της Θεανώς Φωτίου*

 

Βρίσκεται ακριβώς μπροστά μου το μικρό λευκό φέρετρο με την επιγραφή "unknown body No 132".

 

Ξέρω ότι είναι ένα παιδί εκεί, ανάμεσα στα συνολικά 24 φέρετρα, που τοποθετούνται με στρατιωτικές τιμές στον χώρο της κηδείας. Στρατιωτικές τιμές για αυτούς που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έπειτα από στρατιωτικές επιχειρήσεις, για να πνιγούν τελικά μέσα στη θάλασσα της πιθανής σωτηρίας τους. Στη Μεσόγειο, τη δική μας θάλασσα.


Στην πρώτη σειρά όλοι όσοι έσπευσαν βραδέως. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης των χωρών της Μεσογείου, υπουργοί της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της χώρας που φιλοξενεί μια ταφή 24 εκπροσώπων των 850 προσφύγων που πνίγηκαν.


Ένας ιμάμης και ένας ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος διαβάζουν τις νεκρώσιμες προσευχές. Για τον φιλεύσπλαχνο Θεό και τον Αλάχ, που θα συγχωρέσει και θα πάρει στους κόλπους του τους νεκρούς.


Η ατμόσφαιρα είναι βαριά και ήρεμη, αλλά θρυμματίζεται όταν οι γυναίκες ξεσπούν σε ολοφυρμούς. Οι γυναίκες θρηνούν τους άντρες τους, τα παιδιά τους, τους φίλους τους, τους συγγενείς τους. Ο πόνος βρίσκεται εδώ άγριος, ατελείωτος, χωρίς διαμεσολάβηση.


Αργότερα ακολουθεί η σύσκεψη στο πρωθυπουργικό μέγαρο.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ ευχαριστεί τους συμμετέχοντες και αναφέρεται στην ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στους κόλπους στης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηρίζει δε κρίσιμη τη διεξαγωγή του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Ο επίτροπος κ. Αβραμόπουλος αναφέρεται στον ισχυρό συμβολισμό της συνάντησης και διαπιστώνει ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης και ευρεία στήριξη του Σχεδίου των Δέκα Σημείων που έχει παρουσιάσει. Τονίζει τη βαρύτητα του προβλήματος για τη Μάλτα, την Ιταλία και την Ελλάδα, τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών και με τη σειρά του χαρακτηρίζει κρίσιμη τη διεξαγωγή του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών κ. Αλφάνο τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης των δικτύων διακινητών, αλλά και την ανάγκη επίδειξης αποφασιστικής πολιτικής ισχύος, ικανής να αποτρέψει τους παραβάτες. Χαρακτηρίζει καίριας σημασίας τη διεξαγωγή του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Και εγώ επισημαίνω πόσο επιτακτικό είναι πλέον να καταστεί κοινή συνείδηση ότι οι ισχύοντες κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποδίδουν και πόσο αναγκαία είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ. Παραθέτω αριθμητικά στοιχεία για τις ροές προσφύγων, Σύρων ως επί των πλείστον, στη χώρα μας και μεταφέρω την πεποίθησή μου ότι με κατασταλτικά μέτρα δεν είναι δυνατή η ανάσχεση.

 

Με καταστολή δεν σταματάς απεγνωσμένους ανθρώπους που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Χρειαζόμαστε κοινή προσπάθεια στην επεξεργασία μιας νέας πολιτικής.


Ακολουθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο επίτροπος κ. Αβραμόπουλος επαναβεβαιώνει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφενός να κηρύξει πόλεμο στα κυκλώματα των διακινητών και αφετέρου να υποστηρίξει μέσω θεσμών τις χώρες που τελούν υπό πίεση. Δηλώνει και το αυτονόητο, την ανάγκη ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων, καθώς τα μεσογειακά κράτη - μέλη αδυνατούν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αναγγέλλει δε την προσεχή επίσκεψή του στην Τουρκία.

 

Εγώ μεταφέρω, εκτός από το μήνυμα συμπαράστασης του πρωθυπουργού, τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων και επισημαίνω για ακόμη μία φορά το βαρύ φορτίο που έχει επωμιστεί η χώρα μας, την εγχώρια ανθρωπιστική κρίση και τα θύματα των προσφυγικών ροών. Τονίζω ιδιαίτερα ότι η Μεσόγειος θα πρέπει επιτέλους να θεωρηθεί ενιαίος χώρος, κοινή θάλασσα ειρήνης, αλληλεγγύης και πολιτισμού και η συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα.

 

Γυρνώντας, η γεύση είναι πικρή.

 

Το μικρό λευκό φέρετρο βρίσκεται σε μια γωνία του μυαλού μου.

 

Θα μείνει εκεί για να μην ξεχάσω την υποχρέωση που έχουμε απέναντι σε όσους κείτονται στον υγρό τους τάφο, να κινηθούμε γρήγορα, με ανθρωπιά και με φροντίδα για τον ξένο, όπως και για τον δικό μας.

 

* Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

αναδημοσίευση από: Η ΑΥΓΗ

 

 

Προβλήθηκε 1189 φορές

Το διήγημα της Πέμπτης: ''Χωρίς στεφάνι'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ένα διήγημα που μπορεί να ταιριάζει με αυτό που αποκαλούμε «ατμόσφαιρα των ημερών», όμως θίγει ζητήματα της κοινωνίας μας διαχρονικά, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που τα προσεγγίζει ο μεγάλος Παπαδιαμάντης…