Την πρόταση που υπέβαλαν περιφερειάρχες και κυρίως ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη για την ανάληψη της αρμοδιότητας διαχείρισης των απορριμμάτων από τις περιφέρειες, κατήγγειλε ο στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος κ. Δ. Παπαστεργίου.
Ο κ. Παπαστεργίου εξέφρασε προς τους δημάρχους την ανησυχία του, καθώς διακρίνει σε μια ύποπτη εποχή λόγω της Επιτροπής Κοντιάδη και της μεταρρύθμισης, την τάση των Περιφερειαρχών να βάλουν θέμα της μετατροπής των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) σε Διαβαθμιδικούς Συνδέσμους κατά το μοντέλο του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συμνδέσμου της Αττικής.
Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανοίξει μια τέτοια κουβέντα σήμερα, την στιγμή που μετά από έναν πολυετή αγώνα των δήμων κατόρθωσαν να δρομολογήσουν τις διαδικασίες, να φτιάξουν δομές και να ξεκινήσουν την κατασκευή των απαραίτητων μονάδων. «Οι περιφέρειες δεν έχουν κανένα λόγο και κανέναν ρόλο στην διαχείριση των απορριμμάτων» είπε.
Και η ανησυχία του κ. Παπαστεργίου δεν είναι καθόλου τυχαία αν λάβουμε υπόψη την υπόθεση των ΦοΣΔΑ των Ιονίων που προβλέφθηκε σε νόμο να περιέλθουν στην Περιφέρεια και αποτράπηκε τελευταία στιγμή με σειρά αντιδράσεων και από την ΠΕΔ.
Ο κ. Παπαστεργίου διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Τζιτζικώστας ήταν πιο εγκρατής και προσεκτικός στην τοποθέτησή του απέναντι σε κάποιος άλλους Περιφερειάρχες.
Ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κυρίζογλου ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του κ Πατούλη που στην παρέμβασή του στο ΔΣ της ΕΝΠΕ διατύπωσε την άποψη ότι την στιγμή που χρηματοδοτούνται τα απορρίματα από τις Περιφέρειες, δεν μπορεί να μην έχουν καθοριστικό λόγο.
Ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε ότι δεν πρόκειται για λεφτά των Περιφερειών αλλά του κράτους πότε το λογικότερο θα ήταν τα χρήματα αυτά να έρχονται κατ΄ευθείαν στους δήμους. Ο κ. Κυρίζογλου θύμισε ότι ο κ. Πατούλης ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ έλεγε ακριβώς τα αντίθετα πράγματα και χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή τα ζητήματα των απορριμμάτων που όπως είπε είναι ακραία τοπική υπόθεση.
Ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε δε ότι ο κ. Χατζηδάκης απάντησε στον κ. Πατούλη ότι είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση χωρίς να την αποδεχθεί σημείωσε όμως και ότι ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι είναι θέμα συνεόησης όλων των παραγόντων των Υπουργείων και του Πρωθυπουργού χωρίς να συμπεριλαβει τον Α βαθμό Αυτοδιοίκησης και χτύπησε το καμπανάκι.
Τέλος ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι οι Περιφερειάρχες είδαν ότι τα σκουπίδια έχουν πολλά λεφτά και τους άνοιξε η όρεξη να αναλάβουν ρόλο.
Ο Β΄Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κάρναβος είπε ότι υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα και όπως βλέπουμε πάμε να καταλύσουμε το σύνταγμα και να αναιρέσουμε την ισότητα μεταξύ των δύο βαθμών και διοικητικά και πολιτικά και οικονομικά και θα πρέπει να δούμε αν αυτό εξυπηρετεί αναπτυξιακούς σχεδιασμούς.
Ο κ. Κάρναβος έβαλε θέμα απολογισμού του ΕΔΣΝΑ για τα ποσοστά ανακύκλωσης και τις επιδόσεις σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες έτσι ώστε με αντικειμενικά κριτήρια τελικά και να διαπιστωθεί ποιος βαθμός και ποιο σχήμα τα καταφέρνει καλύτερα και σημείωσε ότι τότε η συζήτηση μπορεί να ανοίξει σε αντίθετη κατέυθυνση.
Ο Αντιδημάρχος Βριλησσίων κ. Αλέξης Μαυραγάνης ζήτησε την άμεση παρέμβαση της ΚΕΔΕ στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και εν’ όψη του επικείμενου νομοσχεδίου.
Ο κ. Μαυραγάνης υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην διαχείρισης του ΕΔΣΝΑ καθώς με λεφτά των δήμων και των δημοτών ασκείται μια πολιτική που δεν βρίσκει σύμφωνους τους δήμους αν και αυτοί κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο του ΕΔΣΝΑ. Τόνισε ότι είναι αναγκαία η συνδρομή της ΚΕΔΕ καθώς η ΠΕΔ Αττικής ως αποκλειστικός χρηματοδότης έχει σηκώσει το ζήτημα έχοντας αντίθεση με την ηγεσία του ΕΔΣΝΑ.
Ο κ. Μαυραγάνης θύμισε ότι ο ΕΔΣΝΑ έχει σηκώσει στην Διαύγεια άλλη απόφαση ενώ υπήρξαν τρεις συνελεύσεις που αποφασίστηκε διαφορετική τιμολογιακή πολιτική και ότι αν αυτό περάσει έτσι και η ΚΕΔΕ δεν βρίσκεται εκεί να παλέψει μαζί με τους δήμους τότε στο νομοθετικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί θα είναι χαμένο παιχνίδι για τον Α βαθμό Αυτοδιοίκηση.
Ο Αντιδήμαρχος των Βριλησσίων ανέφερε το παράδειγμα των διαγωνισμών ύψους 224 εκατομμυρίων ευρώ που αποφασίζονται από το προεδρείο του ΕΔΣΝΑ που ελέγχεται από την Περιφέρεια Αττικής με μόνη εγγύηση τα χρήματα των δήμων. «Αν αυτό δεν σταματήσει με την συνδρομή της ΚΕΔΕ θα επεκταθεί και στις άλλες περιφέρειες» προειδοποίησε ο κ. Μαυραγάνης.
Ο κ. Κωνσταντέλλος μίλησε για βουλιμία και αδηφαγία των Περιφερειαρχών αλλά και για τερατογέννεση που διαφαίνεται από το χάος που υπάρχει στον ΕΔΣΝΑ όπου με την λεζάντα της Περιφέρειας Αττικής όπως είπε, γίνονται δώρα στους δήμους με τα λεφτά των δήμων.
Για να μην το δούμε αυτό το φαινόμενο να επεκτείνεται και στις άλλες Περιφέρειες είπε, θα πρέπει παρέμβει δυναμικά η ΚΕΔΕ και σημείωσε ότι το σωστό είναι αν θέλουν οι Περιφερειάρχες να πάρουν τις αποφάσεις και τα λεφτά να πάρουν και την λάντζα και την καθαριότητα στις γειτονιές για να ακούνε και την κριτική από τους δημότες.
Μετά το ΔΣ της ΚΕΔΕ ο κ. Παπαστεργίου δήλωση στον ραδιοφωνικό σταθμό Επικοινωνία FM:
«Με αφορμή κάποιες αναφορές σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα, περί δήθεν διαφωνίας μεταξύ της σημερινής Διοίκησης της ΚΕΔΕ και του Περιφερειάρχη Αττικής, Αντιπροέδρου της ΕΝ.Π.Ε. και πρώην Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, όσον αφορά το ρόλο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω από πλευράς πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ότι δεν υφίσταται καμία διαφωνία και καμία κόντρα με κανέναν.
Η θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. ήταν και είναι ξεκάθαρη. Οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την αποκομιδή των απορριμμάτων, το κόστος της οποίας πληρώνουν οι δημότες και γι’ αυτό πρέπει και οι δήμοι να είναι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη για τη διαχείρισή τους. Η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Η θέση αυτή διατυπώθηκε δημόσια και από τον Γιώργο Πατούλη τον Ιούλιο του 2016, όταν ήταν Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, όπου σωστά τότε υποστήριζε ότι δεν ήταν αποδεκτό να είναι Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Αττικής η τότε Περιφερειάρχης κα Δούρου, όταν σε όλους τους ΦΟΣΔΑ που είχαν συσταθεί στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, Πρόεδρος ήταν ένας από τους Δημάρχους της κάθε Περιφέρειας.
Στη βάση αυτή, που για την ΚΕΔΕ αποτελεί «κόκκινη γραμμή», είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε τόσο με το Κεντρικό Κράτος όσο και με τις Περιφέρειες, προκειμένου η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της.», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
Υστερα από λίγο ο κ. Πατούλης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση
Με αφορμή όσα ελέχθησαν σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Ως Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος υποστήριζα την άποψη ότι πρέπει μεταξύ Δήμων και Περιφερειών να υπάρχει ειλικρινής και ισότιμη συνεργασία, ιδίως σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.
Ως Περιφερειάρχης Αττικής στον ένα χρόνο της θητείας μου, υπηρετώ έμπρακτα, με συνέπεια κι ευθύνη, την άποψη αυτή. Έχω αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας και με τους 66 Δήμους της Αττικής και προωθώ από κοινού με τις αιρετές διοικήσεις τους, πέρα από μια σειρά έργων και παρεμβάσεων κι ένα νέο σχέδιο, για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου.
Η άποψη που εξέφρασα στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, παρουσία των Υπουργών Περιβάλλοντος κι Εσωτερικών κ.κ. Χατζηδάκη και Θεοδωρικάκου, για την ανάγκη να έχουμε ως Περιφέρειες ρόλο και λόγο στους Διαβαθμιδικούς Συνδέσμους, υπηρετεί ένα στόχο, τη βελτίωση του μοντέλου λειτουργίας τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στο ρόλο τους, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.
Είναι μια πρόταση που δεν στρέφεται ενάντια στο σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο που επιτελούν οι Δήμοι και η αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, που με συνέπεια υπηρέτησα πάνω από 20 χρόνια, αλλά μια πρόταση η οποία υπηρετεί την εθνική προσπάθεια να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας, σε όλη την επικράτεια, ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της, που θα προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Αυτός ο στόχος πρέπει να είναι κοινός για την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Δείτε εδώ τα όσα είπε ο κ. Πατούλης στην ΕΝΠΕ : https://www.myota.gr/2020/07/22/οι-παρεμβάσεις-πατούλη-στην-ενπε/

πηγή 

Προβλήθηκε 518 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα εμφανίσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις ακόλουθες περιοχές: Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο), Νότια Πιερία, Βόρεια Εύβοια, νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).

Συμβούλιο της Επικρατείας: Αλλαγή επωνύμου όταν ο πατέρας ''εξαφανίζεται''

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η εγκατάλειψη των παιδιών και η έλλειψη ουσιαστικού δεσμού με τον γονέα, το επώνυμο του οποίου φέρουν, δικαιολογεί την αλλαγή του για ψυχολογικούς λόγους και την υιοθέτηση του επωνύμου της μητέρας

Απεργία ΓΣΕΕ: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν από τις 09:30 το πρωί της Τετάρτης (17.4.24) στο κέντρο της Αθήνας, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας λόγω πραγματοποίησης συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ.