Συντάκτης: Τάσος Σαραντής (http://www.efsyn.gr/)

φωτογραφία: (Αλκυόνη στο ρέμα της Πικροδάφνης, το οποίο η Περιφέρεια Αττικής βάλθηκε να μετατρέψει σε ανοιχτό οχετό αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και λυμάτων)

Από τη μια η Περιφέρεια Αττικής προχωρεί στην υλοποίηση σχεδίων για τη μετατροπή του ρέματος Πικροδάφνης σε ανοιχτό οχετό αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και λυμάτων, αντικαθιστώντας τις όχθες του ρέματος με τοίχους από συρματοκιβώτια ή σκυρόδεμα και καταστρέφοντας όλη τη βλάστηση και την πανίδα του οικοσυστήματος.

Κι από την άλλη, ντύνει με… φωτοστέφανο τις καταστροφικές της επιλογές, αναλαμβάνοντας ως φορέας υλοποίησης ευρωπαϊκό πρόγραμμα με θέμα «Αύξηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανασύσταση και την αποκατάσταση των υγροτόπων της Αττικής», ύψους 400.000 ευρώ.

Διοργανώνοντας, μάλιστα, σήμερα περιπατητική ημερίδα πάνω στον τόπο του εγκλήματος, το ίδιο το ρέμα της Πικροδάφνης.

Υπενθυμίζεται ότι τα δρομολογούμενα από την Περιφέρεια Αττικής έργα στο ρέμα Πικροδάφνης εκτείνονται σε μήκος 6.245,8 μέτρων από τα 6.581,4 μέτρα πρανών εντός των ορίων του Δήμου Αγ. Δημητρίου.

Αν αφαιρεθούν τα 251,97 μέτρα τοιχίων και διαβάσεων που υπάρχουν, θα απομείνουν μόλις 44,09 μέτρα ως φυσικά πρανή, κάτι που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις αρχές αντιμετώπισης των υδατορεμάτων ως φυσικών πόρων.

Εξάλλου, στην περιοχή του ρέματος, εντός των ορίων των έργων διευθέτησής του, μήκους 5 χιλιομέτρων, θα κοπούν 776 δέντρα, από τα 1.000 που υπάρχουν.

Κι αυτό θα συμβεί καθώς η Περιφέρεια Αττικής χρησιμοποίησε για την Πικροδάφνη τον μνημονιακό νόμο 4258/2014 του κ. Σαμαρά, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει στη Βουλή, και προχώρησε πρώτα στη διευθέτηση του ρέματος.

Παραβλέποντας την πάγια νομολογία του ΣτΕ που, προκειμένου να γίνει διευθέτηση ενός ρέματος, απαιτεί να γίνει πρώτα οριοθέτησή του στη φυσική του κοίτη και αν αυτή δεν επαρκεί για αντιπλημμυρικούς λόγους, τότε επιτρέπει τα έργα διευθέτησης. Λόγος για τον οποίο πολίτες έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.

Συν τοις άλλοις, από τις σχεδιαζόμενες για το ρέμα παρεμβάσεις της Περιφέρειας μένουν ανέγγιχτες επιχώσεις που έχουν δημιουργηθεί και αποτεθεί όλα αυτά τα χρόνια στο ρέμα για τη διαμόρφωση ή επέκταση ιδιοκτησιών, κτίσματα αμφισβητούμενης νομιμότητας και λάθος χωροθετημένα τεχνικά έργα.

Ρυθμοί χελώνας

Ενας λευκοτσικνιάς και μια αρσενική πρασινοκέφαλη πάπια στο ρέμα της Πικροδάφνης απαθανατίστηκαν στις 27/1 από τον φωτογραφικό φακό των «Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων της Αττικής» |

Εν τω μεταξύ, με ρυθμούς χελώνας κινείται η κατά τα λοιπά επείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε στις 28/1/2016 από την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Πετρούλα Μακρή, που εκτελεί χρέη εισαγγελέα Περιβάλλοντος, έπειτα από δύο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στις 26/10/2015 («Δύο παρεμβάσεις απειλούν το ρέμα της Πικροδάφνης») και στις 19/11/2015 («Ανοιχτή επιστολή για το Ρέμα Πικροδάφνης»).

Σε αυτά δημοσιεύτηκαν καταγγελίες για τα έργα κατασκευής αγωγών ομβρίων υδάτων που έχουν ξεκινήσει από τον δήμο στην Ηλιούπολη, με τα οποία μεταφέρονται στο ρέμα της Πικροδάφνης νερά που δεν καταλήγουν σήμερα σε αυτό και των οποίων φυσικός αποδέκτης είναι το ρέμα Τραχώνων.

Γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες πλημμυρικών φαινομένων στα τελευταία χίλια μέτρα της κοίτης του ρέματος στο Παλαιό Φάληρο, στον Αγιο Δημήτριο και στον Αλιμο.

Εναν και πλέον χρόνο μετά (!), συγκεκριμένα την επόμενη Πέμπτη (9/2), καλούνται να καταθέσουν στο Πταισματοδικείο Αθηνών οι προτεινόμενοι για την υπόθεση μάρτυρες για αυτεπάγγελτη μήνυση που έχει ασκηθεί, έπειτα από τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.». 

Προβλήθηκε 1510 φορές