Την ώρα που 2,5 εκατομμύρια Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη στους προς το Δημόσιο, η μεν κυβέρνηση εξακολουθεί να αφαιμάσσει τα εισοδήματα των φορολογουμένων, με αποκορύφωμα έναν φορομπηχτικό νόμο για τα ακίνητα, ο οποίος, όπως αποκάλυψαν οι εφοριακοί, συντάχθηκε στο εξωτερικό και απλώς μεταφράστηκε στην Ελλάδα για να εφαρμοστεί επί δικαίων και αδίκων.

 

Η δε τρόικα, κινούμενη σε έναν δικό της κόσμο, που απέχει παρασάγγας από την ελληνική πραγματικότητα, προβάλλει έντονες αντιρρήσεις στο να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών στο Δημόσιο σε 100 δόσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών τόνισαν κατηγορηματικά ότι η νέα ρύθμιση σε εφορία και σε ασφαλιστικά ταμεία δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τις 48 δόσεις, όσες δηλαδή προβλέπονταν για τα παλαιά χρέη.

 

Αυτό προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο, αφενός διότι είχαν καλλιεργηθεί εντυπώσεις πως ήταν εφικτή μια αύξηση των δόσεων από 12 σε 100 και αφετέρου διότι, δεδομένης και της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κάθε μήνα κατά 1 δισ. ευρώ και πλέον, καθίσταται δυσκολότερη η επιχείρηση είσπραξής τους.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την ανύπαρκτη πλέον φοροδοτική δυνατότητα που επικρατεί μεταξύ μισθωτών και μικρομεσαίων εμπόρων, επιτηδευματιών, μικροεπιχειρηματιών κ.λπ. είναι συντριπτικά: 2.428.233 Έλληνες αδυνατούν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους (αποτελούμενες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από φόρους) προς το Δημόσιο.

 

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς εφορία, ταμεία κ.λπ. έχουν εξακοντιστεί στο δυσθεώρητο ύψος των 68 δισ. ευρώ, καθώς μόνο στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014 έφθασαν τα 7.237 εκατ. ευρώ. Η εικόνα αυτή διαμορφώθηκε μετά και τη μέτρηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Ιουλίου, οπότε έκαναν άλμα άνω του 1 δισ. ευρώ, καθώς στο τέλος Ιουνίου το σχετικό ποσό ήταν ύψους 6.225 εκατ. ευρώ.


Στο ίδιο διάστημα, η μέγγενη των ταμείων πνίγει τους οφειλέτες, πολλοί εκ των οποίων, λόγω έλλειψης ρευστότητας και απανωτών φόρων, αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές. Στο επτάμηνο, τα εντάλματα κατάσχεσης που εξέδωσε το ΙΚΑ για να διεκδικήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών ανήλθαν σε 7.449. Παράλληλα, προχώρησε σε 800 κατασχέσεις ακινήτων και άλλες 5.154 κατασχέσεις κινητής περιουσίας (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών καταθέσεων), ενώ 215 επιχειρήσεις με οφειλές κήρυξαν πτώχευση.

 

Στο δε δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, το ΙΚΑ έστειλε σε όσους έχασαν τις ρυθμίσεις των οφειλών 1.625 ειδοποιητήρια κατασχέσεων, εκδίδοντας στο ίδιο διάστημα 394 εντάλματα για κατασχέσεις, με 252 κατασχέσεις κινητής περιουσίας και 21 κατασχέσεις ακινήτων.


Στο μεταξύ, επαγγελματίες και μικρομεσαίοι συνεχίζουν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες τηρούν προς το Ταμείο. Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών αυξάνει τον όγκο των ειδοποιητηρίων που στέλνει στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, απειλώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (όπως είναι η κατάσχεση περιουσίας, ο πλειστηριασμός της, η κατάσχεση εις χείρας τρίτων κ.λπ.), ενώ έχει αποστείλει 64.267 πρώτες ειδοποιήσεις - προσκλήσεις τακτοποίησης οφειλών, εκ των οποίων μόνο οι 6.024 αφορούν οφειλέτες του ΟΑΕΕ.


Όσον αφορά στα στοιχεία της ΓΓΠΣ, αυτά δείχνουν ότι συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο, παλιές και νέες, προσεγγίζουν τα 68 δισ. ευρώ, καθώς τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους έρχονται να προστεθούν στα 60.740 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών τα οποία είχαν σχηματισθεί έως το τέλος του 2013.

 

Αν υπολογιστούν τα ληξιπρόθεσμα από την αρχή του 2013, τότε οι νέες οφειλές ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ. Το ότι ο αριθμός δε των οφειλετών διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στους 2.428.233, έναντι 2.256.449 που ήταν τον περασμένο Ιούνιο, σημαίνει ότι άλλοι 171.784 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους μέσα σε έναν μήνα, παρά τις νέες ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης που έθεσε σε ισχύ το υπουργείο Οικονομικών από τον Ιούνιο.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, τον περασμένο Ιούλιο:
- Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο φέτος, διαμορφώθηκε στα 7,23 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Το παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος (ληξιπρόθεσμο έως 31 Δεκεμβρίου 2013) διαμορφώθηκε στα 60,74 δισ. ευρώ.
- Οι εισπράξεις έναντι του παλιού ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν τον Ιούλιο στα 1,13 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν τον ίδιο μήνα στα 934 εκατ. ευρώ.

 

από: Θάνο Παναγόπουλο (Η Αυγή)

Προβλήθηκε 1085 φορές

Το διήγημα της Πέμπτης: ''Χωρίς στεφάνι'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ένα διήγημα που μπορεί να ταιριάζει με αυτό που αποκαλούμε «ατμόσφαιρα των ημερών», όμως θίγει ζητήματα της κοινωνίας μας διαχρονικά, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που τα προσεγγίζει ο μεγάλος Παπαδιαμάντης…