Πόνος και δάκρυα.

 

Το δράμα των προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας ? ΠΓΔΜ αποτυπώνεται στις φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων. Εικόνες που συγκλονίζουν και κάνουν το στομάχι να σφίγγεται.

 

Τα σύνορα άνοιξαν και με δάκρυα στα μάτια, οι μετανάστες συνεχίζουν το ταξίδι για τη "Γη της Επαγγελίας" τους.


Χιλιάδες πρόσφυγες συγκεντρωμένοι στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια στο ύψος της Ειδομένης. Ήθελαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, από εκεί στη Σερβία και μετά προς τον "παράδεισο" του ευρωπαϊκού Βορρά.


Η σκοπιανή κυβέρνηση κήρυξε τα σύνορα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ανέπτυξε το στρατό για να σταματήσει τους πρόσφυγες από το να μπουν στο έδαφός της. Τα επεισόδια δεν άργησαν.

 

skopia

 

Δακρυγόνα, συγκρούσεις, χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Σώμα με σώμα. Μόνο που μεν ήταν εξοπλισμένοι με ασπίδες και ό,τι άλλο χρειάζονταν για να μην τραυματιστούν. Τέτοια πολυτέλεια, οι πρόσφυγες δεν είχαν.

 

Μωρά παιδιά στην αγκαλιά γονιών ή αδερφών κλαίνε. Γύρω τους βία.

 

Γυναίκες, παιδιά, άνδρες τρέχουν μακριά από τα δακρυγόνα, μακριά από την ένταση.


Περίπου 3000 άνθρωποι είχαν φτάσει στα σύνορα.

 

Όσοι διέθεταν σκηνές, τις έστησαν στα χωράφια κατά μήκος των συνόρων, άλλοι βρήκαν καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης και εκατοντάδες γέμισαν τα καφενεία του χωριού.

 

Μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανέλαβαν να φροντίσουν όσους τραυματίστηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης που έριξαν νωρίτερα το πρωί άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της ΠΓΔΜ.

 

«Οι ομάδες μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη παρέχουν φροντίδα σε όσους τραυματίστηκαν από τα θραύσματα από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης που εκτόξευσε ο στρατός της ΠΓΔΜ» επισήμαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσω twitter.

 

Το ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE από την πλευρά του μετέδωσε επικαλούμενο στελέχη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εδρεύουν σε ένα γειτονικό χωριό στην Ελλάδα ότι φρόντισαν τουλάχιστον 10 ανθρώπους.

 

Άνοιξαν τα σύνορα

Μέχρι που μετά από ώρες έντασης, οι μετανάστες ενημερώθηκαν πως θα τους επιτραπεί σταδιακά να περάσουν τα σύνορα. Εν ριπή οφθαλμού μάζεψαν τις σκηνές που είχαν στήσει τις προηγούμενες μέρες και συνωστίσθηκαν στα σύνορα.

 

Πήγαν μπροστά στο συρματόπλεγμα, που μερικές ώρες πριν, είχαν στήσει οι συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ για να τους σταματήσουν. 3000 άνθρωποι περίμεναν να τους επιτραπεί να περάσουν στα Σκόπια. Όπως και στην Ελλάδα, δεν θέλουν να μείνουν. Να φτάσουν στη Γερμανία, την Ολλανδία ή τις σκανδιναβικές ώρες θέλουν. Πολλοί έχουν συγγενείς εκεί που τους περιμένουν.

 

Μέχρι στιγμής έχει επιτραπεί η είσοδος στην ΠΓΔΜ σε ολιγομελείς ομάδες προσφύγων και μεταναστών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που με δάκρυα στα μάτια ή προτάσσοντας τα παιδιά τους ζητούν από τους αστυνομικούς να τους επιτρέψουν την είσοδο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική αστυνομία, θα επιτράπει η είσοδος σε περίπου 300 άτομα -γυναίκες και παιδιά- και από αύριο, από τις 5 το πρωί, ανά δίωρο, θα φεύγουν περίπου 300 άτομα.

 

Όσοι έχουν ήδη περάσει, δακρυσμένοι, κατάκοποι αλλά κατάκοποι μαζεύτηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής (κωμόπολη κοντά στα σύνορα) και κατευθύνηκαν απευθείας στα γκισέ για να εκδώσουν το πολυπόθητο εισιτήριο με προορισμό το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα αναχωρήσουν με έκτακτο δρομολόγιο των τρένων, γύρω στις 8:30 το βράδυ, για το Ταμπάνοβτσε.


Στο μεταξύ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ "ΜΙΑ", οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην περιοχή παρείχαν βοήθεια σε 125 άτομα, μεταξύ των οποίων και 16 έγκυες.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi /AP - Reuters

Προβλήθηκε 575 φορές

Το διήγημα της Πέμπτης: ''Χωρίς στεφάνι'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ένα διήγημα που μπορεί να ταιριάζει με αυτό που αποκαλούμε «ατμόσφαιρα των ημερών», όμως θίγει ζητήματα της κοινωνίας μας διαχρονικά, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που τα προσεγγίζει ο μεγάλος Παπαδιαμάντης…