Η συνταγή της ημέρας: ''Φιλέτο κοτόπουλου με κρούστα βασιλικού''

Άρτος και Θεάματα 28 Μαϊου 2023

Ένα αρωματικό «ντύμα» θα νοστιμίσει το ελαφρύ φιλέτο κοτόπουλου. Στο πλάι μια σαλάτα και είμαστε έτοιμοι!

Γαστρονόμος

Φωτογραφία: Shutterstock


10' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Υλικά  - Μερίδες: 2
  •  2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
  •  4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι
Για την επικάλυψη
  •  50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  •  τα φύλλα από 1/2 ματσάκι βασιλικό
  •  100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  •  1 ντομάτα, κομμένη σε καρέ
  •  2 κουτ. σούπας κουκουνάρια
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε φιλέτο κοτόπουλου με κρούστα βασιλικού, αρχικά βάζουμε στο μπλέντερ τη φρυγανιά, τα φύλλα από τον βασιλικό και την παρμεζάνα και τα χτυπάμε καλά, μέχρι να προκύψει ένα σφιχτό μείγμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο λάδι.
  2. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε το μισό λάδι και τα φιλέτα του κοτόπουλου.
  3. Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
  4. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου μας.
  5. Μόλις ροδίσουν τα φιλέτα, τα μεταφέρουμε σε ένα αντικολλητικό ταψάκι (ή σε κανονικό ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα) που να τα χωράει ίσα-ίσα.
  6. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και μοιράζουμε πάνω τους το μείγμα φρυγανιάς-παρμεζάνας-βασιλικού, το οποίο πιέζουμε με το χέρι μας ώστε να κολλήσει στα φιλέτα.
  7. Αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε την ντομάτα και τα κουκουνάρια.
  8. Ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και στο εσωτερικό τους. Ελέγχουμε κόβοντας ένα φιλέτο: αν υπάρχει ίχνος αίματος συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.
  9. Σερβίρουμε, το φιλέτο με βραστά αμπελοφάσουλα ή βλίτα, αρτυμένα με ένα απλό λαδόξιδο, ή με μια απλή ντοματοσαλάτα με λίγη φέτα ή μανούρι.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 594 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025: ''Σαρμάδες με ποντιακό μαύρο λάχανο και πλιγούρι, από το Άγιον Όρος''

Με ποντιακά μαύρα λάχανα που μάζεψε λίγα λεπτά πριν από το μαγείρεμα έφτιαξε αυτούς τους σαρμάδες με πλιγούρι ο πατέρας Γεώργιος στο κελλί του Αγίου Νικολάου.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025: ''Καπόνια με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης''

Τα καπόνια, που τους φθινοπωρινούς μήνες τα βρίσκουμε σε αφθονία σε μεγάλα ψαράδικα, συνδυάζονται με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης σε ένα πολύ ωραίο και εύκολο φαγητό – η ίδια συνταγή γίνεται βέβαια και με μπακαλιάρο, λούτσο ή σκορπίνα.