Μετά από 28 χρόνια επαγγελματικής πορείας στον χώρο της βιομηχανίας σε διάφορα τμήματα, κάνατε μια στροφή στην καριέρα σας και εργάζεστε πλέον ως Life Coach, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, παρέχοντας βιωματικά σεμινάρια. Τι σας οδήγησε στην απόφαση αυτή;

Κάποια στιγμή στη ζωή μου, βρέθηκα μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και χρειάστηκα βοήθεια. Είχα να επιλέξω ανάμεσα στην ψυχοθεραπεία και στο Life Coaching. Προτίμησα το δεύτερο, διότι έδινε λύση στο εδώ και τώρα και μάλιστα αυτή η λύση προερχόταν από μένα. Ο coach μου με κατάλληλους τρόπους με βοήθησε να ξεκλειδώσω το μυαλό μου και να κάνω επανεκκίνηση στη ζωή μου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδύθηκε η επιθυμία μου να βοηθήσω και εγώ ανθρώπους που είναι υγιείς, αλλά δυσλειτουργούν στην καθημερινότητά τους. Τελικά, η επιθυμία έγινε στόχος που υλοποιήθηκε.

Το επόμενο σεμινάριο που παρουσιάζετε βασίζεται στο βιβλίο του Ρόμπερτ Φίσερ «Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία». Τι θα παρακολουθήσουν όσοι παρευρεθούν σε αυτό;

Από τα πρώτα γνωστά χρόνια της ανθρωπότητας, η γνώση μεταδιδόταν με μύθους, αλληγορίες, παραμύθια, διότι έτσι είναι πιο εύκολο να αφομοιωθεί από όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή μορφωτικού επιπέδου. Το κυριότερο είναι ότι αυτή η γνώση δεν αφορά μόνο το νου, αλλά κυρίως αγγίζει την καρδιά. Αυτό θα συμβεί και σε αυτό το σεμινάριο, θα συν-κινηθούμε, θα νοιώσουμε, θα ταυτιστούμε με τον ιππότη και την πανοπλία του και θα θελήσουμε συνειδητά να απαλλαγούμε από αυτή, διότι θα δούμε καθαρά πόσο μας κοστίζει.

Σε ποιους απευθύνεται το συγκεκριμένο σεμινάριο;

Όπως είπα και πριν, από παιδιά… μέχρι … παιδιά.

Πόσο εύκολο είναι να πετάξουμε από πάνω μας τη σκουριασμένη πανοπλία που έχουμε χτίσει με τα χρόνια;

Όσο εύκολο ή όσο δύσκολο θέλει να το δει κανείς. Αυτός που είναι αποφασισμένος, απλά ακολουθεί το δρόμο και έχει αποτέλεσμα. Όπως ο Ιππότης χρειάστηκε την καθοδήγηση του μάγου Μέρλιν για να μπει στο δρόμο, έτσι και εμείς ίσως χρειαστεί να έχουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού στην αρχή. Όπως και να έχει όμως, τη «δουλειά» με τον εαυτό μας μόνοι μας θα την κάνουμε, ο δρόμος αυτός μόνο από μας μπορεί να περπατηθεί.

Υπάρχουν μηχανισμοί άμυνας που χρησιμοποιούμε και μας πάνε μπροστά ή πάντα οι άμυνες ισοδυναμούν με έναν φόβο που μας εγκλωβίζει;

Οι μηχανισμοί άμυνας δεν φτιάχτηκαν για να μας πάνε μπροστά, φτιάχτηκαν για να μας θυμίζουν να προνοούμε και να προστατευόμαστε, ώστε ασφαλείς και ήρεμοι να πάμε μπροστά. Μόλις όμως, αισθανθούμε ότι αρχίζουν να μας ακινητοποιούν, πρέπει άμεσα να τους απενεργοποιούμε.

Μέσα από την πορεία σας αυτά τα χρόνια με τα βιωματικά σεμινάρια, θυμάστε παραδείγματα ανθρώπων που έχουν πραγματικά αλλάξει τη ζωή τους;

Αν δεν είχα τέτοια παραδείγματα, δεν θα μπορούσα να συνεχίσω. Αυτή είναι η έμμεση αμοιβή όλων των ανθρώπων που ασχολούμαστε με την βελτίωση των συνανθρώπων μας.

Τι θα λέγατε σε όποιον θέλει ν’ αλλάξει αλλά το να μπει στη διαδικασία του φαίνεται βουνό;

Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα δούμε και στο σεμινάριο. Όσο το βλέπουμε βουνό, βουνό θα είναι. Αν προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη οπτική, τότε θα σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το βουνό και θα εστιάσουμε στο δρόμο και μόνο.

Γιατί δεν πρέπει να χάσει κάποιος το σεμινάριο αυτό;

Το σεμινάριο αυτό δίνει τροφή και έμπνευση. Τροφή για σκέψη, για ενδοσκόπηση μέσα από ένα τόσο απλό και κατανοητό τρόπο και έμπνευση που θα μας παρακινήσει να κάνουμε συνειδητές αλλαγές και να αρχίσουμε να ΖΟΥΜΕ τη ζωή που μας αξίζει και όχι να «ζούμε» μέσα από τους φόβους μας.

Βιωματικό σεμινάριο: Είστε έτοιμοι να πετάξετε την σκουριασμένη πανοπλία σας;

Ένα συγκινητικό και άκρως συμβολικό παραμύθι γίνεται η αφορμή για να ξεδιπλώσουμε την αληθινή μας δύναμη, να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας, να τον «ακούσουμε» και-τελικά-να σπάσουμε τις άμυνες που όχι μόνο δεν μας προστατεύουν, αλλά αντίθετα μας εγκλωβίζουν.

Ο λόγος για το βιβλίο του Ρόμπερτ Φίσερ «Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία», στο οποίο βασίζεται ένα από τα πιο επιτυχημένα βιωματικά σεμινάρια της Ελένης Αϋφαντή.
Αν δεν το έχετε ήδη παρακολουθήσει ή αν χρειάζεστε λίγη ακόμη προσπάθεια για να ξεφορτωθείτε τα τελευταία-τα πιο βαριά, κομμάτια της δικής σας πανοπλίας, τότε…

…Σημειώστε τις ημερομηνίες και κλείστε έγκαιρα τη θέση σας

Βιωματικό σεμινάριο για τον φόβο και τις άμυνες (περιλαμβάνει ασκήσεις)
Εισηγήτρια: Ελένη Αϋφαντή

Σάββατο 18/3, στις 19.00 στον νέο χώρο της Ελένης Αϋφαντή στον Πειραιά (Κολοκοτρώνη 102-104, 6ος όροφος, κουδούνι Ανέλιξις)

Και

Τετάρτη 29/3, στις 18.30 στο Aegean College (Πανεπιστημίου 17, Αθήνα, τηλ.: 210 3211228)

Διάρκεια σεμιναρίου: 2 ώρες
Συμμετοχή: 15 €
Κράτηση θέσης: 6937 336 686

Ο συμβολισμός της πανοπλίας
Όλοι κατά τη διάρκεια της ζωής μας, χτίζουμε σιγά-σιγά την πανοπλία μας. Την έχουμε σε επιφυλακή, έτοιμοι να τη φορέσουμε για να μείνουμε αλώβητοι στα δύσκολα. Ακόμη όμως και όταν αποφασίζουμε να την αφήνουμε που και που στην ντουλάπα, οι πάντες- η οικογένεια, το σχολείο, η κοινωνία ολόκληρη-μας ωθούν να μην την αποχωριζόμαστε ποτέ.

Για το καλό μας, φυσικά…

Κάπως έτσι μάθαμε να πιστεύουμε ότι μας προστατεύει και- ίσως να το κάνει κάποιες φορές, αλλά η αλήθεια είναι ότι η πανοπλία μας κυρίως μας απομακρύνει. Από τι;

Από τη ροή της ζωής που ο μισός εαυτός μας θέλει να τη ζήσει στο έπακρο, αλλά ο άλλος μισός είναι ακινητοποιημένος, χαμένος μέσα στις άμυνες, στις συνήθειες, στις περιοριστικές πεποιθήσεις μας.

Αυτή είναι που μας εμποδίζει να είμαστε οι υπέροχοι άνθρωποι που έχουμε γεννηθεί να είμαστε και μας κάνει να πολεμάμε να γίνουμε κάτι που είμαστε έτσι κι αλλιώς, απλά δεν μπορούμε πια να το δούμε.

 

Σύντομο Βιογραφικό
Η Ελένη Αϋφαντή είναι σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (LifeCoach), εκπαιδευμένη στη θεραπεία ανθρωπίνων συστημάτων και τη Διαχείριση Αρνητικών Καταστάσεων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που παρέχεται στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ειδικευμένη στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), ως εκπαιδεύτρια (NLP CoachingTrainer).
 

Προβλήθηκε 1691 φορές

Το διήγημα της Πέμπτης: ''Χωρίς στεφάνι'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ένα διήγημα που μπορεί να ταιριάζει με αυτό που αποκαλούμε «ατμόσφαιρα των ημερών», όμως θίγει ζητήματα της κοινωνίας μας διαχρονικά, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που τα προσεγγίζει ο μεγάλος Παπαδιαμάντης…