Αφράτα, μυρωδάτα και ελαφρώς γλυκά, τα σταφιδόψωμα με μέλι τρώγονται ζεστά ή κρύα και είναι ιδανικά για το πικ νικ ή το γραφείο.
- 1 κούπα σταφίδες ξανθές
- 1 κούπα σταφίδες μαύρες
- 1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
- 4 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κούπα νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο για ψωμί
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/3 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
- ελάχιστο αλάτι
- ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το ταψί
- Για να φτιάξουμε σταφιδόψωμα με μέλι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Στη συνέχεια, μουλιάζουμε τις σταφίδες στον χυμό πορτοκαλιού.
- Λιώνουμε το μέλι στο χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το ξύσμα, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς.
- Σουρώνουμε τις σταφίδες και ρίχνουμε τον χυμό τους στον κάδο του μίξερ (κρατάμε τις σταφίδες γι’ αργότερα).
- Χτυπάμε πολύ καλά με το φτερό μέχρι να έχουμε μία ελαστική και μαλακή ζύμη.
- Στο τέλος, ενσωματώνουμε τις σταφίδες.
- Φτιάχνουμε 10-12 σταφιδόψωμα.
- Τα βάζουμε πάνω σε λαδωμένο ταψί.
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
- Βγάζουμε, τα σταψιδόψωμα, από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν προτού τα φάμε.
Αν δεν έχουμε μίξερ, η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και με τα χέρια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 15.