Εύσημα στις Eλληνίδες εισαγγελείς από την SZ

Αρθρογραφία 25 Ιανουαρίου 2014

«Ψάρια στο αγκίστρι» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής S?ddeutsche Zeitung του Μονάχου, το οποίο αναφέρεται στις ελληνίδες εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου, Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου που διερευνούν υποθέσεις διαφθοράς και απαγγέλλουν κατηγορίες σε πρώην πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους.

 

Στα ίδια συμφραζόμενα εξαίρεται και ο ρόλος της προϊσταμένης εισαγγελέως πρωτοδικών Ελένης Ράικου, η οποία χαρακτηρίζεται «αποφασιστική». «Όταν η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου θέλει να στείλει κάποιον στη φυλακή, είναι σε θέση να γράψει σε μια νύχτα 100 σελίδες», επισημαίνει το δημοσίευμα, παραπέμποντας στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

 

Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4022 έδωσε νέα ώθηση στις έρευνες κατά της διαφθοράς. «Οι εισαγγελείς απέκτησαν περισσότερες δυνατότητες. Μπορούν τώρα να υπόσχονται ελάφρυνση της ποινής σε κατηγορούμενους, εάν σε αντάλλαγμα επιστραφούν στο κράτος τα χρήματα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Ο νόμος δεν θα ψηφιζόταν χωρίς την κρίση που εισέρχεται πλέον στο πέμπτο της έτος.

 

Πριν από το 2009, σύμφωνα με insider, τέτοιου είδους έρευνες δεν ήταν επιθυμητές, και επιπλέον τότε δεν υπήρχε κοινωνική πίεση, διότι όλοι είχαν χρήματα».


Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι «η Ράικου και Παπανδρέου δεν προέρχονται από οικογένειες της ελίτ, από τις οποίες προέρχονται συνήθως τα στελέχη της ελληνικής πολιτικής. Η άνοδός τους οφείλεται στις γνώσεις και την επιμέλειά τους», γράφει χαρακτηριστικά η S?ddeutsche Zeitung.

 

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw.de

Προβλήθηκε 633 φορές

Αλέκος Παναγούλης: 49 χρόνια από τον χαμό ενός αυθεντικού λαϊκού ήρωα

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976. Δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας και το δράμα της Κύπρου. Οι Έλληνες έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά και με την καχυποψία ότι δεν έχουν εξαφανιστεί οι πιθανότητες μίας επιστροφής των χολερικών και των απομειναριών της χούντας.

Η άδεια Αθήνα και τα άδεια όνειρα των παιδιών μας (Ελένη Καλογεροπούλου)

Την ημέρα της γιορτής του Πάσχα βρέθηκα όπως οι περισσότεροι γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι. Εκεί που μετά τον οβελία, ανάμεσα στα γλυκά που έχουν μείνει και στο τελευταίο τσίπουρο, γίνονται οι πιο σημαντικές συζητήσεις.