Ο Υμηττός είναι προστατευμένη περιοχή, τόπος κοινοτικής σημασίας NATURA 2000, με την ονομασία “Υμηττός- Αισθητικό δάσος Καισαριανής- Λίμνη Βουλιαγμένης” και κωδικό (GR3000006).

Τα σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα του Υμηττού έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο χαρακτηρισμό του ως τόπου κοινοτικής σημασίας. Είναι διάσπαρτα σε όλο το βουνό με κάποια από αυτά απαράμιλλης ομορφιάς, αλλά τα περισσότερα παραμένουν αναξιοποίητα και άγνωστα στο ευρύ κοινό!

Τα σπήλαια του Υμηττού είναι ένας ακόμη πολύ σπουδαίος λόγος, για τον οποίο πιστεύουμε ότι ο Υμηττός πρέπει να παραμείνει προστατευμένος από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις υπέργειες και υπόγειες!

Οφείλουμε να διατηρήσουμε τα οικοσυστήματά του ζωντανά και υγιή, να αναδείξουμε την πλούσια βιοποικιλότητα που φιλοξενεί, τον αρχαιολογικό του πλούτο, αλλά κι αυτόν που κρύβει στα σπλάχνα του, που σε κάποιες περιπτώσεις συνυπάρχει με αρχαιότητες όπως στην περίπτωση του σπηλαίου του Νυμφολήπτου, το οποίο είναι διακοσμημένο από το Θηραίο γλύπτη Αρχέδημο, τον 5ο αιώνα π.Χ.!

Τα σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα του Υμηττού είναι ένας ακόμη λόγος για να προστατευθεί ο Υμηττός από οποιαδήποτε δόμηση, καταπατήσεις και εμπρησμούς και να διασωθεί ό,τι απέμεινε από τον Φυσικό κοινό μας πλούτο.

Γι αυτό ζητάμε από την πολιτεία να τον υπερασπιστεί, να τον προστατέψει με ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και να αναδείξει τους πολύτιμους θησαυρούς του!

Ευχαριστούμε πολύ το Λουκά Χαπσή, που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε το θαυμάσιο φωτογραφικό υλικό του, για να αναδείξουμε ένας μέρος των κρυμμένων θησαυρών του Υμηττού, ελπίζοντας η πολιτεία να αναγνωρίσει σ' αυτόν μιά μεγάλη ευκαιρία, που δε θ' αφήσει να χαθεί...

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ φωτογραφίες και πληροφορίες για μερικά από αυτά. 

 

Ευαγγελία Δημητρίου

Κι.Π.Η.- Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης
Σκρα 10, 163 46 Ηλιούπολη

Τ.:2109730215-K.:6944683652 F.: 2118005508, 2109718162
[email protected]
http://www.kipi.gr
Facebook: Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης(Κι.Π.Η.)

Προβλήθηκε 9101 φορές

Ηλιούπολη: Οκτώ μήνες με αναστολή στον οδοντοτεχνίτη που παρίστανε τον οδοντίατρο

Το πραγματικό επάγγελμα του ήταν οδοντοτεχνίτης, ωστόσο είχε ανοίξει παράνομα οδοντιατρείο και εργαζόταν ως οδοντίατρος κάτι που ο άτυχος ασθενής δεν γνώριζε, όταν τον επισκέφθηκε για πρώτη φορά.

Μέλος του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του μεγάρου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», η τελετή υποδοχής Επιτίμων, Τακτικών και Αντεπιστελλόντων μελών.