Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Ηλιούπολης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή έγγραφο που εστάλει στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων από την Ά βάθμια και Β' βάθμια Σχολική Επιτροπή σχετικά με τα bazaar ενόψει των Πασχαλινών εορτών στις Σχολικές Μονάδες, αλλά και την αναφορά στον επίσημο ιστότοπο του Εμπορικού Συλλόγου Ηλιούπολης άρθρου σχετικό με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηλιούπολης ξεκαθαρίζει τα παρακάτω:

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων λειτουργούν με κανόνες που προκύπτουν από το καλά ορισμένο πλαισιο λειτουργίας τους, διεξάγουν αρχαιρεσίες τηρώντας δημοκρατικές διαδικασίες όπως προβλέπεται από το καταστατικό τους, και ελέγχονται από τα μέλη τους, την εκλεγμένη Εξελεγκτική Επιτροπή κάθε συλλόγου, την Ένωση Γονέων, την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και την Συνομοσπονδία Γονεών Ελλάδος.

Σε καμία περίπτωση δεν ασκούν επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα, οι δράσεις τους είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με οικονομική ενίσχυση που επιστρέφει εξ’ ολοκλήρου στις ανάγκες της εκάστοτε σχολικής κοινότητας.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο η Ά βάθμια Σχολική Επιτροπή να απευθύνεται με έγγραφο της προς τους Συλλόγους Γονέων σαν να είναι εφορία, ενώ την ίδια στιγμή στα σχολικά συμβούλια των σχολείων που συμμετείχαν έως τώρα, εκπροσωπώντας την δημοτική αρχή, μίλησαν για πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στα οικονομικά του δήμου και σε διάφορα αίτηματα διευθυντών και συλλόγων, απευθύνθηκαν προς τους Συλλόγους Γονέων ζητώντας επί της ουσίας, να αναλάβουν να καλύψουν οικονομικά ελλείψεις, θεωρώντας το μάλιστα ως κάτι δεδομένο και αυτονόητο.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ο Εμπορικός Σύλλογος να δημιουργεί μια εντύπωση για παράνομους Συλλόγους Γονέων και την ίδια στιγμή να προτείνει συνεργασία με τη μέθοδο της παρακαταθήκης για τα πασχαλινά bajaar με τους συλλόγους αυτούς, μέσω μάλιστα της Ά βάθμιας και Β' βάθμιας Σχολικής Επιτροπής.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι ενώ όλοι οι Σύλλογοι Γονέων για οποιαδήποτε δράση που προσφέρουν στα μέλη τους ή για κάθε τι αναλώσιμο που παρέχουν στα σχολεία, συνεργάζονται με τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας, να δημιουργείται μια λανθασμένη εντύπωση αντικρουόμενων συμφερόντων.

Ως εκ τούτου δεν έχουμε πράγματα που μας χωρίζουν παρά μόνο πράγματα που μας ενώνουν και μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά προς τον στόχο για την συνολική ευημερία της πόλης και των κατοίκων της.

Οι δράσεις που δημιουργούν οι Σύλλογοι Γονέων απορρέουν από τους σκοπούς μας, που είναι να προσπαθούμε σε αντίξοες συνθήκες να είμαστε κοντά και να υποστηρίζουμε την εκπαιδευτική και κοινωνική εξέλιξη και τις σχέσεις των παιδιών μας.

Συμμετέχουμε συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της πνευματικής και πολιτιστικής εκπαιδευτικής αποστολής του σχολείου, μέσω του οποίου μάλιστα ως σημαντικού για τα παιδιά τόπου, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους γονείς να προσφέρουν δραστηριότητες στα παιδιά τους, γιατί αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο για όλους εκτός της σχολικής κοινότητας.

Ταυτόχρονα η ύπαρξη των συλλόγων γονέων γεφυρώνει το χάσμα, μεταξύ δημόσιου σχολείου και πολιτείας προκειμένου να καλύπτονται ανάγκες και να συντηρούνται υποδομές για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Ένα χάσμα που είναι προκλητικά εμφανές στη δημόσια εκπαίδευση, η οποία σε όλα τα επίπεδα υποβαθμίζεται.

Σχολεία και κτιριακές υποδομές παρατημένες στην τύχη τους, υποστελέχωση σε διδακτικό προσωπικό - που παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στις ζωές των παιδιών μας και σε ολόκληρη την κοινωνία - και όλο και περισσότερο υποβάθμιση στην έννοια της παιδείας ως δημόσιο και δωρεάν αγαθό για όλους.

Ενδεικτικά και μόνο, γραφική ύλη, εκπαιδευτικές εκδρομές, μεταβάσεις με πούλμαν των μαθητών, υλικοτεχνική υποδομή, αγορές προϊόντων καθαρισμού και απολύμανσης, σχολικές παραστάσεις, χρωματισμοί σχολικών αιθουσών, αγορά βιντεοπροβολέων, και πολλά άλλα σε μια ατελείωτη λίστα που μόνο οι γονείς γνωρίζουν.

Τα παιδιά και τα δημόσια σχολεία είναι η πιο βιωματική – ζωντανή καρδιά της κοινωνικής βάσης, εκεί υπάρχει ακατατέργαστη η πρωτογενής αλήθεια, εκεί είναι ο τόπος, μέσα στον οποίο η κοινωνία θα επιδιώξει και πάλι την ευημερία της.

Μπροστά σε αυτό τον σκοπό και στόχο καλούμε όλους σε συνεργασία και επικοινωνία παρά σε μια ανούσια ανταλλαγή επιθετικών ανακοινώσεων. Ο ‘’εχθρός’’ δεν βρίσκεται αναμεταξύ των κοινωνικών ομάδων, είναι έξω από αυτές αλλά ξέρει καλά τον τρόπο να δημιουργεί δήθεν συγκρούσεις συμφερόντων!

Προσκαλούμε λοιπόν όλους να συμμετάσχουν στα bazaar που θα γίνουν ενόψει των Πασχαλινών εορτών στα σχολεία και φυσικά και όλους να συνεχίσουν την αυτονόητη συνεργασία και υποστήριξη με τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας.

Θέλουμε - χρειαζόμαστε δημοτική Αρχή που να στέκεται δίπλα στη σχολική κοινότητα και τα αιτήματα της, με αύξησης χρηματοδότησης για τα σχολεία, με διεκδικήσεις για κονδύλια κάλυψης όλων των αναγκών όπως προβλέπεται.

Θέλουμε δημοτική Αρχή που να στέκεται δίπλα στη σχολική κοινότητα, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους για μια πόλη των σχολείων που αξίζουν στα παιδιά μας.

Με εκτίμηση,

Για την Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Ηλιούπολης

Η Πρόεδρος
ΔΕΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Ο Γεν. Γραμματέας
ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ. ΒΑΓΓΕΛΗΣΠροβλήθηκε 346 φορές

Ξεκίνησαν οι εγγραφές σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για την περίοδο 2024-2025. Αιτήσεις έως 23 Ιουνίου 2024

Ενημερώνουμε τους γονείς των βρεφών και νηπίων του Δήμου Ηλιούπολης ότι οι αιτήσεις εγγραφής για τη νέα Σχολ. Χρονιά 2024-2025, οι οποίες υπέχουν & θέση Υπεύθυνης Δήλωσης θα υποβάλλονται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στην διεύθυνση του ιστότοπου