Σύμφωνα με τις προτάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την αναδιαμόρφωση του σχολικού προγράμματος στο Λύκειο τα Αρχαία θα παραμείνουν ως μάθημα κορμού μόνο στην Α’ Λυκείου, αποδεικνύοντας την πρόθεση του Υπουργείου για κατάργηση της Αντιγόνης!

Στην ενότητα «Γλώσσα» στη Β’ και Γ’ Λυκείου προβλέπεται διδασκαλία μόνο Έκθεσης και Λογοτεχνίας. Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με κατάργηση της διδασκαλίας της Αντιγόνης στο Λύκειο μετά από δεκαετίες!

Να θυμίσουμε εδώ πως ,όχι τυχαία , τόσο η μεταξική δικτατορία όσο και η χούντα των συνταγματαρχών απαγόρευσαν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή , ως έργο που κατεξοχήν στρέφεται κατά της εξουσίας.

Βασικό μερίδιο «ευθύνης» στην απόφαση αυτή προφανώς κατέχει η προσπάθεια του Υπουργείου για περιορισμό των δαπανών μέσω της μείωσης προσλήψεων.

Μόνο η μείωση των ωρών κατά 3 στη Β Λυκείου εξοικονομεί 11.304 ώρες η οποία μεταφράζεται σε 565 περίπου εκπαιδευτικούς.

Στην εποχή των ισχνών προϋπολογισμών που βιώνουμε τα παραπάνω νούμερα υποσκελίζουν το μορφωτικό αγαθό που εκπροσωπεί η Αντιγόνη στο Λύκειο. Το θέμα στην «αναδόμηση» του Λυκείου δεν είναι μόνο αυτό και χρειάζεται συνολική κριτική σε αυτό που επιχειρείται.

Ο «κόφτης» και η εξοικονόμηση προσωπικού όμως είναι η μία πλευρά . Η άλλη, σχετίζεται με την μετάλλαξη του σχολείου σε φτηνή υπηρεσία εξάσκησης των « βασικών δεξιοτήτων» που ορίζουν οι οδηγίες της Ε.Ε.-ΟΟΣΑ και οι ανάγκες της αγοράς.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται η ομαδοποίηση των επιστημονικών αντικειμένων σε «κουβάδες» δεξιοτήτων, η εκπόνηση Προγράμματος Σπουδών που θα είναι περιγράμματα στόχων των μαθημάτων, η χρήση υλικού του κάθε εκπαιδευτικού ή διαφοροποιημένων βιβλίων και όλες οι «καινοτόμες» προτάσεις που συνοδεύουν την πρόταση του ΙΕΠ για το λύκειο.

Σ’ ένα λύκειο που το περιεχόμενο των σπουδών θα είναι οι δεξιότητες που ζητά η αγορά, δε χωρά το ανυπότακτο πνεύμα της Αντιγόνης.

Κι όσο αλήθεια είναι πως αυτό το πνεύμα «αναπνέει με καλάμι» και στο σημερινό λύκειο λόγω της διδασκαλίας του από το πρωτότυπο, η «λύση» δε βρίσκεται στον εξοβελισμό του από το αναλυτικό πρόγραμμα.

Η διδασκαλία του σε όλους του μαθητές από μετάφραση θα το απαλλάξει από το σχολαστικισμό και το φόρτο των γραμματικό-συντακτικών φαινομένων και θα το αναδείξει σε μάθημα πολιτισμού και ανθρωπισμού, δίνοντας του τη θέση που του αξίζει στο δημόσιο σχολείο:

Η Αντιγόνη, ως πρότυπο αντίστασης απέναντι σε κάθε εξουσία που καταπατά τις αρχές της δικαιοσύνης και τις οικουμενικές αξίες της ηθικής να αποτελέσει και στις μέρες μας πηγή έμπνευσης της νέας γενιάς, των μαθητών μας.


Γ΄ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιάννης Λαθήρας                              Νίκος Παλάντζας

 

http://www.alfavita.gr 

Προβλήθηκε 1113 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...

''ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΘΕΣΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ'' - Ιωαννέτα (Ιωάννα) Δημουλή (Υποψήφια Περιφ. Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα  Με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργο Ιωακειμίδη)

Είναι πλέον πασιφανές ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά την Περιφέρεια, είναι ένα άκρως ασφυκτικό πλαίσιο και πλήρως στοχευμένο στην άμεση υποστήριξη και εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κεντρικής κυβέρνησης, που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.