Με ιδιαίτερη χαρά διαβάσαμε επιστολή της Κας Κουτρουμάνου (βλέπε εδώ) και με μεγαλύτερη χαρά τη δημοσιεύσαμε.

Η επιστολή της Κας Κουτρουμάνου, ευγενικότατη καθ όλα, σχολίαζε και σημεία παλαιότερης δικής μας τοποθέτησης, σχετικής με το πρόβλημα των σκύλων των ζωόφιλων, ιδιαίτερα στα δημόσια πάρκα. (Βλέπε εδώ)

Σκοπός του δημοσιεύματός μας δεν ήταν να στραφεί κατά των συμπαθέστατων τετράποδων και των φίλων τους συμπολιτών μας. Σκοπός μας ήταν να καταδείξουμε την ύπαρξη προβλήματος και για να υποδείξουμε την προτεραιότητα ευθύνης που έχουν οι φίλοι των ζώων να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν, πρώτοι αυτοί, στην διαμόρφωση φιλοζωϊκού πολιτισμού στη Πόλη μας.

Για να γίνουμε κατανοητοί θα σας παραθέσουμε τα ακόλουθα:

Ώρα 8 λίγο πριν βραδιάσει. Τρεις χαριτωμένες νεαρές κυρίες – κοπέλες με το φραπέ στα χέρια τους συνοδεύουν το σκύλο της μιας στο πεζόδρομο της Ηρώς Κωνστατοπούλου στα πολυκλαδικά. Το ευμεγέθες και πράγματι χαριτωμένο τετράποδο, «κάνει την ανάγκη του» στο γκαζόν δίπλα στο δρόμο. Οι νεαρές κοπέλες χαριεντιζόμενες και με το καφέ στο χέρι συνεχίζουν το χαλαρό περπάτημά τους αδιαφορώντας για τη «βρωμιά» του σκύλου τους που αφήνανε πίσω τους.

Στο σύντομο χρόνο του συμβάντος περνάνε δίπλα τους δύο άλλοι συμπολίτες οι οποίοι συνοδεύουν τους δικούς τους σκύλους και προφανέστατα έχουν αντιληφθεί την αδιαφορία των κοριτσιών, συνεχίζουν όμως αδιάφοροι για την συμπεριφορά της συγκεκριμένης παρέας που συνοδεύουν τον «σκύλο – δράστη»! Οι άλλοι περιπατητές αρκούνται στη βόλτα τους και κάποιος σχολιάζει ψιθυριστά την συμπεριφορά των κοριτσιών.

Πριν από αρκετό χρόνο είναι αλήθεια, στη πλατεία στα Τυπογραφικά και πριν διαμορφωθεί όπως είναι σήμερα, συνεργάτης μας έτυχε μάρτυρας του ακόλουθου περιστατικού. Στα παγκάκια κάθονται 3-4 γέροντες. Κάποια στιγμή ένα νεαρός άνδρας με δύο λυκόσκυλα πλησιάζει στην πλατεία και αφήνει τα δυο του σκυλιά ελεύθερα να τρέξουν. Τα σκυλιά σκιρτώντας προς τους γέροντες, με διάθεση παιγνιδιού βέβαια, τους τρέπουν σε φυγή. Μάταια ο νεαρός και ιδιαίτερα «μπρατσωμένος» ιδιοκτήτης φώναζε στους γέρους πως τα σκυλιά δεν είναι επικίνδυνα και θέλουν απλά να παίξουν.

Οι γέροντες προτίμησαν να φύγουν όπως έφυγε και ο συνεργάτης μας μόλις διαπίστωσε πως δεν τον «έπαιρνε» να τολμήσει ούτε καν απλή υπόδειξη ορθής συμπεριφοράς προς τον ιδιαιτέρως «μπρατσωμένο» ιδιοκτήτη των λυκόσκυλων που βγήκαν βόλτα!

Ποιος έχει τη διάθεση να εμπλακεί σε μια διαδικασία υπόδειξης ορθής συμπεριφοράς με απρόβλεπτη εξέλιξη; Οι άνθρωποι βγαίνουν μια βόλτα να χαλαρώσουν λίγο από την πίεση του «κλεισίματος στο σπίτι».

Ορθά Κα Κουτρουμάνου επισημαίνετε την ανάγκη ο Δήμος να ενημερώνει σωστά τους Πολίτες με ανάλογες πινακίδες. Πράγματι ο Δήμος οφείλει να προβεί σε σχετικές ενημερώσεις και συστάσεις, πράγμα που κάνει με ένα πλήθος πινακίδων αλλοπρόσαλλων μηνυμάτων όπως ορθά επισημαίνετε. Να όμως που αυτό δεν έχει αποτέλεσμα και το πρόβλημα παραμένει. Επί πλέον και αν ακόμα οι πινακίδες γίνουν οι σωστές, την ώρα της «διάπραξης» του «στιγμιαίου πλημμελήματος» τι συμβαίνει; 

Βέβαια υπάρχουν και οι άλλοι οι οποίοι όλο και πληθύνονται, πρέπει να παραδεχτούμε! Είναι πράγματι ενθαρρυντικό πως είναι πλέον αναγνωρίσιμη η ορθή συμπεριφορά πολλών ιδιοκτητών σκύλων. Με το σκύλο τους στο ένα χέρι και τις πλαστικές σακουλίτσες στο άλλο διακριτικά και ευγενικά μαζεύουν τις βρωμιές των ζώων τους. Δυστυχώς το πρόβλημα παραμένει και είναι ορατότατο σε κάθε γωνιά, σε κάθε κολόνα, σε κάθε θάμνο!

Δυστυχώς κανένα τέτοιο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εκ των άνω ! Το θέμα είναι καθαρά πολιτισμικό και η λύση του μπορεί να προωθηθεί μόνο μέσα από μια διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών που έχουν ζώα και με τη συνδρομή των πλέον ευαίσθητων στο πρόβλημα ζωόφιλων Πολιτών.

Κατά την άποψή μας η ομάδα Πολιτών που οφείλει να επιδείξει την πλέον αναγνωρίσιμη πολιτισμική ευαισθησία και συμπεριφορά απέναντι στο πρόβλημα είναι οι έχοντες ζώα και η φιλοζωϊκή Εταιρεία που κατά τεκμήριο τους εκπροσωπεί.

Μια πρωτοβουλία των μελών της Φιλοζωϊκής Εταιρείας την οποία θα προσέλθει να συνδράμει και ο Δήμος θα είχε άριστα αποτελέσματα όπως πράγματι άριστα αποτελέσματα είχε και έχει η προσπάθεια της Φιλοζωϊκής στην διαχείριση των αδέσποτων.

Με σχεδόν πλήρη απουσία αδέσποτων, με μια απλή βόλτα στα πάρκα και τους δρόμους της Ηλιούπολης εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει πως υπάρχει πολιτισμικό πρόβλημα μεταξύ των ιδιοκτητών τετράποδων φίλων και αυτό θέλαμε να καταδείξουμε με το δημοσίευμά μας.

Πιστεύουμε θα συμφωνείτε πως ο όρος φιλόζωος δεν καλύπτει όλους όπως και ο όρος πολιτισμένος δεν καλύπτει και κάθε άνθρωπο ή και όλες της πλευρές της ανθρώπινης δράσης.

Επίσης θα συμφωνείτε πως η διατήρηση ενός οικιακού ζώου στις συνθήκες της Πόλης και εντός του πλήθους πολιτών, έχει κανόνες και η ευθύνη για την τήρηση των κανόνων ανήκει στους ιδιοκτήτες τους και στις συλλογικές τους δράσεις και οργανώσεις.

Κλείνοντας το σημείωμα μας, μόνο ως συμβολή στον αναγκαίο διάλογο παρακαλούμε να το εκλάβετε.

Το «Ηλιούπολη για όλους» με ιδιαίτερη χαρά θα δημοσιεύει κάθε άποψη που προωθεί τον αναγκαίο διάλογο για το τόσο σοβαρό θέμα της ζωοφιλίας στη χώρα μας όπως αυτή εκφράζεται και στην Ηλιούπολη.

παραθέτουμε ένα ενδιαφέρον κείμενο (εδώ)που βρήκαμε στο zoosos.gr με τίτλο: Γιατί πρέπει να μαζεύουμε τα κακά του σκύλου μας;
(06.02.2012)

 

Το Μάτι πίσω από την Πλάτη

14.6.2016
 

Προβλήθηκε 1420 φορές