Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 11.09.2024: ''Γαύρος ομελέτα''

Άρτος και Θεάματα 09 Σεπτεμβρίου 2024

«Μόνο ρυζόγαλο δεν κάνουμε τον γαύρο», λένε χαριτολογώντας οι Αρτακινές για να δείξουν την τεράστια ποικιλία φαγητών με γαύρο. Μας τον έκαναν μια μυρωδάτη και εμφανίσιμη ομελέτα.

Έφη Κοτρώνη Ιωσήφ & Σμαρώ Ψαθέρη-Μιμίκου
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

20' προετοιμασία
7' τηγάνισμα
Σύνολο: 27'

Υλικά - Μερίδες: 2-3
  •  14-16 γαύροι, καθαρισμένοι από ραχοκοκαλιές, κεφάλια και εντόσθια
  •  3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  4 αυγά
  •  1 κοφτή κουτ. σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •  4-5 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  1. Για την ομελέτα με γαύρο ξεκινάμε και σε ένα μικρό τηγάνι ή σαγανάκι ζεσταίνουμε 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.
  3. Στο ίδιο σαγανάκι, εκτός φωτιάς, ρίχνουμε 0,5 εκ. ελαιόλαδο
  4. Τοποθετούμε τους γαύρους στο τηγάνι μέσα στο λάδι ακτινωτά, σαν τις ακτίνες μιας ρόδας ποδηλάτου, αφήνοντας ελάχιστα κενά ανάμεσά τους.
  5. Βάζουμε το σαγανάκι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τους γαύρους για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά από την κάτω πλευρά.
  6. Τους γυρίζουμε έναν έναν προσεκτικά για να μη σπάσουν, τακτοποιώντας τους ξανά ακτινωτά, και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει απαλά και η άλλη πλευρά τους.
  7. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι και αδειάζουμε στο σαγανάκι, καλύπτοντας τα ψαράκια.
  8. Ψήνουμε για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά της ομελέτας και να στερεοποιηθεί.
  9. Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα ίσιο πιάτο και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά την ομελέτα, ώστε να βρεθεί στο πιάτο με τους γαύρους στην επιφάνεια.
  10. Την αφήνουμε να γλιστρήσει ξανά στο σαγανάκι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει και η κάτω πλευρά της
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τη μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, πάντα με τους γαύρους στην επάνω πλευρά της, και σκορπίζουμε πάνω τους τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 996 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025: ''Σαρμάδες με ποντιακό μαύρο λάχανο και πλιγούρι, από το Άγιον Όρος''

Με ποντιακά μαύρα λάχανα που μάζεψε λίγα λεπτά πριν από το μαγείρεμα έφτιαξε αυτούς τους σαρμάδες με πλιγούρι ο πατέρας Γεώργιος στο κελλί του Αγίου Νικολάου.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025: ''Καπόνια με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης''

Τα καπόνια, που τους φθινοπωρινούς μήνες τα βρίσκουμε σε αφθονία σε μεγάλα ψαράδικα, συνδυάζονται με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης σε ένα πολύ ωραίο και εύκολο φαγητό – η ίδια συνταγή γίνεται βέβαια και με μπακαλιάρο, λούτσο ή σκορπίνα.