Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 168.

Είναι θερμαντική, τονωτική και πολύ χορταστική. Αυτή η πολύ ωραία κοτόσουπα με τραχανά και θρυμματισμένη φέτα είναι ο ορισμός του comfort food αλά ελληνικά.

50' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά Μερίδες: 4-6
  •  1 μέτριο κοτόπουλο, προτιμότερο βιολογικό, σε 6-8 κομμάτια
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  2 ξερά κρεμμύδια, το ένα κομμένο στη μέση και το δεύτερο ψιλοκομμένο
  •  2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
  •  1 καρότο, σε μικρά κυβάκια
  •  1 πράσο, ψιλοκομμένο
  •  1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  •  200 γρ. γλυκός τραχανάς, αλευρένιος
  •  2 αυγά χυμός από 1 λεμόνι
  •  100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  •  1/3 κουτ. γλυκού μπούκοβο, καυτερό
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε την κοτόσουπα αυγολέμονο με τραχανά και φέτα σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο με 1½ λίτρο νερό, το κομμένο στη μέση κρεμμύδι και τη δάφνη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
  2. Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
  3. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα.
  4. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε κατά μέρος.
  5. Μόλις κρυώσει λίγο το κοτόπουλο, το ξεψαχνίζουμε και το ψιλοκόβουμε.
  6. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και σε αυτή σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, πράσο) στο μισό λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά.
  7. Ρίχνουμε τον ζωμό, το θυμάρι και τη ρίγανη, βράζουμε για 10-15 λεπτά και προσθέτουμε το κοτόπουλο, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για όσα λεπτά χρειάζεται για να μαλακώσει ο τραχανάς. Τραβάμε από τη φωτιά.
  8. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός ή με ραβδομπλέντερ) τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν λίγο. Χωρίς να σταματήσουμε, ρίχνουμε προσεκτικά περίπου το 1/4 από τον ζωμό της κατσαρόλας και στη συνέχεια τον χυμό λεμονιού.
  9. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και τη σείουμε για να γίνει ένα με τη σούπα.
  10. Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα, προσθέτουμε τη φέτα, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μπούκοβο και έξτρα αλάτι και πιπέρι.
  11. Συνοδεύουμε την κοτόσουπα αυγολέμονο με τραχανά και φέτα με φρυγανισμένο ψωμί.
Μυστικά

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον τραχανά και με κάποιο ψιλό ζυμαρικό για σούπα, όπως ψιλό κριθαράκι, αστεράκι, πεπονάκι κ.ά.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 270 φορές