Δημοσίευσα ένα άρθρο (εδώ) για τον χειρισμό των ανταποδοτικών τελών εκ μέρους του Δήμου.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο κ. Βαλασόπουλος παρουσίασε – αναφέρθηκε στην προσπάθεια του να μην αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη τα τελευταία 6 χρόνια.

Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες και στην παρουσίαση των στόχων του για την επόμενη τετραετία, ο κ. Βαλασόπουλος ανακοίνωσε τη πρόθεσή του να μειώσει τα ανταποδοτικά Δημοτικά Τέλη.

Τι συνέβη εντωμεταξύ και ο κ. Βαλασόπουλος άλλαξε πλεύση;

- Η δημοσίευση του άρθρου βρήκε μεγάλη απήχηση ανάμεσα στους Ηλιουπολίτες, βλέπουν να έχει εγκαταλειφθεί η καθαριότητα της πόλης τους ενώ αυτοί συνεχίζουν να πληρώνουν για ακριβές υπηρεσίες καθαριότητας.

- Η παραίτηση των άμεσων συνεργατών του Δήμου οι οποίοι αφήνουν υπόνοιες για «έκνομες» ενέργειες εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Είναι ανάμεσα στις «έκνομες» ενέργειες της Δημοτικής Αρχής η «διαχείριση» των ανταποδοτικών τελών; Για να απαντηθεί το ερώτημα πρέπει να απαντήσει ο Δήμος πόσο μειώθηκε το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Δήμου!

Όταν μιλάμε για μειώσεις στο κόστος ανταποδοτικών τελών ενδεικτικά αναφέρω:

Η περικοπή και μόνον του 13ου και 14ου μισθού των εργαζόμενων αντιπροσωπεύει μια μείωση κοντά στο 15% ;
Η «ομολογημένη» μείωση του Προσωπικού εκφράζει ή όχι και μείωση στο κόστος του Δήμου;
Η μείωση του όγκου των σκουπιδιών επιφέρει μια ακόμα μείωση στο κόστος του Δήμου ;
Η μείωση του μισθολογίου των εργαζόμενων είναι μία ακόμα παράμετρος μείωσης του κοστολογίου των ανταποδοτικών υπηρεσιών που πληρώνουν οι Δημότες;

Η συνολική μείωση του κόστους του Δήμου πρέπει να αγγίζει, αν δεν το ξεπερνάει, το 40% και σ αυτό ο Δήμος οφείλει στους Δημότες μια λεπτομερή ενημέρωση από τη μεριά του «έξυπνου» Δήμου μας!
«Αποφυγή» απάντησης, με αριθμούς, αναλυτικά κατά κέντρο κόστους, που θα δικαιώνει τον διεκδικούμενο χαρακτηρισμό της Ηλιούπολης ως «Έξυπνης Πόλης» θα μας «μετατάσσει» στην κατηγορία «Κουτοπόνηρη» Πόλη!

Ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Ηλιούπολη πληρώνει ετησίως, περίπου 130 ευρώ και για την τελευταία 5ετία έχει πληρώσει συνολικά 650 ευρώ περίπου.

Όπως προκύπτει, η Δημοτική αρχή αλλά και οι ελεγκτικές υπηρεσίες οφείλουν να απαντήσουν με πιο τρόπο θα επιστραφούν αυτά τα χρήματα, κοντά 250 ευρώ για ένα τυπικό διαμέρισμα 100 τ.μ.!

Προφανώς τα πράγματα έχουν έτσι και αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Βαλασόπουλος ανακοίνωσε μείωση Ανταποδοτικών Δημοτικών Τελών.

Δεν είπε όμως κουβέντα για την επιστροφή των «εκνόμως» μη επιστραφέντων ποσών τα οποία ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια!

Αν κάνουμε μια απλή υπόθεση για την ύπαρξη 30.000 διαμερισμάτων των 100 τ.μ. το, «εκνόμως εισπραχθέν» ή εκνόμως μη επιστραφέν», ποσόν ανέρχεται σε 7.500.000 Ευρώ, ποσόν καθόλου ευκαταφρόνητο και ικανό να χρηματοδοτήσει την «κοινωνική πολιτική» του Δήμου, επιχορηγήσεις σε εκκλησίες και λοιπές δράσεις που σαφώς χρειάζονται αποδεδειγμένη «αντικειμενικοποίηση» των πηγών και των δρόμων το χρήματος!

Ο κ. Χατζηδάκης που διετέλεσε Αντιδήμαρχος οικονομικών θα ξέρει προφανώς και τον αριθμό των διαμερισμάτων και το συνολικό ποσό που εισπράττει ο Δήμος «εκνόμως» αφού έχει μειωθεί τόσο πολύ το κόστος της καθαριότητας.

Βέβαια απάντηση για τα παραπάνω θα πρέπει να δώσουν και οι λοιπές αντιπολιτευτικές Δημοτικές Παρατάξεις, τουλάχιστον όσες είναι «έξυπνες» με πρώτη, αυτή του κ. Κοκοτίνη «Ηλίου Πόλις ανθρώπινη πόλη» που θεσμικά είναι επιφορτισμένες να ελέγχουν την Διοίκηση!

Πάντως για τους πολίτες έχει συγκεντρωθεί ένα σημαντικό ποσό που αξίζει να εξετασθούν τρόποι διεκδίκησής του!

Ένας καλός τρόπος θα ήταν να αναγνωρισθεί επίσημα, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, πως την κοινωνική πολιτική του «έξυπνου» Δήμου Ηλιούπολης την πλήρωσαν οι Δημότες με «κουτοπόνηρη» «σιωπή» του Δημοτικού Συμβουλίου!

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 25.10.2018

Προβλήθηκε 803 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...

''ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΘΕΣΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ'' - Ιωαννέτα (Ιωάννα) Δημουλή (Υποψήφια Περιφ. Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα  Με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργο Ιωακειμίδη)

Είναι πλέον πασιφανές ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά την Περιφέρεια, είναι ένα άκρως ασφυκτικό πλαίσιο και πλήρως στοχευμένο στην άμεση υποστήριξη και εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κεντρικής κυβέρνησης, που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.