Με εκπτώσεις έως 80% και με δόσεις από 100 ευρώ το μήνα, θα μπορούν να ξεκθαρίσουν οριστικά και με νόμιμους τίτλους κυριότητος, τα ακίνητα που έχουν "μπλέξει" ανάμεσα στους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους και στο δημόσιο που τα διεκδικεί ως δημόσια περιουσία. Δικαίωμα εξαγοράς έχουν οι ιδιώτες που κατέχουν τα ακίνητα πάνω από τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια ανά περίπτωση. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση στο Opengov (μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου και ώρα 10 μ.μ.) και, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του, οι αιτήσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Ακίνητα σε περιοχές, γειτονιές ή χωριά σε όλη την χώρα, ιδίως όμως στη Βόρειο Ελλάδα και όπου αλλού εγκαταστάθηκαν προσφυγικοί πληθυσμοί στα τελευταία 100 χρόνια (πχ σε Χαλκδική και Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, ή σε Βύρωνας, Νέα Ερυθραία και Βριλήσια στην Αθήνα κλπ) δεν έχουν σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς μέχρι σήμερα και το Δημόσιο αντιμάχεται με τους κληρονόμους ή τους αγοραστές καταπατημένων εκτάσεων, ακόμα και σε περιοχές όπου έχουν αναγερθεί και μεταπωληθεί πολυκατοικίες και οικοδομικά τετράγωνα ολόκληρα (πχ κτήμα Νάστου στην Ηλιούπολη, κτήμα Βεϊκου στο Γαλάτσι κλπ).

Γενικά, ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου μετά των κτισμάτων του. Εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, ή τμηματικάσε έως 60 άτοκες μηνιίες δόσεις, με ελάχιστο ποσόν τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Αν όμως έχει ο ιδιώτης εγγραφεί ήδη ως ιδιοκτήτης στο Κτηματολόγιο, παίρνει αμέσως έκπτωση 50%.

Επιπλέον εκπτώσεις επί του τιμήματος εξαγοράς προβλέπονται επίσης:

1. κατοχή πάνω από τα τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια, κατά περίπτωση: μείωση κατά 1% την ανά έτος. Για παράδειγμα, για 90 χρόνια κατοχή, προσφέρεται έκπτωση 50%, που είναι και το ανώτατο πλαφόν μείωσης του τιμήματος, λόγω παλαιότητος.

2. εάν ο αιτών είναι άτομο με αναπηρία 80% και άνω, ή και εάν είναι πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από ένα (1) έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ: μείωση τιμήματος κατά 30%.

3. για αναπηρία 67%-79% προβλέπεται έκπτωση 20%.  'Εκπτωση έχει και κάθε πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από ένα (1) έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ.

4. παλιννοστούντες ομογενείς, ο οποίος έχει εγγραφεί στα μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή είναι μόνιμος κάτοικος παραμεθόριων περιοχών: μειώση 20%

www.protothema.gr

Προβλήθηκε 101 φορές
ΕΥΠ: Νέοι υποδιοικητές με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη - Τα βιογραφικά τους

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ορίζονται σήμερα (31.02.2023) ο πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης και ο αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης στις θέσεις των δύο υποδιοικητών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).