Αυτό το γιουβέτσι έχει αρνίσιο κιμά κι είναι ποτισμένο με αρώματα – δάφνη, μπαχάρι, άνηθο…

Ένα φουρνιστό φαγητό ό,τι πρέπει για το οικογενειακό τραπέζι.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

1 ώρα και 5' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  300 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  500 γρ. αρνίσιος κιμάς από σπάλα
  •  1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  100 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  400 γρ. κριθαράκι μέτριο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος ή μάραθος
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για το γιουβέτσι με αρνίσιο κιμά και άνηθο, σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο μισό λάδι, σε σχετικά χαμηλή φωτιά, για 20-25 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
  2. Αδειάζουμε όλο το μείγμα σε ένα μπολ.
  3. Ρίχνουμε τώρα στο σκεύος 1 κουταλιά από το υπόλοιπο λάδι, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με το μπαχάρι και τη δάφνη για 10-15 λεπτά, κομματιάζοντάς τον και ανακατεύοντάς τον συνέχεια, μέχρι να ροδίσει και να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο της κατσαρόλας.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε τις ντομάτες. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια καλή βράση και τραβάμε από τη φωτιά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα του κιμά σε ένα μέτριο ταψί, το απλώνουμε και το ψήνουμε για 25 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το κριθαράκι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 500 ml καυτό νερό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το κριθαράκι και να μελώσει το φαγητό.
  8. Ξεφουρνίζουμε, ρίχνουμε τον άνηθο ή τον μάραθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.


Προβλήθηκε 482 φορές