Αν η εξουσία δεν ήταν και αυταξία, οι μνηστήρες της θα ήταν λιγότεροι και φρονιμότεροι· θα περνούσαν τα λεγόμενά τους από την κρησάρα της υπευθυνότητας και θα ήταν προσεκτικότεροι στην επιλογή μεθόδων, ώστε να μην τις δουν να γίνονται μπούμερανγκ.

Αν η κατάκτηση της εξουσίας σήμαινε απλώς ότι θα μπορείς πια να εξυπηρετείς τα συμφέροντα των κοινωνικών τάξεων στο πλευρό των οποίων σε τάσσει η ιδεολογία σου, οι διεκδικητές της θα μεριμνούσαν να συντάξουν τον κατάλογο των ευθυνών τους και όχι των πελατών τους.

Ωστε να προετοιμαστούν και να ανταποκριθούν με σχετική επάρκεια στις κοινωνικού χαρακτήρα βροντόφωνες εξαγγελίες τους και όχι στις εξατομικευμένες ψιθυριστές υποσχέσεις τους σε ψηφοφόρους και ισχυρούς παράγοντες.

Η εξουσία όμως, ο θώκος, η καρέκλα κατά την τρέχουσα εικονογράφησή της, είναι αυταξία, και μάλιστα από τις ιερότερες και ηδονικότερες.

Αυτήν την έννοια τής αποδίδει το κομματικό γλωσσάρι, και γι’ αυτήν πρωτίστως την ιδιότητά της κρίνεται θηρευτέα.

Επιδιώκεις λοιπόν την κατάκτησή της όχι τόσο για όσα θα σου επιτρέψει να κάνεις, αλλά για να απολαύσεις την αίγλη της, το γόητρο που θα σου δανείσει και το οποίο πολύ γρήγορα θα ξεχάσεις πως είναι δανεικό και θα πιστέψεις πως αντιστοιχεί στις πραγματικές ικανότητές σου.

Λίγο αν προσέξουμε το βλέμμα όσων ορκίζονται όταν αναλαμβάνουν κάποιο αξίωμα, επαναλαμβάνοντας ένα τελετουργικό κατάφωρης υποκρισίας, θα διαπιστώσουμε ότι αντί να υπάρχει ένας μικρός έστω φόβος ενώπιον των σοβαρών ευθυνών που θα βαρύνουν τους απροπόνητους ώμους τους, υπάρχουν ευκρινή τα ίχνη της μεταρσίωσης, μιας σχεδόν μυστικής έξαρσης. Και κυρίως τα ίχνη της αλαζονείας.

Η υπεροψία και η μέθη εγκαθίστανται από την πρώτη στιγμή και σε δημόσια θέα. Οπότε μπορούμε να φανταστούμε με ποιο βλέμμα πυροβολεί τον προσωπικό του καθρέφτη ο εξουσιούχος.

Στην πολιτική δεν υπάρχει χρονικά περιορισμένη κυνηγετική περίοδος ούτε όριο στη χρήση πυρών.

Ολα επιτρέπονται, αφού όλα θα τα καθαγιάσει αναδρομικά η επίτευξη του στόχου: η εκπόρθηση των ανακτόρων της εξουσίας. Το «όλα επιτρέπονται» σημαίνει ότι τάζεις τα πάντα στους πάντες, και μάλιστα ταχύτατα, «την πρώτη βδομάδα».

Οταν όμως από την αντιπολιτευτική ευφορία περνάς στην κυβερνητική στενοχωρία, ανακαλύπτεις αυτό που όφειλες ήδη να ξέρεις: ότι το μη ολυμπιακό άθλημα της «κυβιστήσεως μετ’ αποφυγής αυτεπιστρόφων» είναι εξαιρετικά δύσκολο, ικανό να σε οδηγήσει στην αυτογελοιοποίηση.

Ας πρόσεχες όμως. 

www.kathimerini.gr

Προβλήθηκε 218 φορές

25 Νοεμβρίου 1942 - Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου και η σημασία της.  (του Περικλή Καπετανόπουλου)

Είναι γεγονός, ότι τις δεκαετίες που πέρασαν, έχουν γραφεί πολλά για την στρατιωτική σημασία της επιχείρησης του Γοργοπόταμου. Με την απόσταση των 77 χρόνων που μας χωρίζουν από την κοινή επιχείρηση των ανταρτών του ΕΛΑΣ με τον Αρη Βελουχιώτη, του ΕΔΕΣ με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και των Βρετανών με τον συνταγματάρχη Ε.Μάγιερς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένα είναι βέβαιο

''Οι Μύγες'' (του Νίκου Ι. Καραβέλου)

Μύγες οι κοινές ή αλλιώς οικιακές (Muscae domesticae) είναι τα ενοχλητικά δίπτερα έντομα, με τα οποία είμαστε καταδικασμένοι να συμβιώνουμε. Αναπαράγονται με ευκολία λόγω της ικανότητάς τους να τοποθετούν τα αυγά τους πάνω σε υλικά που αποσυντίθενται και λόγω της ταχύτητας αναπαραγωγής τους.

Βγάλτε την ουρά σας απ' έξω... (Μανιάτης Πέτρος, δημοτικός σύμβουλος με την ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη)

Όλη η ενότητα του έθνους, μαζεύεται στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης για να υποδείξει στους "ιθαγενείς" πώς τα συμφέροντα των αφεντικών τους ταυτίζονται με την καθημερινή μιζέρια της ζωής τους και σημαίνουν καταστροφή λαών, μαζικές δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα του κράτους και στρατόπεδα συγκέντρωσης σε κάθε δεύτερο νησί ή κάθε τρίτη επαρχιακή πόλη.

Ηρακλής Τσιμέκας προς την Δημοτική Αρχή: ''Κάντε πράξεις που θα δώσουν χαμόγελα σε μικρούς αλλά και μεγάλους κατοίκους''

Πριν αρκετό καιρό η νέα διοίκηση ανακοίνωσε μέσω ενός δελτίου τύπου ότι τα προβλήματα της πόλης μας δεν λύνονται μέσω FB η προβολής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι ο ενεργός πολίτης θα πρέπει να ενημερώνει την δημοτική αρχή για τα προβλήματα και αυτή να τα δρομολογεί με την σειρά της προς επίλυση ανάλογα με την περίπτωση σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα..

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - YΠOMNHMA στον Δήμο Ηλιούπολης

Όπως σας είναι γνωστό, εδώ και 2 χρόνια έχει καταργηθεί για μια σειρά λόγους από το Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού και υπάρχει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και απαγόρευση οικοδομικών εργασιών στο σύνολο του βουνού.