Βρίσκεται σε εξέλιξη η Δημόσια Διαβούλευση για το  ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών μας.

 

Αν και  το πρόβλημα είναι Πανελλαδικό την κυρίαρχη θέση στη διαδικασία αυτή την κατέχει το Λεκανοπέδιο της Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής.

 

Η νέα Περιφερειάρχης  Κα Δούρου  «ακυρώνοντας»  τη δουλειά που έγινε από τη προηγούμενη διοίκηση του κ. Σγουρού προχώρησε  σε μια έκθεση ιδεών, με το όνομα Κεντρικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

 

Στη συνέχεια, οι Δήμοι κλήθηκαν να προχωρήσουν σε επί μέρους Τοπικά Σχέδια    τα οποία πολλοί Δήμοι  έθεσαν και σε δημόσια διαβούλευση  μεταξύ των Δημοτών τους.

 

Η τεχνική πλευρά του θέματος είναι καταγραμμένη στα, κατά Δήμο, Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχουν κατατεθεί  για την, κατά Δήμο,  διαβούλευση.

 

Μεταξύ όλων και ο Δήμος  Ηλιούπολης ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση της Περιφέρειας  και κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση το δικό του  Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

 

Το Τοπικό Σχέδιο Ηλιούπολης  δόθηκε στη Δημοσιότητα στις 3 .11.2015 με ανάρτησή του στο site του Δήμου  και κλείνει η διαβούλευση  στις 12.11.2015, ημέρες 9, χρόνος εξαιρετικά περιορισμένος για ένα τόσο μεγάλο θέμα.

 

Εγώ έλαβα γνώση την Κυριακή 8.11.2015 όταν και επισκέφθηκα το site του Δήμου.  Πάντως μέχρι σήμερα 10.11.2015 που δημοσιεύω τις σκέψεις μου  αυτές, κανένας άλλος δεν έχει δημοσιεύσει οτιδήποτε για το θέμα.  Μέχρι στιγμής όλοι αγνοούν την πρόσκληση του κ. Δημάρχου.

 

Τι φταίει και δεν συμμετέχουν οι Δημότες και κυρίως οι φορείς και μάλιστα «επιδοτούμενοι» από το Δήμο Φορείς, σε  ένα  τόσο σοβαρό θέμα; Ούτε καν οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν προσέρχονται στη δημόσια αυτή διαβούλευση.   Ας είναι!

 

Το Τοπικό Σχέδιο της Ηλιούπολης που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση ο κ. Δήμαρχος,  διαπιστώνεται πως πρόκειται για μια   θεωρητική  καταγραφή της εικόνας του προβλήματος , μια  έκθεση ιδεών που  προετοιμάζει  την  πορεία ιδιωτικοποίησης της εκμετάλλευσης  των σκουπιδιών. 

 

Παρά την διακηρυγμένη πρόθεση της περιφέρειας,  η διαχείριση και εκμετάλλευση  των σκουπιδιών να παραμείνει στα χέρια των Δήμων, από πουθενά  δεν προκύπτει  αυτό. Αυτό  που προκύπτει  από το Τοπικό Σχέδιο της Ηλιούπολης είναι σαφές πως η ιδιωτικοποίηση είναι μόνη διέξοδος για την υλοποίησή του.

 

Στο Κεφάλαιο 6.7.1 του Τοπικού Σχεδίου υπό τον τίτλο «Κρίσιμα Σημεία Σχεδιασμού σε θεσμικό επίπεδο»  σαφέστατα προκύπτει πως η σύνταξη του έγινε με πλήρη έλλειψη θεσμικού πλαισίου και σαφών πολιτικών κατευθύνσεων. Γιατί;

 

Απλά γιατί αρχίζουμε με ιδιωτικοποίηση  ακόμα και της σύνταξης του Τοπικού Σχεδίου. Εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα πως, ενώ  το σχέδιο κατά μεγάλο μέρος είναι έργο των υπηρεσιών του Δήμου  που γνωρίζουν τη Πόλη και το έργο, ως συντάκτης φέρεται ιδιωτική εταιρεία. Προς τι  χρειάζεται  η  περί ου ο λόγος εταιρεία  που υπογράφει το σχέδιο ως εξωτερικός συνεργάτης υπό τον βαρύγδουπο τίτλο του Μελετητή;

 

Γιατί  απλά πρέπει  να αποδεχόμαστε, ως καθεστώς,  την ανικανότητα των Δημοτικών υπηρεσιών μας και  να συνηθίζομαι  στην ιδέα της ιδιωτικοποίησης ως πολιτική επιλογή.

 

Στο Τοπικό Σχέδιο είναι ενδιαφέρουσα η επισήμανση αδυναμίας προσλήψεων για τη στελέχωση των αναγκαίων συστημάτων  προετοιμάζοντας  την διαμόρφωση περιβάλλοντος αποδοχής της Ιδιωτικοποίησης και μάλιστα, ως εκ των άνωθεν επιταγών.

 

Η διατύπωση μάλιστα είναι τέτοια που ο Δήμος Ηλιούπολης δεν παίρνει θέση πάνω στο κύριο ερώτημα: ποιος είναι ο φορέας  που υλοποιεί το έργο; Ο Δήμος , ο Δήμος δια των ιδιωτικοποίησης του έργου ή μέρους του έργου, άλλη ενδιάμεση λύση; Ποιός βάζει τα λεφτά;

 

 Ένα Τοπικό Σχέδιο  για τα απορρίμματα δεν μπορεί να διεκδικεί ελπίδες επιτυχίας αν δεν ξεκαθαρίζει το θεσμικό πλαίσιο .

 

Στη πράξη αυτό που, τώρα, μπήκε στη Δημόσια Διαβούλευση είναι το πλαίσιο προδιαγραφών  με βάση τις οποίες θα διεξαχθούν   οι  διαγωνισμοί  εκμετάλλευσης  των σκουπιδιών. Τα παραπάνω στηρίζονται στην εκπεφρασμένη άποψη της Διοίκησης του Δήμου για τις δυνατότητες των υπηρεσιακών μηχανισμών του Δήμου Ηλιούπολης.

 

Αποτέλεσμα αυτής της άποψης είναι η ανάθεση της μελέτης  για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων σε εταιρεία εκτός του Δήμου.

 

 Ένας μηχανισμός δεκαετιών  με πλούσια εμπειρία στο αντικείμενο των σκουπιδιών κρίνεται ακατάλληλος ή κατά  επιεικέστερη   κρίση αδύναμος να συντάξει το Τοπικό Σχέδιο διαχείρισης Απορριμμάτων της Ηλιούπολης!

 

Πόσα εκατομμύρια διατίθενται  κάθε χρόνο , δεκάδες χρόνια τώρα, χωρίς ο φορέας να έχει σωρεύσει τεχνογνωσία για να μπορεί  να περάσει σε μια επόμενη  φάση;  Ιδού το διαχρονικό έργο των φωτισμένων και επιτυχημένων Δημάρχων μας!

 

Η συζήτηση για  το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων αφορά  δευτερεύοντα θέματα που  κυρίως στοχεύουν στην  «διευκόλυνση»  των ιδιωτών οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο  και στους οποίους, εκτός από την παραχώρηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, θα παραχωρηθούν και οι αντίστοιχες διευκολύνσεις σε χώρους. Χωροθετήσεις, Αδειοδοτήσεις, Τροποποιήσεις πολεοδομικών κανόνων και ξεκαθάρισμα λοιπών προϋποθέσεων και αναγκών  για την υλοποίηση  του έργου είναι αναγκαίο στάδιο  και σ αυτό στοχεύει η Διαβούλευση.

 

Τη προετοιμασία της κοινής γνώμης για τις διευκολύνσεις αυτές εξυπηρετεί το Τοπικό Σχέδιο. Ως προς αυτό το τελευταίο , το θέμα δεν στερείται ιδιόμορφων οικολογικών πλευρών. Θα παραβιασθεί η  προστασία του Υμηττού όπως αυτή προβλέπεται από το Νόμο;

 

 Στο θέμα των σκουπιδιών  από το δόγμα «να φύγουν τα σκουπίδια  να πάνε αλλού» περνάμε  επί τέλους στην αναγνώριση της πραγματικότητας ότι  τα σκουπίδια είναι δικά μας άρα εδώ δίπλα μας, μέσα στο ιστό της Πόλης μας  θα τα διαχειριστούμε! Λόγω της κουλτούρας  των τοπικών  κοινωνιών, γύρω από το θέμα των εγκαταστάσεων καθαριότητας,  το σχέδιο ιδιωτικοποίησης  απαιτεί την προηγούμενη δέσμευση των Δήμων για την  διαχείριση τυχόν αντιδράσεων.

 

Εκεί ακριβώς στοχεύουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης. Κατά τούτο είναι σωστή η διαβούλευση για τα Τοπικά Σχέδια αλλά είναι μεγάλο λάθος να προσπαθούν να  αποκρύψουν την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Να γιατί η Δημόσια Διαβούλευση  γίνεται στα μουλωχτά!

 

Αν είχαμε προεκλογική περίοδο τα πλούσια και πολυτελή διαφημιστικά φυλλάδια όλων των παρατάξεων κυρίως όμως αυτό της παράταξης του κ. Δημάρχου ,  για το έργο του Δημάρχου, θα ήταν  σε πλήρη επάρκεια και εκτεταμένη διανομή.

 

Για τη Δημόσια Διαβούλευση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τον κάθε Δημότη προκηρύχθηκε  η επιλογή διαβούλευση «στα μουλωχτά» !

 

Βέβαια η λύση του προβλήματος των σκουπιδιών απαιτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο χώρο ανεξάρτητα από  το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αναγκαίων δράσεων.  Από την  Περιφέρεια όμως,  αλλά και από τους Δήμους , κυρίως όμως από  την Νέα Διοίκηση της Κας  Δούρου θα περίμενε κανείς ξεκάθαρη θέση.

 

Οι επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη του νέου συστήματος Διαχείρισης των Σκουπιδιών θα είναι Δημοτική περιουσία και η εκμετάλλευση των σκουπιδιών Δημοτικού ενδιαφέροντος;  Αν τα πράγματα ήταν έτσι θα έμπαινε σε Δημόσια Διαβούλευση  ο Νόμος που κατοχυρώνει  και περιγράφει τα όρια, τις ευθύνες και κυρίως την χρηματοδότηση   και τους Δημοτικούς φορείς που θα αναλάβουν το έργο.

 

 Τότε τα Τοπικά  Σχέδια θα ήταν τελείως διαφορετικά. Οι συνεργασίες μεταξύ όμορων Δήμων θα είχαν αναδειχτεί ως συστατικό και πολιτικό στοιχείο της επιχείρησης διαχείρισης των σκουπιδιών μας.

 

Ένα τέτοιο σχέδιο δεν αφορά μόνο τη διαχείριση των σκουπιδιών. Το έργο είναι τόσο μεγάλο, που είναι κρίμα να μην αντιμετωπίζεται σαν μια ευκαιρία συμμετοχής των Δήμων στην αναγκαία αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.  Με το σχέδιο και την όλη αντιμετώπιση  του προβλήματος οι Φιλανδοί τρίβουν τα χέρια τους.

 

Έχουν όλα τα στοιχεία για πόσους κάδους θα εξάγουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια! Κάδοι , Αυτοκίνητα, Γερανοί, Σκουπιδιάρικα  μικρά  μεγάλα ,εγκαταστάσεις, όλα εισαγόμενα.   

 

 Η Περιφέρεια Προβάλλει πως προχωράμε   σε μια νέα επιλογή για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά.

 

Αν δεχτούμε πως τα πράγματα είναι έτσι   το ερώτημα  είναι ποιος θα χρηματοδοτήσει τους Δήμους για να υλοποιήσουν αυτά τα κοστοβόρα  προγράμματα; 

 

Αντίθετα γίνεται ολοένα πιο καθαρό πως  προχωράμε στην αποδοχή του σχεδίου Σγουρού. Αν αυτό γίνεται  γιατί δεν μπορούμε να κάνομε διαφορετικά αυτό είναι άλλο θέμα;

 

Γιώργος Μπαλτάς

10.11.2015 

 

Προβλήθηκε 1655 φορές

Το διήγημα της Πέμπτης: ''Χωρίς στεφάνι'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ένα διήγημα που μπορεί να ταιριάζει με αυτό που αποκαλούμε «ατμόσφαιρα των ημερών», όμως θίγει ζητήματα της κοινωνίας μας διαχρονικά, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που τα προσεγγίζει ο μεγάλος Παπαδιαμάντης…