Σαν να μην έφταναν τα τόσα προβλήματα που έχουν οι άνεργοι, η διοίκηση του ΟΑΕΔ σε πρόσφατη πρόταση της προς το Υπουργείο Εργασίας ήρθε να προσθέσει άλλο ένα, και για την ακρίβεια ήρθε να αλλάξει εντελώς το τοπίο στα εργασιακά και για τους άνεργους και για τους εργαζόμενους .

Συγκεκριμένα στα Θέματα Ημερήσιας ∆ιάταξης της αριθμ. 73/13.12.2016 συνεδρίασης του ∆.Σ. του ΟΑΕ∆ στο ΘΕΜΑ 51 (σελ. 185 έως 191) οι κυρίες Θ.ΜΑΚΡΗ, Β.ΜΑΥΡΑΚΗ, Α.ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ πρότειναν συνοπτικά τα κάτωθι για τους ανέργους, είτε αυτοί είναι επιδοτούμενοι με το πενιχρό ποσό των 360 ευρώ μηνιαίως, είτε δεν είναι επιδοτούμενοι.

Άρνηση παρακολούθησης προγράμματος«συμβουλευτικής υπηρεσίας» θα επιφέρει ποινές στον άνεργο όπως κόψιμο του επιδόματος των 360 ευρώ ή διαγραφή από τα μητρώα ανέργων.
Ακόμα και μια σύμβαση ενός μήνα ο άνεργος είναι υποχρεωμένος να τη δεχτεί, διαφορετικά θα του επιβάλλεται διακοπή του επιδόματος ανεργίας αν είναι επιδοτούμενος ή διαγραφή από τα μητρώα αν δεν είναι επιδοτούμενος.

Ο άνεργος δεν έχει δικαίωμα να απορρίψει κάποια θέση εργασίας, αλλά ούτε και τα διάφορα προγράμματα κατάρτισης που του προσφέρονται.

Ο άνεργος καθ’ όλη την διάρκεια της ανεργίας θα πρέπει να αποδεικνύει ότι ψάχνει για εργασία και βεβαίως να προσκομίζει στον ΟΑΕΔ τα αντίστοιχα έγγραφα (αποδεικτικά αιτήσεων για εργασία, αλληλογραφία με εργοδότες, συμμετοχή σε διαγωνισμούς, συνεντεύξεις με εργοδότες, επικοινωνία ή συνεργασία με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς απασχόλησης, δημοσίευση αγγελιών αναζήτησης εργασίας ή ανταπόκριση σε αγγελίες). Ακόμα και αν αυτά αποδεικνύονται άσκοπα-δλδ δεν βρίσκει δουλειά. Και όλα αυτά για να αποδεικνύει στον ΟΑΕΔ με στοιχεία ότι ψάχνει για δουλειά.

Το Δ.Σ όχι μόνο νομιμοποιεί τα δουλεμπορικά, τις εταιρείες «ενοικίασης εργαζομένων», αλλά σπρώχνει και τους ανέργους προς αυτά.

Τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω και με βάσει όσα προτείνει το Δ.Σ του ΟΑΕΔ είναι τα εξής
Κόψιμο κάρτας ανεργίας-διαγραφή από τα μητρώα ανέργων.
Ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία (γραφειοκρατία) για τους ανέργους.
Κόψιμο επιδομάτων (τακτικών ή έκτακτων).
Κόψιμο δωρεάν μετακίνησης με τα ΜΜΜ.

Με βάσει τα παραπάνωτο ΔΣ του οργανισμού του ΟΑΕΔ, και τυπικά πλέον, γίνεται ο μεγαλύτερος οργανισμός δουλεμπορίας στην χώρα μας και αντί να προστατεύει την ΕΡΓΑΣΙΑ κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση και υπέρ των εργοδοτών. Όλοι οι άνεργοι αλλά και οι εργαζόμενοι οφείλουν να καταγγείλουν ανοιχτά τέτοιες προτάσεις και να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μην γίνουν η αυριανή ζοφερή μας πραγματικότητα.

Αίαντας Κατράς, μέλος των Ενεργών Ανέργων

Πηγές: ertopen.com, energoianergoi.wordpress.com 

Προβλήθηκε 1156 φορές
Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.