Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας - Βατικανού για τη σφαγή των Αρμενίων

Αρθρογραφία 13 Απριλίου 2015

Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του για την τελετή των 100 ετών από τη σφαγή των Αρμενίων, την οποία χαρακτηρισε ως την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, οι τουρκικές αρχές κάλεσαν τον πρεσβευτή του Βατικανού στην Άγκυρα για να του επιδώσουν διάβημα διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, μέχρι αυτήν την ώρα, δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης.

Να θυμίσουμε ότι ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.

και ένα ντοκουμέντο από τα Αρχεία του Βατικανού, όπου στις 24 Απριλίου του 1915, δηλαδή πριν ακριβώς 100 χρόνια, λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, ο τουρκικός στρατός σταύρωσε γυμνές τις γυναίκες των Αρμενίων.

armenians-630x400

Ως Γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α? Παγκοσμίου Πολέμου.

 

 

 

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.

 

Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.

 

Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού.

 

Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Ελλήνων και των Ασσυρίων.

Προβλήθηκε 1540 φορές

Αλέκος Παναγούλης: 49 χρόνια από τον χαμό ενός αυθεντικού λαϊκού ήρωα

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976. Δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας και το δράμα της Κύπρου. Οι Έλληνες έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά και με την καχυποψία ότι δεν έχουν εξαφανιστεί οι πιθανότητες μίας επιστροφής των χολερικών και των απομειναριών της χούντας.

Η άδεια Αθήνα και τα άδεια όνειρα των παιδιών μας (Ελένη Καλογεροπούλου)

Την ημέρα της γιορτής του Πάσχα βρέθηκα όπως οι περισσότεροι γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι. Εκεί που μετά τον οβελία, ανάμεσα στα γλυκά που έχουν μείνει και στο τελευταίο τσίπουρο, γίνονται οι πιο σημαντικές συζητήσεις.