Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2025: ''μους πορτοκάλι''

Άρτος και Θεάματα 10 Νοεμβρίου 2025

Ηλιάνα Σκιαδά

Ήρθε η εποχή των εσπεριδοειδών και δη των πορτοκαλιών.

Αυτή η μους, που περιέχει χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, είναι ιδιαίτερα αρωματική και βελούδινη.

Είναι ιδανική επιλογή για ελαφρύ και δροσερό επιδόρπιο, που θα δροσίσει κάθε ουρανίσκο μετά από ένα γεύμα με ψαρικά, ή κρέας.

Το σερβίρισμα είναι στην ευχέρειά σας: τριμμένη σοκολάτα ταιριάζει πολύ, αλλά και απλώς, λίγη σαντιγί.

Εννοείται ότι στέκει άνετα και μόνη της, χωρίς κανένα συνοδευτικό στολίδι.

Υλικά:

  • 3 μεγάλα πορτοκάλια (χυμός και ξύσμα)
  • 3 αυγά (χωριστά σε κρόκους και ασπράδια)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml κρέμα γάλακτος για σαντιγί
  • 4 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 
  • φλούδα πορτοκαλιού (για γαρνίρισμα)
  • σαντιγί
  • τριμμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Στύβουμε τα πορτοκάλια για να πάρουμε περίπου 300 ml χυμό, αφού πρώτα πάρουμε το ξύσμα τους, προσέχοντας να μην ξύσουμε το λευκό μέρος, γιατί πικρίζει.

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό χυμό και διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να γίνει σαν κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό και το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Χτυπάμε τους κρόκους και τους ενσωματώνουμε στην χλιαρή κρέμα.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε απαλά στην κρέμα.

Χτυπάμε και την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την ενσωματώνουμε απαλά στο μείγμα, με κοφτές κινήσεις.

Γεμίζουμε τα ποτήρια ή τα μπωλ.

Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Γαρνίρουμε με λίγη φλούδα πορτοκάλι ή τριμμένη σοκολάτα και μία ροζέτα σαντιγί.

www.newsit.gr

Προβλήθηκε 479 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025: ''Πολίτικη σαλάτα με έξτρα καβουροσαλάτα και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών''

Μια διαφορετική πολίτικη με καβουροσαλάτα (!) που κλέβει τις εντυπώσεις. Με τα μυρώνια, το εστραγκόν και το ντρέσινγκ τριών εσπεριδοειδών γίνεται και απίθανα μυρωδάτη.

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025: ''Σαρμάδες με ποντιακό μαύρο λάχανο και πλιγούρι, από το Άγιον Όρος''

Με ποντιακά μαύρα λάχανα που μάζεψε λίγα λεπτά πριν από το μαγείρεμα έφτιαξε αυτούς τους σαρμάδες με πλιγούρι ο πατέρας Γεώργιος στο κελλί του Αγίου Νικολάου.