος Rober Nares (1753-1829) στο έργο του "Glossary" αναφέρεται για πρώτη φορά στον όρο hoax, η λέξη προέρχεται από το ρήμα hocus, που σημαίνει "εξαπατώ", "επιβάλομαι σε κάποιον", "αποχαύνωση υπό την επήρεια ναρκωτικών". Το ρήμα hocus είναι η σύντμηση της φράσης hocus pocus που χρησιμοποιούνταν από τους επαγγελματίες μάγους .

Γράφει ο Παναγιώτης Κάτσικας

Από τον 18ο αιώνα στην εποχή των κοινωνικών δικτύων οι ψευδείς ειδήσεις έχουν αποκτήσει δεσπόζων ρόλο στο επίπεδο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Με την άνοδο των κοινωνικών δικτύων η διασπορά των ψευδών ειδήσεων εντατικοποιείται σε ποσότητα και ποιότητα.

Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα που η έρευνα της ιστοσελίδας Buzzfeed μέσω εφαρμογοκεντρικής σελίδας buzzsumo.com έδειξε ότι οι πιο δημοφιλείς ψεύτικες ειδήσεις που αφορούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ και την Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσαν χιλιάδες αντιδράσεις στο Facebook παραπάνω από τις πιο διαδεδομένες πραγματικές ειδήσεις των μεγάλων ΜΜΕ των ΗΠΑ όπως η New York Times, Washington Post, Huffington Post, NBC News και άλλα.

Κατά την ίδια περίοδο, οι 20 δημοφιλέστερες ειδήσεις αναφορικά με τις εκλογές που δημοσιεύτηκαν στις 19 μεγαλύτερες ειδησεογραγικές σελίδες συγκέντρωσαν 7.367.000 αντιδράσεις στο Facebook.

 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του cnn το Facebook το επόμενο άμεσο διάστημα στην κατεύθυνση καταπολέμησης των ψευδών ειδήσεων θα τοποθετεί προειδοποιητικές ταμπέλες σε αυτές

Κάτω από τον τίτλο θα τοποθετήτε ένα σημάδι που θα ονομάζεται "flag" για να αναγνωρίζουν οι χρήστες τις ειδήσεις που έχουν τοποθετηθεί για να τους εξαπατήσουν.

Τα προειδοποιητικά σημάδια δεν θα τοποθετούνται από το ίδιο το Facebook αλλά από διαπιστευμένες δημοσιογραφικες ομάδες που συνδέονται με το International Fact Checking Code of Princepples

"Θα χρησιμοποιούμε τις αναφορές από την κοινότητά μας, και άλλα σημάδια, για να στέλνουμε τις ειδήσεις αυτές στους οργανισμούς που θα τις τσεκάρουν" είπε o Adam Mosseri product manager του Facebook. "Εαν ο οργανισμός αναγνωρίζει την ιστορία ώς ψευδή, θα τοποθετείται μια σημαία και ένα link που θα εξηγεί στους χρήστες το γιατί".

Παράλληλα το Facebook ξεκαθαρίζει ότι οι χρήστες θα είναι ελεύθεροι να γράφουν ότι θέλουν. Παρολαυτα αν κοινοποιείς μια ψευδή είδηση καθώς θα την κοινοποιείς θα υπάρχει προειδοποίηση για το περιεχόμενο της.

Οι ψευδείς ειδήσεις θα φαίνονται σε πιο χαμηλές θέσεις στο news feed

 

http://www.alfavita.gr

Προβλήθηκε 1446 φορές
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-05-2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ. - Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 08-05-2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Αραιές νεφώσεις, οι οποίες από το βράδυ θα πυκνώσουν. - Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 07-05-2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. - Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί 4 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Γενικά αίθριος. - Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.