Εικόνες-γροθιά στο νεκροταφείο προσφύγων στη Μυτιλήνη

Αρθρογραφία 02 Οκτωβρίου 2015

«Μου καρφώθηκε στο μυαλό από την ώρα που έμαθα γι' αυτόν: το χώρο όπου θάβουν τους πρόσφυγες. Εκείνους που πνίγηκαν στη θάλασσα ή ξεψύχησαν στη στεριά. Βρίσκεται στην πίσω μεριά του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα. Στη Μυτιλήνη. Πίσω πίσω, προς τη μάντρα».

 

Είναι οι πρώτες γραμμές από το κείμενο του συγγραφέα Χρήστου Αγγελάκου που ως ανταποκριτής του LIFO.gr, περιγράφει από τη Μυτιλήνη το δράμα των προσφύγων, σε 10 συγκλονιστικές ανταποκρίσεις: Τα Ημερολόγια Μυτιλήνης.

 

Βρέθηκε με τον φωτογραφικό φακό στο σημείο όπου οι πρόσφυγες θάβουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους, εκείνους που δεν τα κατάφεραν, που δεν πάτησαν τη... Γη της Επαγγελίας.

 

Αυτή ήταν η τελευταία ανταπόκρισή του από τη Μυτιλήνη.

 

«Τα πτώματα τα κατεβάσανε στη γη χωρίς φέρετρο, μ' ένα σεντόνι μόνο. Πολλά απ' αυτά δεν έχουν κανένα σημάδι. Τα υπόλοιπα ένα σπασμένο κομμάτι μάρμαρο. Πάνω του γραμμένος, με μαύρη μπογιά ή χοντρό μαρκαδόρο, ένας αριθμός. Η ημερομηνία ταφής. Στην καλύτερη περίπτωση το όνομα του νεκρού στα αραβικά. Ή στα ελληνικά, γραμμένο ανορθόγραφα. Σ' έναν χωμάτινο σωρό, ένα μαδημένο στεφάνι με δυο λουλούδια άσπρα· πλαστικά».

 

upl560e827b59a7e

 

Οι εικόνες ξεπερνούν σε περιγραφή κάθε λέξη... Ο επίλογος μιας ζωής που δεν άγγιξε την ελπίδα, έχει γραφτεί εκεί. Στην πίσω μεριά του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα, στη Μυτιλήνη. Ο Χρήστος Αγγελάκος γράφει:

 

«Διαβάζω τις ημερομηνίες, τους αριθμούς: No 14, 5-1-2013, 4-9-2015, 17-2-η χρονιά σβησμένη. Δεν έχει νόημα. Δεν έχει νόημα να συνεχίσω να διαβάζω. Το χώμα είναι παντού ίδιο. Και πουθενά ελαφρύ».

 

Πηγή: www.lifo.gr,

Τα Ημερολόγια Μυτιλήνης, του Χρήστου Αγγελάκου

 

Προβλήθηκε 1014 φορές

Αλέκος Παναγούλης: 49 χρόνια από τον χαμό ενός αυθεντικού λαϊκού ήρωα

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976. Δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας και το δράμα της Κύπρου. Οι Έλληνες έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά και με την καχυποψία ότι δεν έχουν εξαφανιστεί οι πιθανότητες μίας επιστροφής των χολερικών και των απομειναριών της χούντας.

Η άδεια Αθήνα και τα άδεια όνειρα των παιδιών μας (Ελένη Καλογεροπούλου)

Την ημέρα της γιορτής του Πάσχα βρέθηκα όπως οι περισσότεροι γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι. Εκεί που μετά τον οβελία, ανάμεσα στα γλυκά που έχουν μείνει και στο τελευταίο τσίπουρο, γίνονται οι πιο σημαντικές συζητήσεις.