Στο αρχείο η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών

Αρθρογραφία 19 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΟΙ ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΗΣ «ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ»

Αλλη μια πολύκροτη υπόθεση παραβίασης δικαιωμάτων μπήκε στο αρχείο. Οπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα γυναικείων δικαιωμάτων tomov.gr, o εισαγγελέας Εφετών απέρριψε σε δεύτερο βαθμό τη μήνυση που είχαν καταθέσει τέσσερις οργανώσεις (Κέντρο Ζωής, Θετική Φωνή, PRAKSIS, ACT UP) και πέντε από τις γυναίκες που συνελήφθησαν και διαπομπεύτηκαν ως οροθετικές την προεκλογική άνοιξη του 2012, βάσει της γνωστής «υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου».

Η μήνυση στρεφόταν κατά του γιατρού, της ηγεσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, των αστυνομικών και κάθε υπευθύνου που είχε εμπλακεί στη ρατσιστική και πέραν κάθε ιατρικής δεοντολογίας επιχείρηση, όπως την έχει χαρακτηρίσει το σύνολο του ιατρικού κόσμου.

 

«Γεννά ερωτήματα το γιατί μια μήνυση στοιχειοθετημένη, που τη συνυπέγραφαν αρκετές οργανώσεις, που αφορά υπόθεση που απασχόλησε την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη, καταλήγει στο αρχείο, χωρίς να εξεταστεί στο δικαστήριο.

 

Πρόκειται για άλλη μία μήνυση για δράση δημοσίων υπαλλήλων ή λειτουργών κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας που μπαίνει στο αρχείο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Ελένη Σπαθανά από την Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών που έχει αναλάβει τη νομική συνδρομή πολλών θυμάτων της διαπόμπευσης.

Προσφυγή 11 θυμάτων έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που -σύμφωνα με πληροφορίες- προχωρά την υπόθεση με γρήγορο ρυθμό. Τουλάχιστον οκτώ από τις γυναίκες που είχαν συλληφθεί έχουν αθωωθεί μέχρι στιγμής στα ελληνικά δικαστήρια.

Δημήτρης Αγγελίδης

Προβλήθηκε 1559 φορές

Αλέκος Παναγούλης: 49 χρόνια από τον χαμό ενός αυθεντικού λαϊκού ήρωα

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976. Δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας και το δράμα της Κύπρου. Οι Έλληνες έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά και με την καχυποψία ότι δεν έχουν εξαφανιστεί οι πιθανότητες μίας επιστροφής των χολερικών και των απομειναριών της χούντας.

Η άδεια Αθήνα και τα άδεια όνειρα των παιδιών μας (Ελένη Καλογεροπούλου)

Την ημέρα της γιορτής του Πάσχα βρέθηκα όπως οι περισσότεροι γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι. Εκεί που μετά τον οβελία, ανάμεσα στα γλυκά που έχουν μείνει και στο τελευταίο τσίπουρο, γίνονται οι πιο σημαντικές συζητήσεις.