Είναι πλέον πασιφανές ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά την Περιφέρεια, είναι ένα άκρως ασφυκτικό πλαίσιο και πλήρως στοχευμένο στην άμεση υποστήριξη και εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κεντρικής κυβέρνησης, που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η έννοια της πραγματικής και άμεσης δημοκρατίας είναι απούσα, ενώ η τόσο κουραστική γραφειοκρατία που επικρατεί και η σκόπιμη σύγχυση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας, ενισχύουν το πρόβλημα και την αναποτελεσματική εν τέλει λειτουργία της ως θεσμού,  γεγονός που έγινε ιδιαίτερα εμφανές τα τελευταία 4 χρόνια.

Συγκεκριμένα, για την Περιφέρεια Αττικής, ο κομβικός ρόλος του «θεσμού» της Περιφέρειας, ως ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ των Δήμων, της κοινωνίας/λαού και της κεντρικής εξουσίας, χάθηκε παντελώς.

Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή της Αττικής, χωρίς κανένα σχέδιο και καμιά φροντίδα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, με διαχειριστική ανεπάρκεια, λαϊκίστικη αντίληψη και μικροκομματικό φανατισμό, έπαιξε το ρόλο του άβουλου εκτελεστή των κεντρικών πολιτικών, χωρίς να ενδιαφερθεί καθόλου για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Παράλληλα εμπόδισε την κοινωνική συμμετοχή και την παρουσία φορέων και κοινωνικών εκπροσώπων στα περιφερειακά συμβούλια, πράγμα που θα βοηθούσε στην ανάδειξη των ουσιαστικών και πραγματικών προβλημάτων και επέλεξε να λειτουργήσει εντελώς διεκπεραιωτικά και να προσεγγίσει τα σοβαρά προβλήματα χωρίς όραμα, καθιστώντας την Περιφέρεια Αττικής τελείως αδύναμη και ανίσχυρη.

Οι πολίτες έμειναν στο περιθώριο, χωρίς να μπορούν να αποφασίζουν για θέματα που άπτονται της ζωής τους, αδύναμοι να αλλάξουν ή να επηρεάσουν τις όποιες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν εν τέλει την έμπνευσή τους για ενεργή ενασχόληση με το Δήμο και την Περιφέρειά τους.

Στη βάση των παραπάνω λοιπόν, κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης μιας θεσμικά ισχυρής και ταυτόχρονα ανεξάρτητης από την κεντρική κυβέρνηση Περιφερειακής Αρχής για την Αττική, η οποία θα έχει ως προτεραιότητά της την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης συνεργασίας με τους Δήμους.

Μια σχέση που θα βασίζεται στην ισοτιμία, τη δημοκρατία, την παροχή ίσων ευκαιριών και στην αντικειμενική και ιεραρχικά δίκαιη προσέγγιση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών.

Μέσω αυτής της συνεργατικής και παράλληλα διάφανης σχέσης, θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένα σαφές πλαίσιο προτάσεων προς την κεντρική κυβέρνηση για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων της Αττικής, όπως είναι τα απορρίμματα, το πράσινο, τα αντι-πλημμυρικά έργα, το κυκλοφοριακό.

Βασική μας επιδίωξη, ως «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης», είναι η ουσιαστική επαφή με τους πολίτες, ώστε να έχουμε γνώση για ό,τι γίνεται στην Αττική μας.

Με την ενεργή συμμετοχή τους και με όπλο την πολιτική πίεση και τη διεκδίκηση, όπου η κεντρική διοίκηση καθυστερεί ή αδιαφορεί, μπορούμε να πετύχουμε τη διαχείριση των μεγάλων και μικρών καθημερινών κρίσεων και με την ανάδειξη απτών λύσεων και υλοποιήσιμων προτάσεων μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια για τη συγκρότηση ενός τελείως διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης.

Στις 9 Οκτωβρίου, ο Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης με επικεφαλής τον Γιώργο Ιωακειμίδη, θα σταθεί επάξια δίπλα στην Κοινωνία των Πολιτών της Αττικής, φροντίζοντας και προσέχοντάς την,  σαν «το σπίτι του».

Θα εξασφαλίσει τις αναγκαίες για αυτήν υποδομές, θα διασφαλίσει τους όρους αειφορίας και εν τέλει θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των πολιτών της, δίνοντας τους προοπτικές ανάπτυξης ισόρροπης, κοινωνικά δίκαιης και περιβαλλοντικά βιώσιμης.

Είναι στοίχημα όλων όσων συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια.

Ένα στοίχημα που πρέπει και θα κερδίσουμε.

Ιωάννα Δημουλή

Νηπιαγωγός, MSc, PhD candidate

Υπ. Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικού τομέα Αθηνών


Προβλήθηκε 1182 φορές

Το διήγημα της Πέμπτης: ''Χωρίς στεφάνι'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ένα διήγημα που μπορεί να ταιριάζει με αυτό που αποκαλούμε «ατμόσφαιρα των ημερών», όμως θίγει ζητήματα της κοινωνίας μας διαχρονικά, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που τα προσεγγίζει ο μεγάλος Παπαδιαμάντης…