Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση του αριστερού κόμματος Die Linke, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει στο γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έγγραφο με σενάρια εργασίας για το ελληνικό ζήτημα που αναφέρονται α) σε ένα περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης β) σε δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, γίνεται λόγος για δάνειο ύψους 10 με 20 δισ ευρώ υπό τον όρο της υλοποίησης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Η επαναφορά στο προσκήνιο του γερμανικού σχεδίου για νέο δάνειο, επομένως και για νέο μνημόνιο που θα ονομαστεί κάπως αλλιώς, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση η οποία επιμένει ότι δεν θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση. O πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν υποστηρίξει ότι το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης τριετίας μπορεί να καλυφθεί με άλλους τρόπους, δηλαδή μέσα από ένα μείγμα ρυθμίσεων για την απομείωση του χρέους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Κάμπετερ, το επίμαχο έγγραφο είναι ένα κείμενο εργασίας, το οποίο συνέταξε το γερμανικό υπουργείο για να χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης εντός της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ύπαρξη του εν λόγω εγγράφου, που είχε διαρρεύσει ως το «σχέδιο Σόιμπλε», είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στις αρχές Φεβρουαρίου το περιοδικό Spiegel. Επισήμως η ύπαρξη του κειμένου δεν επιβεβαιώθηκε. Το υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει απλώς να διαψεύσει τα σενάρια περί νέου κουρέματος.

Η Handelsblatt σχολιάζει σήμερα ότι ενώ το θέμα του κουρέματος ήταν μέχρι σήμερα ταμπού για τη γερμανική κυβέρνηση, πλέον «ο κ. Σόιμπλε επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι υπάρχουν όντως σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Βάγκενκνεχτ: «Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει»

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπ. Οικονομικών, η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ επισημαίνει ότι «και πάλι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να λέει ψέματα στους πολίτες μέχρι το καλοκαίρι, πιθανότατα μέχρι μετά τις ευρωεκλογές». Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, σύμφωνα με την ίδια, «φαίνεται πως εξετάζει και το ενδεχόμενο ενός κουρέματος».

Όπως επισημαίνει η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς έναν κεφαλαιακό φόρο για τους έλληνες ολιγάρχες».

DIW: Απαιτείται συνδυασμός λύσεων

Υπέρ ενός συνδυασμού λύσεων που θα περιλαμβάνει ένα νέο κούρεμα αλλά και μείωση των επιτοκίων τάσσεται, εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW). Σε συνέντευξή του στην Saarbr?cker Zeitung, ο Μαρσέλ Φράτσερ επισημαίνει ότι «χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της».

Ο ίδιος θεωρεί αδικαιολόγητους του φόβους ότι με τις προτεινόμενες λύσεις θα μπορούσαν να χαθούν χρήματα γερμανών φορολογουμένων. Αντιθέτως, όπως τονίζει, θα πρέπει να δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα για να αποτραπεί ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο. Έτσι η Ε.Ε. θα μπορεί να συνεχίσει να ελέγχει τα βήματα προόδου της Ελλάδας και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο κόστος για τη Γερμανία, σύμφωνα με τον ίδιο. «Ένα τρίτο πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι δίνουμε λεφτά και κάντε τα ό,τι θέλετε. Χρήματα θα δοθούν μόνον εάν η Ελλάδα υλοποιήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις».

Εφικτή η έξοδος στις αγορές επιμένει το ΥπΟικ

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι θα είναι εφικτή η ελληνική έξοδος στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και αυτή είναι άλλωστε η κυβερνητική ατζέντα στη μάχη των ευρωεκλογών/αυτοδιοικητικών εκλογών: Μνημόνια - Τρόικα τέλος, επιστροφή στην ανάκαμψη. Προκειμένου να διαμορφωθεί αυτό το κλίμα, άλλωστε, έχει ξεκινήσει η παροχολογία και το μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η ΝΔ επιλέγει ως ομάδες που θα επωφεληθούν τους ένστολους και του χαμηλοσυνταξιούχους (κάτω των 1.000 ευρώ) αγνοώντας πως υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άνεργοι, πολλοί από τους οποίους δεν παίρνουν καν επίδομα ανεργίας.
 
Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας θα έχουν τη Δευτέρα συνάντηση στην Αθήνα με τον ΥΠΟΙΚΟ Γ. Στουρνάρα και θα ζητήσουν μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ. Οι πιστωτές παρακολουθούν με έκπληξη και αμηχανία την άνεση με την οποία η κυβέρνηση μοιράζει το μνημόνιο και αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις που κατά καιρούς γίνονται για να αμφισβητηθεί το μέγεθος του πλεονάσματος. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έχει διαφορά το χρονοδιάγραμμα που θέτουν οι εταίροι με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές, ενώ διπλωματικές πηγές θεωρούν πιθανό ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα το Νοέμβριο.
 
Στο μεταξύ ο Επίτροπος Ρεν και ο Σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης Γκάμπριελ έχουν αναφερθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα, ως πιθανό τελικό καταφύγιο της Ελλάδας. Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, οι αναφορές αυτές συνδέονται με τη διάθεση του ΔΝΤ να απεμπλακεί από το ελληνικό πρόγραμμα και την αναζήτηση εναλλακτικών, αλλά πρωτίστως δείχνουν την αντίληψη των εταίρων/πιστωτών για το ελληνικό ζήτημα, δεδομένου ότι η Παγκόσμια Τράπεζα ασχολείται βασικά με χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Πηγη tvxs.gr, DW

Προβλήθηκε 611 φορές

Το διήγημα της Πέμπτης: ''Χωρίς στεφάνι'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ένα διήγημα που μπορεί να ταιριάζει με αυτό που αποκαλούμε «ατμόσφαιρα των ημερών», όμως θίγει ζητήματα της κοινωνίας μας διαχρονικά, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που τα προσεγγίζει ο μεγάλος Παπαδιαμάντης…