Τα λόγια είναι περιττά.

Στην περίπτωση όμως της Εύβοιας, αλλά και πολλών άλλων πυρκαγιών στην χώρα μας, δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή αλλά τα συμφέροντα και η εγκληματική αδιαφορία των κυβερνώντων στο πραγματικό πρόβλημα.

Εδώ και δεκαετίες, μετά από κάθε πυρκαγιά, ανακοινώνονται νόμοι που «ορίζουν» δασικές περιοχές, σχέδια ανεύρεσης των υπευθύνων, μέτρα για την πρόληψη και μέσα για την καταστολή των επόμενων πυρκαγιών.

Και η ζωή συνεχίζεται, μαζί με αυτή και οι πυρκαγιές.

22.680 στρέμματα δάσους χάθηκαν μόνο σε 3 ημέρες...

Οι αδειούχοι του Αυγούστου αμέριμνοι δεν γνωρίζουν τι θα τους συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Τα κυβερνητικά ΜΜΕ (που αντικατέστησαν άμεσα τα προηγούμενα κυβερνητικά ΜΜΕ) προσπαθούν εναγωνίως να πείσουν τους πολίτες ότι «όλα γίνονται όπως πρέπει και ότι η πολιτεία θα κυνηγήσει τους υπεύθυνους».

Επαναλαμβάνουμε: «μας είναι λυπηρό να τονίζουμε και να υπενθυμίζουμε τόσο συχνά τον πραγματικό ρόλο των ΜΜΕ».

Η λογική και το μοντέλο «ανάπτυξης» που προσπαθούν να εμπεδώσουν παγκοσμίως και που καταστρέφει συνεχώς και διαρκώς τον πλανήτη, επιβάλλεται και στην χώρα μας.

Δεκάδες φορές πυρκαγιά στο ίδιο σημείο της χώρας (!), δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος ότι το δάσος δεν αυτό-πυροδοτείται, αλλά τα συμφέροντα, που είναι γνωστά στην περιοχή, αποφασίζουν και πυροδοτούν.

Από την άλλη πλευρά, ανακριτικό Πυροσβεστικής χρονίως ανίκανο, προληπτική αστυνόμευση μηδενική, πυροσβεστικά Μέσα με χρόνια προβλήματα, Αυτοδιοίκηση ανήμπορη (σε πολλές περιπτώσεις συμμέτοχη λόγω ανικανότητας). Όλοι "γνωρίζουμε" ότι ο αέρας του Ιουλίου ή του Αυγούστουf;φέρνει σχεδόν σίγουρα κάποια καταστροφή.

Κι όμως οι υπεύθυνοι συνεχίζουν να αρκούνται σε αναποτελεσματικά σχέδια πρόληψης και καταστολής.

Η καταστροφή των φυσικών πόρων, φέρνει μόνο φτώχεια και ανισότητες. Καταστρέφοντας την χλωρίδα (και σε πολλές περιπτώσεις) και την πανίδα, προκαθορίζεται η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής.

Ο καπνός που έφτασε και έπνιξε την Αττική, είναι ένα μικρό δείγμα του τεράστιου ρόλου που παίζουν τα δάση, στην τροφοδότηση οξυγόνου στις πόλεις.

Είναι γνωστό ότι το δάσος που ξανακαίγεται (πριν ωριμάσει) υποβαθμίζεται δραματικά.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επισημαίνει ότι σήμερα και όχι αύριο:

  • πρέπει να δημιουργηθεί ειδικό σώμα για την περιβαλλοντολογική προστασία της χώρας, που θα εφοδιαστεί με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και θα αυτονομηθεί από τις υπηρεσίες ασφάλειας.
  • η πολιτεία επιβάλλεται να εντάξει στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση την ενημέρωση για την υπεράσπιση των φυσικών πόρων,
  • απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο και το μοντέλο κατανάλωσης
  • πρέπει να οργανωθεί συνεχής εκπαίδευση των κοινωνικών ομάδων
  • είναι απολύτως αναγκαία η οργάνωση σε νέα βάση και με νέες μεθόδους των οργάνων πολιτικής προστασίας

Η ρήση ότι «την γη δεν την κληρονομήσαμε αλλά την δανειστήκαμε» πρέπει να κυριαρχήσει.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθούμε να συζητήσουμε και να αποτρέψουμε κάθε νέο σχέδιο ή πλάνο ανάπτυξης που δεν σέβεται την περιβαλλοντολογική ισορροπία.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής πράσινων πολιτικών και πρακτικών και καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν και να δραστηριοποιηθούν άμεσα. Το μοντέλο οικονομίας που προβάλλεται θα φέρει επιπλέον οικονομική ύφεση και περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 

Προβλήθηκε 144 φορές

O KΗΝΣΩΡ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ (του Νίκου Ι. Καραβέλου)

Είναι δυνατόν να κρίνεις ένα βιβλίο χωρίς να το διαβάσεις; Να κατακρίνεις ένα βιβλίο, έχοντας διαβάσει μόνο το οπισθόφυλλό του; Καθένας θα απαντούσε πως είναι αδύνατον. Να, όμως, που ο φωτεινός παντογνώστης κ. Παντελής Μπουκάλας τα κατάφερε.

H ''Δανάη του Πολυτεχνείου'' (του Περικλή Καπετανόπουλου)

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με βαθιά θλίψη αποχαιρετά την συναγωνίστρια Δανάη Μωραΐτου, που «έφυγε» από τη ζωή σήμερα, 11 Νοέμβρη 2019, σε ηλικία 96 ετών. Η Δανάη Μωραΐτου ή αλλιώς η ''Δανάη του Πολυτεχνείου'', όπως έμεινε γνωστή στα χρόνια της Κατοχής, γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1923 στην Αθήνα.

25 Νοεμβρίου 1942 - Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου και η σημασία της.  (του Περικλή Καπετανόπουλου)

Είναι γεγονός, ότι τις δεκαετίες που πέρασαν, έχουν γραφεί πολλά για την στρατιωτική σημασία της επιχείρησης του Γοργοπόταμου. Με την απόσταση των 77 χρόνων που μας χωρίζουν από την κοινή επιχείρηση των ανταρτών του ΕΛΑΣ με τον Αρη Βελουχιώτη, του ΕΔΕΣ με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και των Βρετανών με τον συνταγματάρχη Ε.Μάγιερς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένα είναι βέβαιο

''Οι Μύγες'' (του Νίκου Ι. Καραβέλου)

Μύγες οι κοινές ή αλλιώς οικιακές (Muscae domesticae) είναι τα ενοχλητικά δίπτερα έντομα, με τα οποία είμαστε καταδικασμένοι να συμβιώνουμε. Αναπαράγονται με ευκολία λόγω της ικανότητάς τους να τοποθετούν τα αυγά τους πάνω σε υλικά που αποσυντίθενται και λόγω της ταχύτητας αναπαραγωγής τους.

Βγάλτε την ουρά σας απ' έξω... (Μανιάτης Πέτρος, δημοτικός σύμβουλος με την ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη)

Όλη η ενότητα του έθνους, μαζεύεται στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης για να υποδείξει στους "ιθαγενείς" πώς τα συμφέροντα των αφεντικών τους ταυτίζονται με την καθημερινή μιζέρια της ζωής τους και σημαίνουν καταστροφή λαών, μαζικές δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα του κράτους και στρατόπεδα συγκέντρωσης σε κάθε δεύτερο νησί ή κάθε τρίτη επαρχιακή πόλη.