Καταργείται η θητεία σε Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό - Όλοι οι νεοσύλλεκτοι στο Στρατό Ξηράς από το 2026

Ασφαλιστικά και όχι μόνο 24 Ιουλίου 2025

Μεγάλες αλλαγές στο Στράτευμα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της β’ φάσης της μεταρρύθμισης της «Ατζέντας 2030».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πιο εμβληματική αλλαγή είναι αυτή της κατάργησης της στρατιωτικής θητείας σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Όλοι οι στρατεύσιμοι που κατατάσσονται από τον Ιανουάριο του 2026 και μετά θα υπηρετούν υποχρεωτικά στον Στρατό Ξηράς, όπως προβλέπει η δεύτερη φάση της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση συνιστά μία από τις πιο ριζικές αλλαγές στη στρατιωτική δομή της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, με στόχο την καλύτερη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και τη μείωση του κόστους λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη φάση της Νέας Δομής Δυνάμεων περιλαμβάνει, πέρα από την αλλαγή στη θητεία, και ευρεία συγχώνευση μονάδων. Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση περισσότερων από 30 σχηματισμών και την αξιοποίηση στρατοπέδων που απελευθερώνονται από την ενοποίηση ή μεταστάθμευση υπαρχουσών μονάδων.

Αυξήσεις στις αποδοχές των οπλιτών

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων, ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε και αυξήσεις στις αποδοχές των στρατευσίμων, που φτάνουν έως και το 20%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες οι αυξήσεις κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ, ανάλογα με τα κριτήρια που θα τεθούν.

Τα κριτήρια αυτά – όπως και σε παλαιότερες εφαρμογές παρόμοιων επιδομάτων – αναμένεται να είναι είτε οικονομικά, είτε κοινωνικά είτε επιχειρησιακά. Το μέτρο εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο οικονομικών κινήτρων που προωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, τόσο για τους στρατεύσιμους όσο και για τα στελέχη των ΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Μαρτίου είχε προηγηθεί η πρώτη φάση του πακέτου αυξήσεων, που αφορούσε στα εν ενεργεία στελέχη και προέβλεπε αυξήσεις από 13% έως 20%, ανάλογα με τον βαθμό και τη θέση ευθύνης.

www.zougla.gr

Προβλήθηκε 636 φορές
Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ: Πανελλαδικές με εξετάσεις σε τρία μαθήματα από την Α' λυκείου

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από το 2029, αλλά ο δημόσιος διάλογος ξεκίνησε από την πρόταση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, Γιώργου Δάσιου, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων - Προτείνει οι μαθητές να δίνουν 3 μαθήματα κάθε χρόνο (συνολικά 9 και τις τρεις χρονιές) για το Εθνικό Απολυτήριο

Όχι στις επιπλέον χρεώσεις - χαράτσια, για συναλλαγές από τα ΑΤΜ (Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς)

Μετά τη δραματική αποψίλωση του Δικτύου των καταστημάτων και των θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο - σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών τον Ιούνιο του 2023, 52 Καλλικρατικοί Δήμοι δεν διέθεταν ούτε 1 τραπεζικό κατάστημα - μια νέα επιχειρηματική απόφαση έρχεται να δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στο πελατειακό κοινό.