Βασίλης Βαλασόπουλος - Δήμαρχος Ηλιούπολης

Εντύπωση προκαλεί η σθεναρή αντίσταση κάποιων στον εκσυγχρονισμό της καθαριότητας στην Ηλιούπολη.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηλιούπολης μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες βαθιάς κρίσης και μείωσης κατά 60% των κρατικών επιχορηγήσεων κατόρθωσε μετά από οκτώ χρόνια διοίκησης να μηδενίσει το έλλειμμα των 14.000.000 ευρώ που παρέλαβε και να φτάσει σε ταμειακά διαθέσιμα 7.000.000.

Το οικονομικό θαύμα αυτό επιτεύχθηκε με μια χρηστή διαχείριση και έναν έξυπνο ορθολογισμό των οικονομικών δαπανών, παράλληλα με τον ορθό εντοπισμό των προτεραιοτήτων και της ιεράρχησης των αναγκών.

Στον τομέα της καθαριότητας που είναι ανταποδοτικός (το κόστος καθαριότητας μεταβιβάζεται βάση νόμου κατευθείαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ των κατοίκων) η δημοτική αρχή έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα εν μέσω οικονομικής κρίσης να κρατήσει χαμηλά τα κόστη και να παγώσει τα δημοτικά τέλη για επτά χρόνια, ενώ φέτος προχώρησε και στην μείωσή τους.

Παράλληλα ανέπτυξε ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα συστήματα ανακύκλωσης στην Ελλάδα που οδήγησε στο να ξεπεράσει κατά πολύ όχι μόνο τις Ελληνικές αλλά και τις Ευρωπαϊκές επιδόσεις.

Σε όλη αυτήν την περίοδο και παρά την αναγκαία συγκράτηση των δαπανών η Ηλιούπολη δεν παραμελήθηκε ούτε λεπτό. Σχολεία, Παιδικές Χαρές, οδικές υποδομές, ασφάλεια εργαζομένων, πυροπροστασία και κάθε άλλη διοικητική μέριμνα εκπληρώθηκε στο ακέραιο.

Το 2018 η Δημοτική Αρχή της Ηλιούπολης εφόσον το επέτρεψαν τα οικονομικά του Δήμου, προχώρησε σε μια γενναία ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων.

Το 2019 σχεδιάζει και γι αυτό προκήρυξε τον σχετικό ΔΙΕΘΝΗ διαγωνισμό με όλες τις απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις και τους ελέγχους για την αγορά 1.500 νέων κάδων απορριμμάτων.

Μαζί με τις νέες προσλήψεις που έγιναν φέτος, καθώς για πρώτη φορά επιτράπηκαν λόγω μνημονίου, η δημοτική αρχή της Ηλιούπολης, θεώρησε ότι είναι τα τρία αναγκαία στοιχεία για να αλλάξει η εικόνα της καθαριότητας στην πόλη μας, σχεδιασμός στον οποίο συμφωνούν όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με αυτά τα δεδομένα ακατανόητη και πολύ περίεργη δείχνει η ανακοίνωση και η στάση των προσφάτως ανεξαρτητοποιημένων δημοτικών συμβούλων της δημοτικής πλειοψηφίας εν όψει εκλογών.

Πρόκειται καθαρά για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Γνωρίζουν οι εμπνευστές και συντάκτες της ανακοίνωσης και αποκρύπτουν ότι δεν πρόκειται για αγορά 1. 500 νέων κάδων σε συμπλήρωση των υπαρχόντων, αλλά για την ανανέωση και αντικατάσταση των παλαιών.

Γνωρίζουν επίσης ότι η αγορά των 1.500 κάδων απορριμμάτων δεν προγραμματίστηκε, σχεδιάστηκε και ετοιμάστηκε για προεκλογικούς λόγους. Πρόκειται για διαδικασία δύο χρόνων, την οποία κάποιοι από αυτούς υποστήριζαν ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Δήμο μας και μάλιστα είχαν ψηφίσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Σήμερα βέβαια λένε τα αντίθετα και με όψιμο ενδιαφέρον ανακαλύπτουν διάφορες άλλες προτεραιότητες αντί της αγοράς των κάδων.

Τι είναι αυτό που άλλαξε ξαφνικά;

Μήπως η ξαφνική αλλαγή της πολιτικής τους πορείας, υπαγορεύει άλλες προτεραιότητες από την βελτίωση της εικόνας και της υγιεινής της Ηλιούπολης;

Μήπως το ενδεχόμενο οι πολίτες της Ηλιούπολης να δουν μια καλύτερη εικόνα στους δρόμους, αποτελεί για αυτούς γεγονός προς αποφυγή που χαλάει την πολιτική στρατηγική τους για τις εκλογές;

Και άραγε με τη «βεβαιότητα» που εκφράζουν ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές δεν θα εγκρίνουν τον διαγωνισμό δεν επιχειρούν να επηρεάσουν και να προκαταλάβουν τις αποφάσεις τους, κάνοντας ακριβώς το ίδιο για το οποίο κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή και Υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου;

Πρέπει κάποιοι να μάθουν επιτέλους ότι προσωπικές φιλοδοξίες, εκλογικοί σχεδιασμοί και πολιτικά παιχνίδια δεν μπορούν να είναι πάνω από την υγεία και το συμφέρον των κατοίκων αυτής της πόλης.

Και όπως λέει ο λαός, από το ψέμα μπορεί να βγουν λουλούδια, ποτέ όμως καρπός.

(Επισυνάπτεται κείμενο για την έγκριση, διάθεση και πίστωση πιστώσεων προμήθειας κάδων απορριμμάτων με την υπογραφή-εντολή ενός από αυτούς που καταψήφισαν. Για να λάμψει η αλήθεια.) 

Προβλήθηκε 743 φορές

Μέλος του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του μεγάρου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», η τελετή υποδοχής Επιτίμων, Τακτικών και Αντεπιστελλόντων μελών.