Μπορεί η Νέα Δημοκρατία στον δήμο της Αθήνας να έχει επιλέξει από νωρίς τη δυναμική υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη, που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο καθαρά και σαφή για άλλους μεγάλους δήμους της Αττικής.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου έχει ανοίξει τον ασκό των φιλοδοξιών και προκαλεί συνωστισμό υποψηφίων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι στιγμής εμφανίζεται στον δήμο Παλαιού Φαλήρου που για χρόνια κερδίζει η Νέα Δημοκρατία μέσω του Διονύση Χατζηδάκη. Η απόφασή του να κατέβει στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα προκαλεί πονοκέφαλο στην Πειραιώς, καθώς έχουν εμφανιστεί ήδη 4 διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου από την παράταξή του.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας-Κοινωνικής Αρωγής και Αθλητισμού Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει πάρει το «δαχτυλίδι» από τον κ. Χατζηδάκη, ο Ανδρέας Δούμας, υπεύθυνος του νεκροταφείου του δήμου, και η Βίκη Ανδρικοπούλου, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος. Η τετάρτη υποψηφιότητα, που προκαλεί αντιδράσεις από τους άλλους υποψηφίους, είναι εκείνη του δικηγόρου του δήμου Στέλιου Κατσέλη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζει ιδιαιτέρως τον κ. Χατζηδάκη να τον χρίσει υποψήφιο.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν φαίνεται να υποχωρεί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν φόβους ότι υπάρχει ο κίνδυνος μετά από πολλά χρόνια να χαθεί το Παλαιό Φάληρο, εάν δεν υποχωρήσουν οι φιλοδοξίες που τροφοδοτούνται από την απλή αναλογική.

Στη Νέα Σμύρνη, ο δήμος φαίνεται πως είναι μια υπόθεση μεταξύ του Κινήματος Αλλαγής και των αριστερών δυνάμεων. Ο νυν δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Κουτελάκης, που θέλει να διεκδικήσει ξανά τον δήμο, προέρχεται από την Αριστερά.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία έχουν χωριστεί στα δύο, με άλλους να επιλέγουν τον κ. Κουτελάκη και άλλους να παραμένουν και να στηρίζουν τον νυν δήμαρχο. Η όποια «γαλάζια» υποψηφιότητα στη Νέα Σμύρνη δεν φαίνεται να έχει ελπίδες επιτυχίας.

Θετικά είναι τα πράγματα στη Καλλιθέα. Εκεί, έπειτα από πολλά χρόνια η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τον δήμο με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Κάρναβου, που θεωρείται επιτυχημένος και θα διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του.

Στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Αν και υπάρχουν «γαλάζιες» φωνές που λένε «γιατί να μην κατεβάσουμε έναν αμιγώς δικό μας υποψήφιο;», η αποστομωτική απάντηση που παίρνουν από νεοδημοκρατικά στελέχη που γνωρίζουν τα του δήμου είναι ότι «ο δήμος είναι αριστερός, πώς θα τον πάρει μια "γαλάζια" υποψηφιότητα;».

Μια εύκολη υπόθεση θεωρεί η Πειραιώς τον δήμο Γλυφάδας, όπου ο νυν δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου αναμένεται να εκλεγεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

«Κόκκινο» έχει ανάψει στη ΝΔ για τον δήμο Δάφνης-Υμηττού. Ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος Μιχάλης Σταυριανουδάκης, όπως όλα δείχνουν, επιθυμεί να κατέβει στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος στον Νότιο Τομέα και αυτό προβληματίζει πολλούς που φοβούνται ότι με την αποχώρησή του ο δήμος μπορεί να χαθεί. Πάντως, φαβορί για νέος υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Αλέκος Λιακόπουλος, νυν αντιδήμαρχος, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως αστυνομικός στη φρουρά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όταν ήταν πρωθυπουργός.

Προβληματικός είναι για τη Νέα Δημοκρατία ο δήμος Ηλιούπολης, ο δήμος του Γρηγόρη Λαμπράκη, καθώς μόνο μια φορά κατάφερε να τον κερδίσει. Ο νυν δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και θεωρείται επιτυχημένος δήμαρχος.

Η Νέα Δημοκρατία είχε για χρόνια ως υποψήφιο τον Τάσο Ευσταθίου. Στην Πειραιώς εξετάζουν μια αλλαγή, γι' αυτο και έγινε πρόταση στον πρώην ευρωβουλευτή του κόμματος Κώστα Πουπάκη, ο οποίος όμως ακόμα το σκέφτεται και δεν έχει δώσει τελική απάντηση. Το ερώτημα είναι εάν θα υποχωρήσει ο Ευσταθίου, εφόσον ο Πουπάκης πει το «ναι», ή εάν η Νέα Δημοκρατία διασπαστεί με επίσημο και αντάρτη υποψήφιο.

Στον δήμο Ζωγράφου η πρόταση της ΝΔ είναι ο Βασίλης Θώδας, υπάλληλος της Βουλής, ο οποίος έχει τη στήριξη του παλαιού δημάρχου Γιάννη Καζάκου.

Τέλος, στον δήμο Αλίμου η επικρατούσα άποψη είναι να στηριχθεί εκ νέου ο νυν δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στις προηγούμενες εκλογές είχε στηριχθεί από μερίδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Η επίσημη για χρόνια «γαλάζια» υποψηφιότητα είναι ο Νίκος Τζαμπαρλής, ο οποίος όμως δεν έχει καταφέρει ποτέ να κερδίσει τον δήμο.

πηγή: iefimerida.gr  (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ)

Προβλήθηκε 3296 φορές

Μέλος του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του μεγάρου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», η τελετή υποδοχής Επιτίμων, Τακτικών και Αντεπιστελλόντων μελών.