Η ομάδα έργου του "Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό" συνεργάστηκε με σχολεία από την Αττική για να υλοποιήσει την καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εκφοβισμό "Βάλε και ΕΣΥ ένα Χεράκι " αλλά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μαθαίνω να Ζω Χωρίς Εκφοβισμό "!

Επίσκεψη στο 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας «Πηνελόπη Δέλτα»

Την Τρίτη 21 Μαρτίου επισκεφθήκαμε το 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας όπου συνολικά 66 μαθητές παρακολούθησαν τις δράσεις μας.

Α) «Βάλε και ΕΣΥ ένα Χεράκι» με τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου

Η επίσκεψη ξεκίνησε με μια διαδραστική συζήτηση για τον εκφοβισμό. Οι 43 μαθητές της Α’ Γυμνασίου ήταν βασικοί πρωταγωνιστές χάρη στην έντονη και ουσιαστική συμμετοχή τους. Με την πολύτιμη βοήθειά τους μιλήσαμε για τις διάφορες μορφές εκφοβισμού, εντοπίσαμε τις διαφορές μεταξύ πειράγματος και εκφοβισμού και συζητήσαμε για τη σημασία της ενσυναίσθησης. Αφού παρακολουθήσαμε μια ταινία μικρού μήκους, συζητήσαμε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης εκφοβιστικών συμπεριφορών και όλοι μαζί συμφωνήσαμε ότι «Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να μιλήσεις»!

Στη συνέχεια φορέσαμε τα γάντια μας και με τη βοήθεια εθελοντών – μαθητών, κάθε μαθητής άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα στον καμβά δεσμευόμενος συμβολικά «για ένα σχολείο χωρίς εκφοβισμό».

Β) «Μαθαίνω να Ζω Χωρίς Εκφοβισμό» με τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου

Η επίσκεψή μας στο 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 23 μαθητών της Β’ Γυμνασίου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να Ζω Χωρίς Εκφοβισμό». Τα παιδιά με την αξιοποίηση θεωρίας, roleplay, βιωματικών ασκήσεων και εργασιών σε ομάδες έμαθαν πώς μπορούν να είναι περισσότερο διεκδικητικά αναφορικά με τα δικαιώματά τους και πώς να υπερασπίζονται τον εαυτό τους σε δύσκολες/εκφοβιστικές καταστάσεις εντός αλλά και εκτός σχολείου. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια εκφράζοντας προβληματισμούς, απορίες και απόψεις.

22.03.2017 - Τηλεκπαίδευση στο 4ο Γυμνάσιο Αλίμου

Εικοσιτρείς (23) μαθητές της Α’ Γυμνασίου του 4ου Γυμνασίου Αλίμου παρακολούθησαν διαδικτυακά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να Ζω Χωρίς Εκφοβισμό». Μέσω της πλατφόρμας COEUS του ΚΜΟΠ εκπαιδεύτρια και εκπαιδευόμενοι μαθητές συνδέθηκαν στην Εικονική Τάξη και συζήτησαν για τον εκφοβισμό, τη διεκδικητική επικοινωνία και τη σημασία της για τη διαχείριση δύσκολων ή εκφοβιστικών καταστάσεων αξιοποιώντας πολλά παραδείγματα.

Υλοποίηση δράσεων στο 2ο Γυμνάσιο Μοσχάτου στις 04/04/2017

Α) «Βάλε και ΕΣΥ ένα Χεράκι» με 64 μαθητές της Α’ Γυμνασίου

Η επίσκεψη ξεκίνησε με μια διαδραστική παρουσίαση για τον εκφοβισμό. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και με τη βοήθεια τους, συζητήσαμε τις διάφορες μορφές εκφοβισμού και τις συνέπειες τους, εντοπίσαμε τις διαφορές ανάμεσα στο πείραγμα μεταξύ φίλων και του εκφοβισμού και προβληματιστήκαμε σχετικά με το πώς αισθάνεται ένα άτομο το οποίο εκφοβίζεται. Εστιάσαμε επίσης στους λόγους που μερικοί μαθητές ασκούν εκφοβισμό και εξετάσαμε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης εκφοβιστικών συμπεριφορών. Όλοι μαζί συμφωνήσαμε ότι «Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να μιλήσεις» και πως κανένας δεν αξίζει να εκφοβίζεται.

Μετά φορέσαμε γάντια και με τη βοήθεια εθελοντών – μαθητών, κάθε μαθητής άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα στον καμβά δεσμευόμενος συμβολικά «στην αποδοχή της διαφορετικότητας». Όλοι οι μαθητές συμφώνησαν να στέκονται περισσότερο κοντά σε μαθητές οι οποίοι εκφοβίζονται και να αποδέχονται τους συμμαθητές τους όσο διαφορετικοί και αν είναι.

Β) «Μαθαίνω να Ζω Χωρίς Εκφοβισμό» με 21 μαθητές της Α’ Γυμνασίου

Η επίσκεψή μας στο 2ο Γυμνάσιο Μοσχάτου συνεχίστηκε με τη συμμετοχή 21 μαθητών της Α’ Γυμνασίου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να Ζω Χωρίς Εκφοβισμό». Τα παιδιά με την αξιοποίηση θεωρίας, roleplay, βιωματικών ασκήσεων και εργασιών σε ομάδες έμαθαν πώς μπορούν να είναι περισσότερο διεκδικητικά αναφορικά με τα δικαιώματά τους και πώς να υπερασπίζονται τον εαυτό τους σε δύσκολες/εκφοβιστικές καταστάσεις εντός αλλά και εκτός σχολείου. Οι μαθητές έδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά, μοιράστηκαν με την τάξη πληθώρα παραδειγμάτων και έδειξαν να απολαμβάνουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Μάλιστα, μας ζήτησαν να κάτσουμε άλλη μια ώρα!

Το πρόγραμμα «Μαθαίνω να ζω χωρίς Εκφοβισμό» έχει λάβει σχετική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προκειμένου και υλοποιείται εντός του σχολικού ωραρίου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ.

χορηγός επικοινωνίας: Ηλιούπολη για όλους (www.ilioupoligiaolous.gr) 

Προβλήθηκε 1028 φορές

Βύρωνας: ''Άγουρη'' συμμορία πίσω από το θάνατο 16χρονης κόρης δημοσιογράφου από υπερβολική δόση ναρκωτικών

Ήταν Νοέμβριος του 2023. Η είδηση του θανάτου μιας έφηβης, κόρης γνωστού δημοσιογράφου συγκλονίζει την κοινή γνώμη. Η 16χρονη μαζί με μία φίλη της βρέθηκαν στο σπίτι ενός 17χρονου στο Βύρωνα όπου της προσφέρθηκε κάνναβη, καθώς και άλλες ναρκωτικές ουσίες, όπως το «σίσα» γνωστό και ως «η κοκαΐνη των φτωχών».