Euronews

Οι αρχές του Κοσόβου απαγόρευσαν την είσοδο σε αμαξοστοιχία από το Βελιγράδι, που είναι βαμμένη στα χρώματα της σερβικής σημαίας.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και επιχείρησε να αποκαταστήσει την απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση του Βελιγραδίου με τη Μιτρόβιτσα.

Το τρένο έφερε την επιγραφή «το Κόσοβο είναι σερβικό». Η Πρίστινα έκανε λόγο για προκλητική ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς έδωσε εντολή η αμαξοστοιχία να σταματήσει το ταξίδι της καθώς, όπως υποστήριξε, οι δυνάμεις του Κοσόβου επιχείρησαν να ανατινάξουν τη σιδηροδρομική γραμμή.

«Έστειλαν πάνοπλες ειδικές μονάδες στο Γιάρινε προκειμένου να συλλάβουν τον οδηγό Μιλένκο Στεβάνοβιτς και τους επιβάτες, όπως πιστεύαμε αρχικά, μόνο και μόνο για να πετύχουν μια πολιτική νίκη. Στη συνέχεια όμως, αντιληφθήκαμε πως θα ήθελαν να προκαλέσουν μια σύγκρουση ευρείας κλίμακας», ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

Σωστή χαρακτήρισε την κίνηση των σερβικών αρχών ο Ίσα Μουσταφά. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου νωρίτερα είχε επικοινωνήσει με Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον για να εκφράσει την ανησυχία του.

Οι ρωσικής κατασκευής συρμοί της αμαξοστοιχίας, που αποτέλεσε μια ακόμα εστία έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, είναι διακοσμημένοι με αγιογραφίες.

Η απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση Βελιγράδι-Μιτρόβιτσα θα λειτουργούσε δοκιμαστικά μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, πλέον όμως, το μέλλον της είναι αμφίβολο. 

Προβλήθηκε 900 φορές
Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.