Κατατέθηκε σήμερα Δευτέρα 30/3 στον Δήμο Ηλιούπολης, στον ΣΠΑΥ, στο Αστυνομικό Τμημα Ηλιούπολης, και στο Υπουργείο του Πολίτη, Επιστολή με θέμα το σφράγισμα του παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία και του νέου αυθαίρετου κτίσματος - ναού, προς αποτροπή άλλων αυθαιρεσιών.

Την Επιστολή συνυπογράφουν οι ακόλουθοι κοινωνικοί φορείς:

*Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης)

*«Επιτροπή πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό» -

*Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης

*Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης

*Περιβαλλοντικός-Πολιτιστικός Όμιλος (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο)

Το κείμενο της Επιστολής:

2 Μαρτίου 2020 - Καθαρή Δευτέρα: επισκεφθήκαμε (μέλη της Κι.Π.Η.) το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία μετά τη λειτουργία και διαπιστώσαμε ότι, έχει απογυμνωθεί πλήρως από τις εικόνες και το τέμπλο! Στις 6/3/20 η πρόεδρος του συλλόγου Ευαγγελία Δημητρίου κατέθεσε ενόρκως ενώπιον του Α.Τ. Ηλιούπολης, για να δηλώσει την εξαφάνιση των εικόνων και του τέμπλου (επισυνάπτεται). Έκτοτε δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την τύχη τους.

11 Μαρτίου 2020 - Αυτόπτης μάρτυρας μας κατήγγειλε ότι στις 11:00μ.μ. έξω από το παρεκκλήσι ήταν σταματημένα 5 αυτοκίνητα και ακουγόταν μηχάνημα να δουλεύει. Κάλεσε το Α.Τ. Ηλιούπολης, τον παρέπεμψαν στην Άμεσο Δράση αλλά μέχρι να έρθει το 100, τα εντός του ναού εργαζόμενα άτομα είχαν φύγει.

21 Μαρτίου 2020, ημέρα Σάββατο, μας κατήγγειλαν την παρουσία πολλών εξερχόμενων ατόμων από το παρεκκλήσι.

22 Μαρτίου 2020, ημέρα Κυριακή, στις 7:30 το πρωί, ανεβήκαμε στην είσοδο του δρόμου προς τον Προφήτη Ηλία. Ο ιερέας μαζί με άλλους δύο ανέβηκαν και άνοιξαν το παρεκκλήσι. Μετά από λίγο άρχισαν να καταφθάνουν πιστοί δύο-δύο.

Στεκόμενος έξω από την πόρτα άκουγες καθαρά τις ψαλμωδίες. Καλέσαμε τον Δήμο Ηλιούπολης κι αυτός στη συνέχεια το ΑΤ Ηλιούπολης.

Ήρθε το όχημα στις 8:50, και περίμενε περίπου μιάμιση ώρα έξω από το παρεκκλήσι. Ο ιερέας με τους πιστούς είχαν κλειστεί μέσα και δεν έβγαιναν, κάποιοι άλλοι που ήρθαν μετά το αστυνομικό όχημα περίμεναν απ´ έξω…

Παρά τις ανωτέρω, προφανώς έκνομες, ενέργειες, το αστυνομικό όχημα έφυγε χωρίς να προβεί σε καμία προσαγωγή, ενώ μάλιστα ο συγκεκριμένος ιερέας παρέμεινε «ανενόχλητος» στον χώρο.

Γεννάται, λοιπόν, το εύλογο ερώτημα για ποιο ακριβώς λόγο δεν ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία, από τη στιγμή που το διαμορφωθέν πλαίσιο τόσο περί μη νομιμότητας του κτίσματος στο οποίο διεξήγετο η λειτουργία όσο και περί απαγόρευσης εισόδου στον Υμηττό και τέλεσης θρησκευτικών εν γένει λειτουργιών είναι σαφές;

Για ποιο λόγο η αστυνομία δεν ανάγκασε , ως όφειλε, τον ιερέα να εξέλθει του παρεκκλησίου και έτσι να προβεί στη νόμιμη διαδικασία;

Επίσης, και αφού είχαν ληφθεί από την κεντρική διοίκηση όλα τα προπεριγραφέντα μέτρα, δεδομένης της κατάστασης, γιατί άραγε ο ΣΠΑΥ επέτρεψε de facto την πρόσβαση στο Δάσος του Υμηττού, αμελώντας προκλητικά στο να αναλάβει οποιαδήποτε σχετική ενέργεια;

Έτι περαιτέρω, για ποιο λόγο η Δημοτική Αρχή αδράνησε εντελώς, ενώ είχε ενημερωθεί ήδη από το Σάββατο 21/3/2020 για τις προθέσεις του εν λόγω ιερέα, αλλά και για το ότι εξακολουθεί να έχει τα κλειδιά (!) του παρεκκλησίου, με τα σχετικά αποτελέσματα σε βάρος της Δημόσιας Υγείας, αλλά και του ίδιου του πλούτου του παρεκκλησιού και της προστατευόμενης περιοχής του Υμηττού;

Είναι τουλάχιστον προκλητικό, ενώ έχουν σταλεί στον ιερέα Στυλιανό Καρπαθίου εντολές παύσης εργασιών από την πολεοδομία και το Δασαρχείο Πεντέλης, έχει σταλεί πρόσκληση κατεδάφισης για το αυθαίρετο νέο κτίσμα από το Δασαρχείο Πεντέλης, έχει εκδοθεί πρόστιμο για το αυθαίρετο ύψους 150.000 ευρώ από την πολεοδομία, αυτός να συνεχίζει να κάνει εργασίες εντός του κτίσματος τη νύχτα…

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει αναγνωρίσει ότι το νέο κτίσμα είναι αυθαίρετο και έχει εκδώσει άδεια κατεδάφισης, παρόλα ταύτα ο ιερέας συνεχίζει…

Την Κυριακή και όχι μόνο, εκτός όλων των άλλων έγινε και λειτουργία, παρά την απαγόρευση τέλεσης λειτουργιών και κυκλοφορίας στον Υμηττό…Έχει αποψιλωθεί το παρεκκλήσι και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την τύχη των εικόνων και του τέμπλου!

Η ευθύνη, για όλα τα παραπάνω, είναι βαριά και αδιαμφισβήτητη.

Από τη μεριά μας, σημειώνουμε αφενός ότι η μη εφαρμογή από τους θεσμικούς φορείς όλων των αναγκαίων μέτρων και νόμιμων διαδικασιών είναι το ίδιο εγκληματική όσο και οι πράξεις του «προστατευόμενου» ιερέα, ενώ αφετέρου δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας στην παροχή οποιασδήποτε συνδρομής κριθεί αναγκαία.

Εν όψει τούτων, και με την ελπίδα της άμεσης απόκρισής Σας, ζητάμε από το ΑΤ Ηλιούπολης και τον Δήμο Ηλιούπολης:

• Να σφραγίσουν το παρεκκλήσι και το αυθαίρετο κτίσμα-ναό, μετά τις εντολές παύσης εργασιών που έχουν εκδοθεί, την αποψίλωση του παρεκκλησίου από εικόνες και τέμπλο, το χαρακτηρισμό του νέου κτίσματος ως αυθαίρετου και κατεδαφιστέου, την επιβολή προστίμων και μετά τις τελευταίες απαγορευτικές διατάξεις σχετικά με τις επιτρεπόμενες τελετές στις εκκλησίες και την είσοδο στον Υμηττό, που έχουν κατ’ επανάληψη παραβιαστεί!
• Να αλλαχθούν, με ενέργειες του Δήμου, οι κλειδαριές εισόδου στο Ιστορικό για την Πόλη μας παρεκκλήσιο του Προφήτη Ηλία.
• Να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων με κάθε τρόπο ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια-δραστηριότητα, μέχρι την κατεδάφιση του αυθαιρέτου.
• Να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες για να βρεθούν τα εξαφανισμένα εικονίσματα και το τέμπλο του παρεκκλησίου.
• Να απαιτήσει ο Δήμος, μέσω επίσημου εγγράφου του, την δια παντός απομάκρυνσή του εν λόγω ιερέα από την τέλεση οιαδήποτε ιερουργία σας στην Πόλης μας.
• Να προβεί η Ελληνική Αστυνομία στην εφαρμογή του Νόμου έναντι του ως άνω ιερέα, με το επιπρόσθετο δεδομένο ότι θέτει σε υπέρογκο κίνδυνο τη δημόσια υγεία των περιοίκων της περιοχής που βρίσκεται το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία.
• Να υλοποιηθεί άμεσα, η κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών, σε εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των εμπλεκόμενων αρμοδίων Αρχών.

Προβλήθηκε 914 φορές

Τέλος από την Ηλιούπολη ο Πασπαλιάρης

Μία ημέρα μετά την ισοπαλία (2-2) στη Νίκαια κόντρα στον Ιωνικό, η Ηλιούπολη ανακοίνωσε ότι ο γενικός αρχηγός και υπεύθυνος αγωνιστικού τμήματος της ΠΑΕ, Ανδρέας Πασπαλιάρης, αποτελεί παρελθόν από τον σύλλογο.