Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2025: ''Σταφιδόψωμα με μέλι''

Άρτος και Θεάματα 07 Οκτωβρίου 2025

Αφράτα, μυρωδάτα και ελαφρώς γλυκά, τα σταφιδόψωμα με μέλι τρώγονται ζεστά ή κρύα και είναι ιδανικά για το πικ νικ ή το γραφείο.

Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Food styling: Tina Webb
Βοηθός Food Stylist: Ματίνα Πετρούτσα

25' προετοιμασία
35' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Κομμάτια: 10-12
  •  1 κούπα σταφίδες ξανθές
  •  1 κούπα σταφίδες μαύρες
  •  1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
  •  4 κουτ. σούπας μέλι
  •  1 κούπα νερό χλιαρό
  •  1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  •  1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο για ψωμί
  •  1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  •  1/3 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο
  •  3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το ταψί
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε σταφιδόψωμα με μέλι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Στη συνέχεια, μουλιάζουμε τις σταφίδες στον χυμό πορτοκαλιού.
  3. Λιώνουμε το μέλι στο χλιαρό νερό.
  4. Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε.
  5. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το ξύσμα, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς.
  6. Σουρώνουμε τις σταφίδες και ρίχνουμε τον χυμό τους στον κάδο του μίξερ (κρατάμε τις σταφίδες γι’ αργότερα).
  7. Χτυπάμε πολύ καλά με το φτερό μέχρι να έχουμε μία ελαστική και μαλακή ζύμη.
  8. Στο τέλος, ενσωματώνουμε τις σταφίδες.
  9. Φτιάχνουμε 10-12 σταφιδόψωμα.
  10. Τα βάζουμε πάνω σε λαδωμένο ταψί.
  11. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
  12. Βγάζουμε, τα σταψιδόψωμα, από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν προτού τα φάμε.
Μυστικά

Αν δεν έχουμε μίξερ, η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και με τα χέρια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 15.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 118 φορές