Συντάκτης: Μαρία Δήμα (www.efsyn.gr)


Με την κατάθεση του μάρτυρα Παναγιώτη Τσαφολόπουλου, μέλους του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου της Ηλιούπολης, συνεχίστηκε και σήμερα στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών κορυδαλλού, η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της «Χρυσής Αυγής».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην επίθεση ομάδας μοτοσικλετιστών χρυσαυγιτών στις 10 Ιουλίου του 2013 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη εν ώρα μαθήματος αγγλικών σε μικρά παιδιά, ενώ έκανε παράλληλα λόγο «για προκλητική στάση και απειλές προς τα μέλη του κοινωνικού χώρου Συνεργείο, από ομάδα αστυνομικών της ΔΕΛΤΑ, αμέσως μετά την επίθεση του τάγματος εφόδου της Χ.Α.».

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο κ. Τσαφολόπουλος, βρέθηκε στον χώρο αμέσως μετά την επίθεση, καθώς ήταν ο γιος του εκεί και τον κάλεσε στο τηλέφωνο λέγοντας του: «ομάδα ΧΑ με μηχανάκια, με λοστούς και κράνη μπήκαν μέσα στο Συνεργείο».

Ρώτησα αν είναι καλά, μου είπε πως χτυπήθηκε ένας στο πόδι, ένας στο χέρι αλλά υπάρχει και άλλος περισσότερο τραυματισμένος.

Ο μάρτυρας περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρυσε όταν έφτασε στο χώρο του κοινωνικού συνεργείου είπε: «Όταν έφτασα εγώ στο Συνεργείο ήταν εκεί καμιά εκατοστή άτομα.

Περίοικοι, άτομα από τον χώρο, άτομα από άλλους πολιτιστικούς φορείς, άτομα που ασχολούνται με τα κοινά, διάφοροι. Μπήκα στο χώρο για λίγο, είδα σπασμένη την πόρτα, τα τζάμια σπασμένα, πεταμένα όλα, αναποδογυρισμένα, ένα βίντεο σπασμένο, ποτήρια, εν ολίγοις ο χώρος ήταν βανδαλισμένος.

''Όλα σπασμένα και αναποδογυρισμένα. Είδα τον φίλο του γιού μου, τον Άγγελο, που κούτσαινε. Ξέρω ότι χτυπήσανε τον Δριμυλή, τον είδα κι αυτόν, δεν διαπίστωσα εγώ τραύματα ή αίματα.''

Ήταν φανερά σοκαρισμένος και αυτός αλλά δεν είδα το σώμα του, ούτε φυσικά ρώτησα αν φέρει μελανιές στο σώμα, ούτε ξέρω αν κάποιος πήγε στο νοσοκομείο.

Ο Παναγιώτης Τσοφαλόπουλος, μετέφερε στο δικαστήριο του τις περιγραφές του γιου του που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό της επίθεσης.

«Ο γιος μου, μου είπε ότι άκουσαν τα μηχανάκια και βγήκε ο Δρυμιλής έξω. Ήταν κομβόι με πολλές μηχανές δικάβαλες με κρανοφόρους.

»Φωνάζανε αυτοί. Ο γιός μου και οι άλλοι φοβήθηκαν και βγήκαν προς τα έξω. Οι περίοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια, μια έριχνε και νερό με το λάστιχο. Η ζημιές προκλήθηκαν από αυτούς, είναι αυτονόητο.

Βγήκε ο Δριμυλής για να κάνει ασπίδα, ας πουμε, να φύγουν όλοι από το χώρο. Η τζαμαρία έσπασε αφού είχε βγει ο γιος μου από τον χώρο».

Εισαγγελέας: Ήταν κάποιος επικεφαλής; Έδωσε κάποιος εντολή;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω, ξέρω από κουβέντες περίοικων ότι είδαν τον Λαγό σε αυτοκίνητο και είδα και τον Μίχο σε φωτό, πάνω σε μηχανή.

Εισαγγελέας: Ήταν εκεί στην πορεία και ομάδα ΔΙΑΣ;

Μάρτυρας: Ναι, ήταν παρούσα η ΔΙΑΣ. Ήταν μπροστά στα επεισόδια και ήταν απλά απαθής. Αυτό που άκουσα είναι ότι, αυτοί λένε ότι, όταν είναι 50 μηχανάκια κι αυτοί είναι μόνο 2 μηχανάκια ΔΙΑΣ δεν μπορούν να κανουν κατι. Εγώ τους είπα να φύγουν κάποια στιγμή. Στοχοποιήθηκα κι όλας.

Εισαγγελέας: Εγώ βλέπω ότι γράφει εδώ ότι δεν επιθυμείτε την ποινική δίωξη του τάδε οργάνου. Αποσύρατε τις κατηγορίες;

Μάρτυρας: Φοβήθηκα, αυτή είναι η αλήθεια, άσχετα από τι δικαιολογία έγραψα. Έχω παιδί, έχω μαγαζί.

Αναπληρωτής Εισαγγελέας: Η αντιφασιστική δραστηριότητα του χώρου σε τι συνίσταται;

Μάρτυρας: Γίνονταν συζητήσεις για το θέμα του φασισμού. Πορείες στην περιοχή για τον Φασισμό. Η χροιά του χώρου είναι αντιφασιστική.

Αν.Εισαγγελέας: Στην κατάθεσή σας λέτε ότι τους είπαν «φύγετε». Η δασκάλα με τα παιδιά πρόλαβαν να μπουν στην τουαλέτα για να γλυτώσουν. Τι τους κάνατε, σε τι συνίσταται η επίθεση εις βάρος σας;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το εκφράσω, οργανώνονταν και πορείες κατά του Φασισμού, γίνονταν εκδηλώσεις για τους μετανάστες γίνονταν αντιφασιστικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν κι άλλοι χώροι στην Ηλιούπολη αλλά ο δικός μας χώρος ήταν κεντρικά, ήθελαν να μας καταστείλουν.

Αν. Εισαγγελέας: Ομοιάζει σε κάτι αυτό το περιστατικό με άλλα;

Μάρτυρας: Ναι, με τους ψαράδες, με το ΠΑΜΕ, υπάρχουν ομοιότητες, είναι ο ίδιος πολιτικός χώρος.

Αν Εισαγγελέας : Στην αστυνομία γιατί είπατε να φύγει;

Μάρτυρας: Δεν βοηθούσε η στάση τους. Υπάρχουν θύλακες μες στην αστυνομία που δεν τους καταστέλλουν αυτούς.

• Η δίκη συνεχίζεται αύριο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

 

Προβλήθηκε 1173 φορές

Mεταφορά του Αγάλματος του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ στην πλατεία της 25ης Μαρτίου στην Ηλιούπολη

Ο χώρος στην πλατεία της 25ης Μαρτίου διαμορφώθηκε με συντονισμένες εργασίες για να υποδεχθεί το άγαλμα, τοποθετήθηκαν 2 κολώνες με Led για να φωτίζεται ο Εθνικός μας Ήρωας και να τιμάται όπως του αξίζει.