Στις 29 Μαΐου 2018 στο «Αρχοντικό Πετραλιά» – Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δίβρης Αρχαίας Ολυμπίας, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας μετέδωσαν, μέσα από ειδικές αθλητικές, πνευματικές και διδακτικές δράσεις, σε 170 μαθητές της περιοχής τις αξίες του Ολυμπισμού, της ειρήνης, της φιλίας, της διαφορετικότητας και της Ολυμπιακής εκεχειρίας.

Στην εκδήλωση ήσαν παρόντες η πρώην Υπουργός Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς, ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Παναγιώτης Ζέβλας και πλήθος κόσμου και διδασκόντων.

Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η Ντόρα Πάλλη, Υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού οι ελληνίδες αθλήτριες Ολυμπιονίκες Εύη Μωραϊτίδου, Βιργινία Κραβαριώτη και Σταυρούλα Ζυγούρη και ο επίκουρος καθηγητής νεώτερης ελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Αναστασόπουλος.

Στην δράση συμμετείχαν τα δημοτικά σχολεία Πανόπουλου, Λάλα, Κούμανη και όλες οι σχολικές μονάδες Δίβρης.

Στο τέλος της δράσης , μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Δίβρης παρουσίασαν ένα συγκινητικό θεατρικό δρώμενο με θέμα τον ολυμπισμό.

Αποτελεί ξεχωριστό συμβολισμό ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αρχοντικό Πετραλιά Δίβρης, ένα χώρο πολιτισμού και ιστορίας που δωρίθηκε στην τοπική κοινωνία από τις αδελφές Φάνη και Τίτη Επαμεινώνδα Πετραλιά.

Στο Μουσείο – Αρχοντικό Πετραλιά υπάρχει αίθουσα αφιερωμένη στη δράση του Επαμεινώνδα Πετραλιά και στο Ολυμπιακό κίνημα.

Επίσης στο Αρχοντικό Πετραλιά παρουσιάζονται πολύτιμα ιστορικά στοιχεία και έγγραφα από το πλούσιο Ιστορικό και Πολιτικό Αρχείο της οικογενείας Πετραλιά, η οποία εμφανίζει παρουσία στη Βουλή από το 1844 έως τις ημέρες μας.

Αποτελεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι μέρος του Αρχείου παρουσιάστηκε προσφάτως στον Πρίγκιπα Κάρολο της Μεγάλης Βρετανίας καθώς η αλληλογραφία του παππού του Καρόλου, Πρίγκιπα Ανδρέα και του παππού της Φάνης και Τίτης Πετραλιά, βουλευτού Αχαιοήλιδος Θάνου Πετραλιά ήταν πλούσια και ισάξια μίας αδελφικής φιλίας μεταξύ των δύο ιστορικών προσώπων.
 

Προβλήθηκε 1294 φορές
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-05-2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ. - Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 08-05-2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Αραιές νεφώσεις, οι οποίες από το βράδυ θα πυκνώσουν. - Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 07-05-2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. - Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί 4 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Γενικά αίθριος. - Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.