Μία πολύ καλή δουλειά παρουσιάστηκε από τη Φωτογραφική Λέσχη Ηλιούπολης το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου 2018 στο «Εκθεσιακό Κέντρο Ηλιούπολης», στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο "η Ιστορία των Ιερών Ναών της Ηλιούπολης"

Παρουσιάστηκαν σύγχρονες φωτογραφίες των ναών της Ηλιούπολης, αεροφωτογραφίες, εξωτερικές και εσωτερικές λήψεις, αλλά και λεπτομέρειες, από γνωστές κι άγνωστες γωνίες, στους ενοριακούς και λοιπούς ναούς της Ηλιούπολης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ως εκ προσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και του Πρωτοσύγκελου Επισκόπου Θεσπιών Συμεών, ο Αρχιερατικώς Επίτροπος Ηλιουπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος Ευθύμιος Κερμελής, ο οποίος βέβαια για μια ακόμα φορά δεν προσφωνήθηκε υπό την υψηλή αυτή ιδιότητα του και αυτό, ελπίζουμε να μην γίνεται υποβολιμαία.

Ο π. Ευθύμιος, αφού μετέφερε τις ευχές Αρχιεπισκόπου και Πρωτοσυγκέλλου, συνεχάρη τα μέλη της Λέσχης και με την οξύνοια του σημείωσε δεικτικά ότι οι ναοί της Ηλιούπολης είναι έργα του λαού και όχι της διοικούσης Εκκλησίας και αυτό δεν θα πρέπει να μένει απαρατήρητο από τους συγχρόνους.

Οι δημιουργοί των φωτογραφιών, απέσπασαν από τους προσελθόντες, άριστες κριτικές για την εργασία τους, η οποία και παρουσιάστηκε συλλογικά ως έργο της Φωτογραφικής Λέσχης.

Παρά το ότι η πρόσκληση, την οποία απηύθυνε προσωπικά ο Δήμαρχος προς τους προϊσταμένους και μόνο των Ναών, μιλούσε για εκκλησιαστική έκθεση και διατείνονταν ότι «η δημοτική αρχή είναι δίπλα στην Εκκλησία με κάθε τρόπο από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε» η έκθεση δεν εγκαινιάστηκε με τον παραδοσιακό τρόπο.

Το παράδοξο λοιπόν της υπόθεσης, είναι ότι μία «εκκλησιαστική έκθεση» εγκαινιάστηκε χωρίς τον καθιερωμένο αγιασμό.

Βέβαια είναι έθος πλέον στην Ηλιούπολη πάρκα, παιδικοί σταθμοί, πλατείες, με εξαίρεση την πλατεία μπετόν -πρώην Παραθύρα - και ότι άλλο, να εγκαινιάζονται με τον πανηγυρικό του Δημάρχου Βασίλη Βαλασόπουλου, και όχι με την ευλογία του Σταυρού.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι πρόθεση να αποδειχθεί στην δεδηλωμένα άθεη πολιτική εξουσία της πατρίδος μας ότι «τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι» υπάρχει η Δημοτική αρχή της Ηλιούπολης, αλλά σίγουρα καταδεικνύει τα νέα ήθη και την πραγματικότητα των προθέσεων, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί κάτω από λίγες γραμμές και κούφια λόγια.

Τούτο επιβεβαιώνει και το ότι η παρουσιάστρια, παρά την παρουσία 10 κληρικών στην έναρξη, ξεκίνησε την προσφώνηση της λέγοντας: κυρίες και κύριοι.

Η εκδήλωση έκλεισε με την δημοτικά χορηγούμενη εκκλησιαστική χορωδία Μελίρρυτον, για την οποία η παρουσιάστρια είπε ότι θα ψάλει τον «ύμνο της αγάπης» ενώ ψάλθηκαν και περισσότερα και διαφορετικά υμνολογήματα

Καταγράφοντας τα παραπάνω, διαμαρτυρόμαστε για το ότι η Δημοτική Αρχή είτε αγνοώντας το, είτε αποκρύπτοντας το ηθελημένα, σημείωσε ότι « Πρώτη φορά θα γίνει φωτογραφικό αφιέρωμα στους Ιερούς Ναούς της Πόλης μας και είμαστε όλοι περήφανοι γι΄αυτό»

Όχι κυρίες και κύριοι, δεν είναι αλήθεια.

Η ενορία της Αγίας Μαρίνης πρωτοπόρος και σε αυτό, έκανε φωτογραφικό αφιέρωμα στους ναούς της Ηλιούπολης πολλά-πολλά χρόνια πίσω.

Αν κάποιοι είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με την πόλη, αυτό δεν τους δίνει το δικαίωμα να δηλώνουν ότι «ανακάλυψαν την Αμερική»

Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Προβλήθηκε 1266 φορές

Mεταφορά του Αγάλματος του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ στην πλατεία της 25ης Μαρτίου στην Ηλιούπολη

Ο χώρος στην πλατεία της 25ης Μαρτίου διαμορφώθηκε με συντονισμένες εργασίες για να υποδεχθεί το άγαλμα, τοποθετήθηκαν 2 κολώνες με Led για να φωτίζεται ο Εθνικός μας Ήρωας και να τιμάται όπως του αξίζει.