Δώρο Πάσχα τριών ταχυτήτων θα λάβουν φέτος πάνω από 2,6 εκατομμύρια μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Αν και είναι ενιαίο το θεσμικό πλαίσιο το οποίο υποχρεώνει τους εργοδότες να καταβάλλουν δώρο Πάσχα (έως την Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου 24) για τους μισθωτούς που απασχολούνται στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου (2024) έως και στο 50% του μισθού του Απριλίου (2024), φέτος θα σημειωθούν ορισμένες διαφοροποιήσεις ως προς την εφαρμογή του.

Στην πρώτη ταχύτητα ανήκουν όσοι δεν αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό. Για τους μισθωτούς αυτούς δεν υπάρχει καμία μεταβολή στο ποσό το οποίο θα εισπράξουν και θα ανέλθει στο 50% του μισθού του Απριλίου του 2024 για όσους πχ απασχολούνται στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου. Έτσι ένας μισθωτός ο οποίος λαμβάνει καθαρά 1.400 ευρώ/μήνα, θα εισπράξει δώρο Πάσχα 700 ευρώ.

Στη δεύτερη ταχύτητα ανήκουν όσοι αμείβονται μεν με τον κατώτατο μισθό, αλλά τους αναγνωρίστηκε επίδομα προϋπηρεσίας στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2024. Η εν λόγω κατηγορία, όχι μόνο έλαβαν την αύξηση 10%, 20% ή ακόμα και 30% ανάλογα με την προϋπηρεσία τους προ του Φεβρουαρίου 2012, αλλά έλαβαν και την αύξηση 6,4% την οποία θέσπισε η κυβέρνηση από την 1η Απριλίου, η οποία ενσωματώνεται ολόκληρη στο Δώρο Πάσχα.

Έστω ότι εργαζόμενος, αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό, έκλεισε τριετία το Φεβρουάριο του 2024, συνδυάζοντας αναγνωρισμένη προϋπηρεσία 2 μηνών το 2024 και επιπλέον 2 ετών και 10 μηνών προ του Φεβρουαρίου 2012. Έλαβε έτσι αύξηση 10% επί του κατώτατου μισθού την 1η Μαρτίου, οδηγώντας τις αμοιβές του από 780 ευρώ μικτά στα 858 ευρώ. Την 1η Απριλίου, όμως, δόθηκε αύξηση 6,4% από την κυβέρνηση. Αυτό οδήγησε το μισθό του στα 913 ευρώ. Άρα το δώρο του Πάσχα θα ανέλθει για αυτόν στα 456 ευρώ μικτά.

Στην τρίτη ταχύτητα ανήκουν όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά δεν έχουν αναγνωρισμένη προϋπηρεσία άνω των 3 ετών κατά τον τρέχοντα μήνα. Αυτοί θα λάβουν δώρο Πάσχα με βάση τον επαυξημένο κατά 6,4% κατώτατο μισθό του Απριλίου, δηλαδή 415 ευρώ μικτά.

www.newsit.gr

Προβλήθηκε 278 φορές
Πάσχα: Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται - Τι ισχύει για τις αργίες

«Οδηγό δικαιωμάτων» των εργαζομένων που θα εργαστούν τις ημέρες του Πάσχα, έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ, τόσο για τις αμοιβές που δικαιούνται, όσο και για τα ωράρια εργασίες, τις ημέρες ανάπαυσης που δικαιούνται, αλλά και τις ΣΣΕ και τους κανονισμούς εργασίας, που προσδιορίζουν τους όρους εργασίας.

Εορταστικό ωράριο καταστημάτων: Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν σήμερα Μεγάλη Παρασκευή

Οι καταναλωτές έχοντας λάβει και το Δώρο Πάσχα στους λογαριασμούς τους, σπεύδουν για τις πασχαλινές αγορές της τελευταίας στιγμής. Το ίδιο θα κάνουν και σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, 3 Μαΐου.