Τα φασολάκια στο Άγιο Όρος, συνήθως τα μαγειρεύουν λαδερά. Αυτή η συνταγή όμως είναι με χταπόδι και φρέσκες ντομάτες – ένα νοστιμότατο φαγητό.

Μοναχός Επιφάνιος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά Μερίδες: 4-6
  •  1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο, περίπου 1.500 γρ., καθαρισμένο
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  1 κιλό φασολάκια της αρεσκείας μας, καθαρισμένα
  •  3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  •  1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  5-7 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  αλάτι, μαύρο πιπέρι


Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε φασολάκια λαδερά με χταπόδι αγιορείτικα πρώτα βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα που να το χωράει με τα 2 φύλλα δάφνης.
  2. Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά.
  3. Το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
  4. Βγάζουμε το χταπόδι σε επιφάνεια κοπής και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  5. Βάζουμε σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα (ταβάς) τα κρεμμύδια μαζί με το λάδι και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά.
  6. Αφού ροδίσουν, ρίχνουμε τα σκόρδα και τα φασολάκια, τα ανακατεύουμε μια δυο φορές και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και αλάτι.
  7. Σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
  8. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το χταπόδι και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  9. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ώσπου να πιει σχεδόν όλα τα ζουμιά και να μείνει με μπόλικη δεμένη σάλτσα – σείουμε το σκεύος κάπου κάπου.
  10. Στο τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό και μαυροπίπερο, σείουμε ξανά και τραβάμε από τη φωτιά.
  11. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 309 φορές